92
  • Tetsuo
    #92
    Szemelyes tapasztalatom (es megfigyelesem) az, hogy Ángliaban a bevandorlo muzulmanok tobbsege kulsosegekben tartja szokasait, hagyomanybol, menozesbol stb. de a vallasuk lenyegeben megtorik ugy, hogy tobbseguk bizony kapitalistabb, mint az angolok.
    Ok azok, akik felvasaroljak az uzleteket, hazakat, ok azok, akik seftelnek mindenhol, ok azok, akik nezik a jobb befekteteseket, akar kamatokat is!
    Tobbseguk bizony nem iszlam banknal tartja a penzet, hanem a Lloyds-nal vagy a Barklays-nel.
    Uj csecsebecse megjelenesekor, az Apple Sotre-ok elotti sorok nagy resze is beloluk all.
    Muzulman ismeroseim, kollegaim tobbsege jatszik Playstation-on, focimeccset nez, tipikus gagyi, ugymond a kapitalista ideologiat tukrozo videoklipeken csung.
    A csajok bar viselik a csadort ill. burkat (ok mashogy hivjak :)), azert eljarnak a helyi (angol) diszkoba.
    Angliaban ill. az Egyesult Kiralysagban a legtobb muszlim bevandorlo Indiabol es Pakisztanbol jon, de vannak mas orszagbol is. Nem nagyon tartjak a kapcsolatot mas orszagbelivel, gyakran van indiai muszlim es indiai kereszteny kozott is baratsag.
    Az ott szuletettek, akar a 2. vagy mar a 3. generacio pedig nagyon alkalmazkodo.
    Raadasul a muszlim vilag is tobbszorosen meg van osztva, tanultabb muszlim ismeroseim szerint emiatt soha nem lesz egy nagy egyseges muszlim kozosseg pl. Europaban. Szerituk az iszlam is higul ezerrel Europaban a rossz hatasok miatt. Persze, erosebb, mint a keresztenyseg, de nekik sem kell sok (nehany generacio) , hogy egyszeru hobortos divatta legyen egy szubkulturanak.

    Mas europai orszagokban is hasonlo lehet a helyzet. Az ketsegtelen, hogy a keresztenysegnel jovsl erosebbek ma mar, hiszen az mar eltunt az EU-ban ill. Lengyelorszagban, Spanyolorszagban.. nehany helyen erotlen, jelkepes hagyomanyok maradtak meg egy ideig.
    Az EU tesz rola, hogy megszuntesse...
  • Tetsuo
    #91
    Na igen. Nem veletlenul volt Marx antiszemita.
  • Tetsuo
    #90
    Sajnos az EU tagorszagok tobbsege mar most sem onrendelkezo a kultura es az oktatas, de sok mas teruleten sem.
  • Garfield
    #89
    Nem rossz példák, egyetlen gond van vele: mindegyik megszállt területeken élő nemzetiségekről szól. Ezzel szemben egy Európai Egyesült Államok esetében szó nincs megszállásról: elsődlegesen politikai szervezet lenne, és semmi akadálya a korlátozott hatáskörű nemzeti törvényhozások fennmaradásának, sőt annak sem, hogy bizonyos kérdések kapcsán a nemzeti törvényhozások kizárólagos döntési jogkört kaphassanak - ilyenek lehetnek tipikusan a kultúra, az oktatás körébe eső kérdések.
  • thesalamon
    #88
    Ha már ennyire OFF a téma, hadd színesítsem és írjak egy 1818 -ban született ember gondolataiból, akit szintúgy érdekelt a nemzetek összeolvadása, a globalizáció és még sok egyéb, a társadalmat érintő kérdés:

    „[...]A burzsoázia, ahol uralomra jutott, szétrombolt minden hűbéri, patriarchális, idillikus viszonyt. Könyörtelenül széttépte a tarkabarka hűbéri kötelékeket, melyek az embert természetes feljebbvalójához fűzték, s nem hagyott meg más köteléket ember és ember között, mint a meztelen érdeket, az érzés nélküli „készpénzfizetést”. A jámbor rajongás, a lovagi lelkesedés, a nyárspolgári érzelgősség szent borzongását az önző számítás jeges vizébe fojtotta. A személyi méltóságot csereértékké oldotta fel, és az oklevelekben biztosított, nehezen szerzett számtalan szabadság helyébe az egy lelkiismeretlen kereskedelmi szabadságot iktatta. Egyszóval, a vallási és politikai illúziókba burkolt kizsákmányolás helyébe a nyílt, szemérmetlen, közvetlen, sivár kizsákmányolást állította.
    A burzsoázia megfosztotta dicsfényüktől az összes eleddig tisztelt és jámbor félelemmel szemlélt tevékenységeket. Fizetett bérmunkásává változtatta az orvost, a jogászt, a papot, a költőt, a tudomány emberét.
    A burzsoázia leszaggatta a családi viszonyról meghatóan szentimentális fátylát és e viszonyt puszta pénzviszonyra redukálta.
    […] A burzsoázia a világpiac kiaknázása által valamennyi ország termelését és fogyasztását kozmopolitává formálta. A reakciósok nagy bánatára kihúzta az ipar lába alól a nemzeti talajt. Az ősi nemzeti iparok elpusztultak és napról napra pusztulnak. Új iparok szorítják ki őket, amelyeknek meghonosítása minden civilizált nemzet életkérdésévé válik, olyan iparok, amelyek már nem hazai nyersanyagot dolgoznak fel, hanem a legtávolabbi égövek nyersanyagát, és amelyeknek gyártmányait nemcsak magában az országban, hanem a világ minden részén fogyasztják. A régi, belföldi termékékkel kielégített szükségletek helyébe újak lépnek, amelyeknek kielégítésére a legtávolibb országok és éghajlatok termékei kellenek. A régi helyi és nemzeti önellátás és elzárkózottság helyébe a nemzetek sokoldalú érintkezése, egymástól való sokrétű függése lép. És ez így van nemcsak az anyagi, hanem a szellemi termelésben is. Az egyes nemzetek szellemi termékei közkinccsé válnak. A nemzeti egyoldalúság és korlátoltság mindinkább lehetetlenné válik, és a sok nemzeti és helyi irodalomból világirodalom alakul ki.[...]
    részletek Karl Marx és Friedrich Engels: A Kommunista Párt kiáltványa -ból.
  • kvp
    #87
    A nemzeti kulturak feloldodasara jo pelda anglia esete. A keltak utan jottek a romaiak, aztan a szaszok, normannok, mig most vegul az afrikai es azsiai muzulmanok es az indiaiak. A korabbi kultura nem tunik el, de az uj betelepulok kulturaja kerul vezeto pozicioba. Jelenleg anglia uj kulturaja valoszinuleg az iszlam lesz, mivel ok a legerosebb es legnepesebb csoport.

    Az osszes felhozott pelda vagy ujkori, tehat kb. 100 even beluli pelda, vagy tipikusan nem jo pelda. A skotok fuggetlenedni akarnak, hogy megtarthassak azt ami meg megmaradt a kulturajukbol. Bar a nyelvuket mar elvesztettek, skocia eredeti anyanyelve ugyanis nem az angol. Az irek is igy jartak, amire visszakaptak a fuggetlenseguket mar szinte senki nem beszelte a regi ir nyelvet.

    Magyarorszag is hasonlo helyzetben lenne ha integralodik egy tobbsegi kulturaba. A kornyezettol eltero magyar kultura es nyelv az amiert 1000 ev utan sem oldodott fel a kulturanak a kornyezo oraszagokeban. Ha az eu egyik tartomanya lennenk, akkor kb. annyit erne magyarorszag mint most eszak spanyolorszag. Mondjuk ok is inkabb fuggetlenedni akarnak, mert nem erzik magukat spanyolnak (egyebkent nem is azok).

    "Az iszlam sem tud megmaradni ilyen kornyezetben. A nagyobb zart kozossegek idovel szetbomlanak mind."

    Meg tud. Mivel eleve elutasitja a helyi kulturat es ellenseges azzal, ezert ha tobb gyerekuk van es mereven szembenallnak a befogado orszaggal, akkor ha tobbsegbe kerulnek, akkor a befogado orszag kulturaja helyett az iszlam kerul vezeto pozicioba. Ez egy teljesen termeszetes folyamat es anglia peldajan latjuk, hogy mukodik is csak jopar ev kell hozza.

    Az amerikai kulturarol meg annyit, hogy hanyan tudjak, hogy anno texas es kalifornia fuggetlen allamok voltak es nem teljesen onket csatlakoztak? Hanyan tudjak, hogy a deli tartomanyok franciak voltak? Hanyan emlekeznek arra, hogy 2 szavazaton mult, hogy nem a nemet az usa hivatalos nyelve? Mondjuk ennel azert joval tobben tudjak, hogy par ev mulva az usa elsodleges nyelve a spanyol lesz es kulturaja az afroamerikai es a latin kevereke, mint delamerikaban.

    Arrol nem beszelve, hogy ahogy most mennek a fiatalok kulfoldre, ugy jonne ide hasonlo szamu idegen, akiknek az orszag mar csak az eu egyik tartomanya. Akik elmennek, azok is joreszt elvesztek a magyarsag szempontjabol, mert megtarto kultura es hit nelkul beolvadnak a celorszag kulturajaba. A nyugati nepek kozzul egyedul a zsidosag volt kepes ezt felismerni es most mar tobb mint 5000 eve kovetkezetesen megorizni a kulturajat, meg annak aran is, hogy a fel vilag utalja oket. Ezert is erosek a muzulmanok es a zsidok es ezert oldodnak fel par generacio alatt a bevandorlo 'vilagpolgarok'. Ha a magyar lakossag ugy kezd el viselkedni mint a ket fent emlitett csoport, akkor van eselyunk megmaradni a jovoben is, meg akkor is ha mindenki ellenunk fordul. Persze ez neha haborukat es nepirtasokat is jelent, viszont ha egy nep kepes volt tobb ezer even at megmaradni, akkor valoszinuleg igazuk van. (darvin es az oszovetseg szerint is)

    Europa eppen szetesik. A kaoszbol tobb rendszer johet letre. Vagy egy egyseges kulturaju kozmopolita orszag, ami hosszu tavon nem fenttarthato kozvetlen vagy bujtatott diktatura nelkul, vagy egy demokratikus konfoderacios allam mint svajc, fuggetlen tagallamokkal, vagy harmadik lehetosegkent europai kalifatus(ok), amire egyebkent eleg nagy esely van figyelembe veve a nyugati lakossag fiatal reszenek osszetetelet. A nagytokes befektetok es a vilagpolgarok az elsore szavaznak, az oshonos lakossag a masodikban remenykedik, a bevandorlok a harmadikat tekintik celjuknak. A kozos piac, a kozos penz, a kozos kultura az elsot erositi. A modern banki 'piac' es 'termekek' is csak ezt a kulturat tudjak elfogadni, persze nem ideologiai okok miatt, hanem a profitmaximalizalas erdekeben. Persze a rovid tavon (1 generacion belul) maximalizalt profit konnyen vezethet hosszu tavon (evszazadok alatt) a teljes osszeomlashoz. Jopar birodalom bukott bele ebbe az elhibazott strategiaba es a gyorsulo vilag miatt a bukasok egyre rovidebb ido alatt jonnek ossze.
  • Cat #86
    Nem mellesleg magában az Egyesült Államokban is csak kb. a nyelv meg a cégek azonosak. A mentalitás, az életstílus, az adórendszer, a törvények, az adózás nagyon különbözőek az egyes államokban.
  • Papichulo
    #85
    "Valaki magyarázza már el, hogy egy esetleges Európai Egyesült Államok miért jár automatikusan a nemzeti kultúrák felszámolásával?"

    Dehogy jar, ezt csak a tudatlanok mondjak! Eleg megnezni Bajororszagot, annak ellenere, hogy mar "par eve" Nemetorszag resze, ugyanugy megmaradt a kulturajuk vagy ott van Svajc, vagy a skotok, vagy ezer mas pelda...
  • Tetsuo
    #84
    A "bajnai" is annak az egy vonalnak a resze, ami 45 ota toretlenul vezerli hazank politikajat. Azt a politikat, ami a magyar nemzetet donti romba (masokkal egyutt) es mar elobb is jelen volt hazankban es Europaban.
    Horthy ota nem volt olyan kormanya Magyarorszagnak, amelyik a magyar erdekeket kepviselte.
    A politikusok tobbsege a sajat zsebet kepviseli, amit vallalatok, konzorciumok szivesen tomnek degeszre, befolyasolva a torvenyhozast. Ez igy van a legtobb orszagban.

    Egy unioban vagy magaban a globalizmusban uniformizalodik MINDEN. A liberalizmus hirdette individualizmus valojaban egyforma kornyezetet es embereket kreal mindenhol. A szubkulturak egymasba olvadnak, penzvezerelt divatok lesznek.
    A kultura sekelyesedik, az emberek felszinesebbekke valnak, a keresztenyseg megszunik. Az erkolcsi ertekek megvaltoznak, amortizalodnak. A szakralitas elveszik, csak a penz fetisizmusa erosodik. Tisztelet egyre inkabb csak a gazdagnak jar, az apanak, az idosnek, a tanarnak, a bolcsnek nem.
    A bunozo egyenrangu a becsuletessel stb..
    A nok es ferfiak szerepe osszemosodik. A ketszinuseg, a hazug, simulo termeszet elony az egyenes gerinccel, konzekvenssel szemben.
    Az iszlam sem tud megmaradni ilyen kornyezetben. A nagyobb zart kozossegek idovel szetbomlanak mind.
    A mindenhol jelenlevo, kikapcsolhatatlan media/reklam sokkolja, butitja, szuggeralja az embereket, egyforma igenyeket, gondolkodast alakitva ki.

    A kapitalizmus szabadpiacan a lathatatlan kez mindig a nagyobb vallalat fele hajlik, ami vegso soron monopoliumokat szul, amelyek szabalyozzak a tovervenykezest. A kamatos kamat rendszere a szegenyt szegenyebbe, a gazdagot gazdagabba teszi.
    A nacizmusnal joval populistabb a liberalizmus.
    A politika szonoklatai, jelszavai, ures fecsegesek. Termeszetesen nincs sehol demokracia es nem is volt soha, ahogy kommunizmus sem, mert lehetetlen.
    Raadasul az alapelvei is logikai-hibasak.
    Mindig voltak tabuk es lesznek is mindig. Pl. ma Magyarorszagon zsidokrol csak jot szabad mondani, a valosagot nem. Ha a Lenin-fiuk, Peter Gabor szervezete, holovisszaeles, piszkos uzleti vallakozas vagy mas esetben felmerul a tema, a dokumentumfilmest, ujsagirot, torteneszt ellehetetlenitik. Ha valaki erre ramutat, akkor antiszemita vagy dilis konteos.




  • Garfield
    #83
    "Vagy beolvadunk az ujonnan letrejovo europai egyesult allamokba, mint egy megye es feladjuk a kulturankat (majd a muzulman hit terjedese miatt minden mast is) es cserebe elvezzuk a nyugati vilag joletet"

    Szóval ha jól értem, előbb mi adnánk fel a saját kultúránkat a nyugat kedvéért, utána a nyugat ezt a kultúrát a muzulmánokért?

    He?

    Valaki magyarázza már el, hogy egy esetleges Európai Egyesült Államok miért jár automatikusan a nemzeti kultúrák felszámolásával?
  • gforce9
    #82
    Amennyire képben vagy az asztrofizika kapcsán, ben ugyannnyira nem. A kamatos kamat úgy működik, ahogy leírják, egyszerű matek. A bankok a semmiből nyomját tele az országokat hitelpénzzel, ehhez sem kell közgázt végezni, csak a szemet kinyitni. A jegybank függetlensége az állami felügyelettől a legnagyobb baromság, amit csinálnak ma az országok, hogy a saját fizetőeszközük kibocsátását és annak értékét, olyan banki rendszerekre és a devizapiacra bízzák, amire semmiféle ráhatásuk nincs. Ha te azt hiszed, hogy ezek a hitel és részvénylufik kipukkanása az nem jelez semmi bajt, hát szerintem naiv vagy ebben a kérdésben. Az pedig, hogy a világon vannak olyan intézmények, akik fedezet nélkül kiadhatnak hitelt, a legnagyobb szabadrablás az emberiség történetében. Ezeket a dolgokat nem konteósok, hanem neves közgazdászok is felismerték, akik nem álltak meg a gondolkodásban annál, amennyit tanultak az iskolában.
  • kvp
    #81
    Ma az orszag elott ket egyertelmu hosszutavu ut van. Vagy beolvadunk az ujonnan letrejovo europai egyesult allamokba, mint egy megye es feladjuk a kulturankat (majd a muzulman hit terjedese miatt minden mast is) es cserebe elvezzuk a nyugati vilag joletet amig az finanszirozhato. Az alternativa egy relative elszigetelt, de stabil allam, ami joreszt onellatasra es onvedelemre kell, hogy berendezkedjen mert a nemzetkozi tokesek nem allnak vele szoba. Ez eleg nagy szegenyseget hozna, de esetleg megtarthato lenne vele az oszag kulturaja. Persze a demografiai problema is ott van, tehat az hogy a magyar allampolgarsagu gyerekek fele nem magyar nemzetisegu, ezzel nem tudom mit lehet kezdeni. Harmadik, nem tul valoszinu esemelysor az eu szetesese lenne, ami megnoveli a regios haboru kockazatat es ezt nem biztos hogy kepes lenne az orszag kezelni.

    A fenti utak nagyreszt fuggetlenek a politikatol. A politikusok csak azt dontik el, hogy melyiket valasztjak, de nem ok alakitjak ki az utakat. A baloldali liberalisok a feloldodasban latjak a joletuket, a jobboldali nemzeti kommunistak az izolacioban es a nemzetisegektol (=kisebbsegektol) mentes orszagban a kultura megtartasat. A jelenlegi kormany meg nem tudja mit csinaljon hogy a jolet es az orszag is megmaradjon. Elobb utobb vagy valasztaniuk kell, vagy levaltjak oket. A kerdes, hogy az orszag melyik uton indul el jobbra vagy balra, mert szemben csak egy jo nagy fa van es egyre kozelebb jon.

    A paypass-al az a baj mint a politikai dontesekkel, senki nem kerte es a lakossag nagyobbik resze nem is tud rola hogy van es azt sem veszi eszre, hogy elvettek a penzet.
  • Vol Jin
    #80
    Nem a pénzvilág hazánk ellensége, hanem a politikánk. Ez a pénzvilágra mutogatás csak süket duma, amivel téged be lehet hülyíteni.

    Egyébként az eredeti témára. Nem az érintésnélkülire cserélik le a rendszert, hanem ezentúl a rendszer érintés nélkül is működik majd, amit valszeg simán letiltathatsz a kártyádon.
  • Vol Jin
    #79
    Hazánknak még mindig jó esélye lett volna, ha marad a bajnai-féle vonalon. A jegybank függetlensége meg nem ördögtől való dolog. Az emútnyóc (csak hét, mert a Bajnait nem sorolnám oda) év sem a legnagyobb bajunk, hanem az elmúlt kettő.
  • Tetsuo
    #78
    Erre eddig lett volna esely, ezutan egyre kevesebb.
    Ami biztos, Magyarorszagon a nep nem tud osszefogni, mert meg van osztva sok szempontbol.
  • Benoke
    #77
    Nagyjából így van. Egészen addig ameddig nem jön egy banda akik behazudnak mindent külföldnek meg a pénzvilágnak és gyors átverik őket hogy gatyába rázzák az országot, ahogy a szlovákoknál csinálták. Aztán persze buknak, de mi nyernénk rajta, viszont sok pénzt bukna a tőkés világ. Nekik az a jó ha az ész elhagyja Magyarországot, mert hülyék azért nem vagyunk ezt pontosan tudják ők is csak mi hisszük el hogy senkiháziak vagyunk. Kihasználják az országot ameddig csak lehet... Javulás nem lesz csak ha a nép megtagadja a totális kontrollt. 100 év múlva is megszorítások lesznek. Akkor is jön valaki aki megígéri hogy elég a 100 éve tartó megszorításnak! Ha rájuk szavaznak 6 év múlva eljön a Kánaán, és a birkák mennek és elhiszik, egy darabig. Egyiptomban is 20 évig volt szükségállapot! Mekkora ötlet már? Totális kontroll, anélkül hogy bármibe is beleszólhatna más, hisz szükségállapot van. Itthon is készül a különleges jogrend. Aki nem hiszi olvasson utána. Nem mondom biztos van olyan eset mikor egy ilyesmire is szükség lehet, de miért lett ez olyan fontos? Ezer más probléma van, de nem ez most nekik fontos... Egyedül az IMF szívatása tetszett/tetszik a többi döntés csak a tönk széle felé viszi az országot.
  • Benoke
    #76
    ŐŐ látom te rendesen képben vagy, de cserébe bármit elhiszel amit a suliban tanítanak, mert az csak igaz lehet mi más lenne. Még jó hogy pl a Törikönyveket 4 évente átírták itt ott hogy mindig az "igazat" tanulhassák a nebulók. (Persze már az eredeti is egy nagy adag hazugság, de hát a jelenlegi rendszernek erre van szüksége hogy tudatlanokat neveljenek.) Teljesen biztos hogy csak ezzel az egyel teszik meg, és teljesen biztos hogy az iskolában észt lehet kapni és nem a tudást, hopp fordítva. Klasz dolog a suli, csakhogy érdemes mögé is nézni, mire jó még... Tanul az ember egy csomó mindent és el is hiszi, hogy az csak úgy lehet sőt talán még a tanárok is. Mert aztán az elmélettel a gyakorlat mindig egyezik maradéktalanul. Jelen esetben a Bankok mindig tisztességesen járnak el az emberek pénzével. Persze ezért tudnak tönkretenni spekulációval országokat emberek vagy bankok, és mondjuk verik át tömegesen ez ügyfeleket az a bankok a magyar bankokat is beleértve. Na meg van egy halom bankár épp bíróságok előtt Angliában mert ilyen olyan apró trükkökkel verték át a fél világot. Az egészséges gyanakvás és az ha valaki nem hisz el mindent amit egy állítólag hiper okos "tanult" ember mond vagy a rendszer elhiteti az nem hülye, hanem pont ellenkezőleg. Ha nem tetszik hát nem tetszik, de ez a kutyát sem érdekli. Bocs. Az a nagy helyzet hogy egészséges gyanakvással kell a mai világban élni, mert manipulálnak minket még téged is kedves barátom. Tudom nem hiszed el mert te tanult ember vagy téged nem lehet. A helyzet az hogy a tanultakat lehet a legjobban, mert azt hiszik értenek hozzá. Sőt tovább megyek a politikusaink azt hiszik ők irányítanak minket és csak őket irányítják. Azt hiszik övék a hatalom, hát sajnos semmilyen hatalom nincs a kezükben. Ha a pénz világ nem akarná, már régen nem lennének pozícióban... Itt nem egy gyárat kell érteni akinek majd kedveznek egyik másik döntéssel. Bizonyos emberek és érdekcsoportok neve/nevei nem véletlenül nem szerepel sehol sem. Nem ezért mert nincs 100x annyi pénzük és vele hatalmuk mint a világ 10000 leggazdagabb emberének együttesen, hanem mert ők irányítanak, és ők ezt nem szeretnék a nyilvánosság orra alá dörgölni. Csak példaképen a Rothschild papa sem aprópénzzel játszik mikor a fél magyar gazdaságot feltette ruletten fekete/piros. Ez bizony a játszós pénzének egy jelentéktelen része volt, nem pedig egy komolyabb része, ő sem hülye, hogy elbukja az összeset aztán majd megy koldulni a bigben alá.
  • Tetsuo
    #75
    Hogy lenne idiota? Onzo, hazug, ge*i, hazaarulo stb., de nagyon is okos, hidd el.
    Matolcsy mar regen tudta azt, hogy Magyarorszagnak semmi eselye nincs visszafizetni az adossagait, azt is hogy a jegybank fuggetlensege csak art az orszagnak stb.
    Pinter is tudta, hogy 2 het alatt termeszetesen nem lesz rend az orszagban, de 2 ev alatt sem.
    Orban is tudta, hogy a magyar fold nem tarthato meg a magyaroknak, egyszeruen nem is volt ilyen forgatokonyv, csupan a kommunikacio mas.

    Ami most biztosra veheto, hogy Magyarorszagon evrol-evre rosszabb lesz a megelhetese a tobbsegnek. Barmilyen kormany jon, 2014-tol meg komolyabb megszoritasok lesznek.
    Ezt minden (komolyabb) bal es jobboldali politikus tudja, de egyik sem mondja ki, hulye lenne...
  • Vol Jin
    #74
    Nem bizony. Csak azok veszik komolyan, akik szeretik azt hinni magukról, hogy az emberek birkák, közben ők azok.
  • Vol Jin
    #73
    Nem, nekem a Matolcsy egy idióta.
  • Vol Jin
    #72
    Semmi szükség nincs arra, amit itt felvázoltál.
  • Tetsuo
    #71
    Neked a matolcsi-csomag is konteo.
  • Papichulo
    #70
    "Ha a valóság érdekel, akkor ezt az oldalt javaslom: http://www.falura.hu/"

    Ez az oldal nem kis FAIL. A legszebb az egeszben, hogy mas conspirational theory oldalakkal probalja alatamasztani a sajat agymeneset. A broken link meg mar csak hab a tortan.
  • Papichulo
    #69
    Felmerult, hogy miert nem NFC-t hasznalnak...

    Nos, a paypass az NFC kompatibilis: "NFC allows you to download MasterCard PayPass onto your cell phone in minutes and use it wherever MasterCard PayPass is accepted." - http://www.mastercard.com/us/paypass/phonetrial/whatispaypass.html

    Amugy nem ertem ezt az egesz rinyalast a biztonsag tekinteteben. Tegyuk fel, hogy el is tudsz lopni adatokat egy tomegkozlekedesi eszkozon, mit csinalsz utana vele, hogyan akarod monatelizalni azt? Ezekkel az adatokkal keszpenzt nem lehet felvenni es amugy is csak egyszer hasznalhatod fel, mivel minden fizetesnel egy egyedi biztonsagi kodot general. Azt meg senki se mondja, hogy 5k alatti tetelekkel fogja levasarolni a bekamerazott uzletekben!

    Egyebirant a banknal meg lehet reklamalni vitatott teteleket. Amikor nekem egyszer vasaroltak az elvesztett kartyammal, akkor a banki ugyintezo tolem kert elnezest, hogy ilyen kellemetlenseg tortent, azonnal(!) jovairtak a - nem kis - osszeget es meg aznap kuldtek egy cserekartyat. Nekem ennyi a szemelyes tapasztalatom, mely alatt 100% elegedett voltam a folyamattal.
  • asysoft
    #68
    Egyébként mi a fene volt ez a collegemakeres vagy mifenés aláírás? Nem én állítottam be, és beállításaimnál sem látszódott.
  • asysoft
    #67
    Még nem próbáltam, így csak az általam olvasottak alapján: a PayPass kompatibilis kártyádat/matricádat/órádat nem kell odaadnod vásárláskor, hanem fizetéskor elég hozzáérintened az olvasóhoz. Ha - OTP-nél legalábbis - 5e alatt fizetsz, akkor ennyi, PIN-t sem kell megadnod, afelett pedig hagyományos kártyaként viselkedik. De itt egy teszt az év elejéről...
  • Ferrer
    #66
    Csak azt nem tudtuk meg a cikkből, hogy hogy is működik ez a fizetési mód. Valaki elmagyarázná??
  • kvp
    #65
    A virtualis (digitalis) penzzel ugyanaz a baj, mint jelenleg a fizikai penzzel, tehat az, hogy a kibocsato allam nem rendelkezik iranyitasi jogkorrel felette. Hahogy ma a kormany nem kepes se befolyasolni, se ellenorizni a forintos tranzakciokat, ugy nem kepes a kiadott papir es fempenzek utjat sem ellenorizni. De ha kepes is lenne, akkor sem tudna a piacon levo valodi es virtualis penz mennyiseget iranyitani, mert a jegybank felett nem rendelkezik semmilyen iranyitassal, az jelenleg itthon az eu felugyelete alatt van. Ez az unio egyik szabalya, nyugaton eppen ezt erossitik most osszevont kozponti bankka, tehat papiron is megszunik a fuggetlenseguk.

    Mit tehet az allam? Egyreszt erositeni kell a konnyen kovetheto virtualis penz hasznalatat, viszont mindezt ugy, hogy az allam minden tranzakciohoz hozzaferjen. Erre jelenleg az egyetlen torvenyes ut egy kis merteku ado bevezetese, amit fel lehet hasznalni arra, hogy az osszes bank tranzacios adatbazisat el lehessen eri, adoellenorzes jogcimen. A masik fontos szempont, hogy a kozponti bank, tehat a 'penznyomda' feletti iranyitast vissza kell venni valamilyen modon, amig meg ez lehetseges. Onnantol az allam donti el, hogy a tervgazdasagi rendszerben mennyi forint letezhet es milyen arfolyamon hajlando bevaltani a kulfoldi valutakat. Ez reszben csorbitja a penz konvertibilitasat, de lehetove teszi az infacio tervezeset es iranyitasat (akar deflacio azaz arcsokkenes is okozhato ilyen modon). Egyebkent ez a kinai modell is, meglatjuk, hogy ott es itthon mukodik-e. Egyebkent a nagytokesek szamara ez remalom, mert az allam barmikor legalis modon elveheti a virtualis vagyonukat.

    A fenti iranyitott rendszer egyetlen jelenleg alternativaja a jegyrendszer, ahol minden tranzakciot az allam hagy jova, tehat azt is megmondja, hogy az adott osszeg mire koltheto el. Ilyen rendszert hasznalnak nyugaton is a szegenyek segelyezesere, mivel igy iranyithato a fogyasztasuk, tehat a szegenyeknek kifizetett segelyek lehetoleg belfoldi vallalkozoknak csapodnak le mint burkolt tamogatas. Ez tobbnyire jo a lakossag nagyobbik reszenek es a szegenyek sem halnak ehen. Nemzetkozi elszigetelodes eseten a teljes lakossagra kiterjesztheto, erre volt pelda mind keleten (itthon), mind nyugaton (angliaban a 2. vilaghaboru alatt). Nem idealis, de amennyiben csak a segelyezesek mennek ilyen modon meg elfogadhato.

    Na ezt hivjak gazdasagi szabadsagharcnak, nem az elbenazott kommunikaciot. Es az a jo, hogy ezt lehet teljesen demokratikusan, mindenfele kommunista eszmek nelkul is csinalni, bar a nemzetkozi tokes csoportok szeretik az osszes fuggetlenedesi kiserletet vagy kommunista vagy fasiszta rendszernek beallitani, pedig egyszeruen a demokracia es a kapitalizmus szetvalasztasarol van csak szo. Fontos, hogy a folyamat vegen a demokracia maradjon meg, es akkor mar barmilyen gazdasagi rendszer bevezetheto ami nem veszelyezteti a demokraciat, meg akar egy allam kapitalizmus is, amit sok helyen allandoan szocializmusnak neznek. (jelenleg politikailag meg ket alternativ part/csoport letezik, balra a nemzetkozi liberalis kapitalistak es jobb oldalon pedig a nemzeti kommunistak, lehet valasztani...)
  • ManoNegra
    #64
    szevasz kotász
  • WoodrowWilson
    #63
    Jézusom, mennyi zsebkomenyista van itt.
  • Vol Jin
    #62
    Azt észrevetted már, hogy aki egy konteos témához ragaszkodva agymosottnak nevezi az embereket, azok egytől-egyig alul iskolázott önértékelési zavaros nárcisztikus emberek? Mint akik egy képletre vagy összefüggésre, törvényre nem emlékeznek a fizika órákról, de megszakértik, hogy nem is volt Holdra szállás. Amúgy az 58-as hsz a következménye volt a 37-re adott de hát nem is úgy van az, mert és akkor indoklásként elmantráztak valami tök hozzá nem kapcsolódó blablát, miszerint van egy sötét szoba, és ott összeesküsznek a világ ellen. Kábé egy közgáz elméletet, modellt, fogalmat, összefüggést, képletet nem ismersz, csak azt, amit valami konteós oldalon leírtak. Ettől függetlenül te okos vagy, aki meg a felsőoktatásban végzett, államvizsgázott, az agymosott, vagy valami összeesküvő, aki hazudozik. Egyébként nem nézlek le, mert tök természetes, hogy tanulás nélkül lövésed sincs a témáról. Ettől még lehetsz agysebész is, vagy nemzetközileg elismert rákkutató, csak gondolom ettől még mókásnak találnád, ha valaki hentes létére műteni akarna, mert az anatómiában jártas, hiszen rutinszerűen belez ki sertéseket, meg elég ismeret ragadt rá a Doktor House, a Vészhelyzet, a Feketeerdő Klinika, a Barátok közt nézése közben, sőt még a Kórház a város szélént is látta, így évtizedes tapasztalat áll a háta mögött. Meg a jósnó is megmondta a tévében, hogy bioenergiája van, szóval nem lesz gond.
  • Yagami
    #61
    Vol Jin barátom, te valami rettenetesen el vagy tévedve és tipikus példája vagy az agy-mosott emberek népes csoportjának. Már azért butább vagy a többieknél, mert úgy gondolod pár évnyi-némi egyetemi tanulmányod feljogosít mások lenézésére (58-as komment). Éld csak a kis álomvilágodat, de a mi agyunkat hagyd tisztán, köszöntem.
    További szép estét!
  • Vol Jin
    #60
    Az, hogy a pénz hatalom, az tény. De ettől még a mellékes baromságok nem lesznek igazak. Ez a kamatoskamatpénz, és a bankok gyártják a pénzt egy faszság. Nem úgy működik a történet. Nem is működhet úgy, mert egy nap alatt összeomlana.
  • Vol Jin
    #59
    Oké, akkor hidd el, hogyha elolvastál valami konteós baromságot az interneten egy zavart elméjű idiótától, már szakértő vagy. Ha ettől leszel boldog, hát legyél.
  • Vol Jin
    #58
    Nulla a tudásod, hidd el. Kizárt dolog, hogy közgázszakon végeztél. A maximum, hogy agrármérnöki szakon a tehenészet tantárgy után volt az első évben hat előadás és mindenkit átengedtek a ZH-n, aki letudta írni a nevét. Kábé az a szitu, mint amikor egy közgazdász szakon van pár pszichológia óra és sorozatgyilkosokat akarnának személyiségprofilozni húsz évvel később, mert tanultak pszicomizériát.
  • Butthead
    #57
    Ha a valóság érdekel, akkor ezt az oldalt javaslom: http://www.falura.hu/
    A közgazdaság tankönyvek is átverik a jónépet, így a felsőoktatási intézményekből kikerülő közgazdászok többsége is tévúton jár, amikor azt hiszi, hogy ért a pénzügyekhez.

    „Azok a kevesek, akik megértik a rendszert (azaz miként lehet a levegőből előállított kamatozó banki hitelpénzt normál pénzként használni a forgalomban - D. J.), vagy annyira érdekeltek lesznek maguk is annak a hasznában, vagy annyira függenek majd e rendszer kegyeitől, hogy ettől a társadalmi csoporttól nem kell ellenkezésre számítani. Közben a lakosság túlnyomó többsége, amely szellemileg képtelen e pénzrendszer működését felfogni, zokszó nélkül fogja elviselni a terheit.”
    Az idézet részlet volt abból az 1863. június 20-án keltezett bizalmas közlésből, amelyet a londoni Rothschild beruházó-bankház küldött egyik társult bankjának New York-ba.

    "Az Új Világrendre vonatkozó terv és a globális ellenőrzés új szakaszhoz érkezett az úgynevezett "funny money" (furcsa pénz) létrejöttével. Ez az a folyamat, amelynek segítségével a bankok kölcsön tudnak adni olyan pénzt, amely nem létezik (hitel), és kamatot tudnak érte szedni. Ha valaki kölcsönad valamit, ami nem is létezik, és azt várja el, hogy a kölcsönbe vevő fizessen is érte, akkor még az is eszünkbe juthat, hogy a rendőrséghez forduljunk. Ha kölcsönadok valamit, ami nem létezik, és azt mondom, hogy neked azért fizetni kell, mert másképp bíróság elé megyek és elveszem a tulajdonodat, akkor már kijelenthetjük, hogy egy fasiszta államban élünk. Pedig amiről eddig szó volt, az nem más, mint a világ jelenlegi bankrendszere és az az eszköz, amellyel mind a népeket, mind a kormányokat el lehet adósítani." (David Icke: ...And The Truth Shall Set You Free, Chapter 3)

    „A pénzhatalom békeidőben élősködik a nemzeten, és összeesküszik ellene az ellenségeskedések idején. Despotikusabb, mint a monarchia; arcátlanabb, mint az autokrácia; önzőbb, mint a bürokrácia. Olyan válság közeledtét látom a közeljövőben, amely megbénít, és arra kényszerít, hogy remegjek hazám biztonságáért. A korporációk kerülnek uralomra, és a korrupció korszaka köszönt ránk. Az országunkra telepedett pénzhatalom mindent elkövet, hogy meghosszabbítsa uralmát, felhasználva a lakosság tájékozatlanságát, egészen addig, amíg a vagyon néhány kézben halmozódik fel, és a köztársaság összeomlik.”

    Abraham Lincoln személyes véleménye egy William Elkinshez írt levélben, 1864-ből.
  • Vol Jin
    #56
    "Attól azt még valakinek ki kell fizetni, és ha te vagy az aki a végső terméket megveszi, akkor te fogod az árba beépítve megkapni. "

    Nem csak költség, hanem megtakarítás is, mert az is kurva sokba kerül, hogy a páncélautó elfuvarozza a pénzt a bankba. Mondjuk a Tesconak a napi bevételét, mondjuk 10 millió forint, nem 80 forintért viszi el az Főtörzsőrmester Security, mint a posta a képeslapot. Páncélautó, zsák kibont, zsák megszámol, bank készletéhez hozzáad, azok is megszámolják,stb.

    Ez szumma-szummárum többe kerül, mint a kártyás vásárlás költsége az üzletnek. Tehát pont ellenkezőleg, akkor baszol ki az üzlettel, ha kp-zol. Kivéve a sarki trafik, mert az fogja és hazaviszi a pénzt, és otthon tartja a kredencben, hogy majd beviszi a bankba a jövő héten, mert akkor éppen útba esik az öregek otthona, és ott van a nagymama letétben. Vagy csak simán marad a kasszában. Csak ugye ilyen helyen nincs is kártyaterminál.

    Szóval, ha nagyon utálod a Tesco-t meg a Mediamarktot, mert multi, akkor úgy tudsz velük kibaszni, ha kp-tel, és nem kártyázol.
  • sanyicks
    #55
    nem nulla a tudásom, azért vagyok magabiztos ;). Igaz hogy nem vagyok HÍVŐ, nem hiszek a szent közgazdaságtan egyházában(vagy szekta?) :D
  • Villanypásztor
    #54
    Ez meg valami egészen zseniális:

    "Ennek oka az volt, hogy a hagyományos termékek terén - mint a hitel- és a debitkártyák - majdnem teljes telítettséget ért már el a magyar piac, ezért új utakat voltak kénytelenek keresni."

    Meg se próbálják magyarázni, hogy miért jó, túl azon hogy valami olyan aminek a kiépítéséért újra lehet pénzt kérni.
  • Villanypásztor
    #53
    "A vásárlás meg pont nem így működik. Az neked egy buznyákba sem kerül. Nem is értem, hogy neked miért probléma ez, hogy nem neked költség"

    Attól azt még valakinek ki kell fizetni, és ha te vagy az aki a végső terméket megveszi, akkor te fogod az árba beépítve megkapni. És hogy még rohadtabb legyen a dolog, azok is fizetik, akik nem kártyával fizetnek. (olyan szerződést íratnak alá az üzemeltetők, hogy tilos külön felszámolni a kártyás költségeket)

    "Szerintem ez így ebben a formában már a 90-es évek közepe óta nem működik, azért volt azóta pár technikai újítás. :)"

    Fogalmam nincs, hogy ez éppen működne-e, de pont ez a baj az egész bankkártya rendszerrel: a 80-as évek technológiájához készült kényszermegoldást használunk ma is annak az összes hibájával.