173
-
#53 Japánban sokkal kisebb a sugárzás, mint Csernobilban volt. Nincs értelme elzárkózni az atomerőművek előnyeitől csak azért mert néha történik egy enyhe baleset. Ennyi kockázat kell az életbe. -
xrt #52 "Még egy eltört fakanállal is megoldható a probléma...
OMG..."
Nem kell az Istent emlegetni, főleg nem ilyen egyszerűen orvosolható problémák esetén... Tényleg nem főztél még pudingot? :S -
#51 Még egy eltört fakanállal is megoldható a probléma...
OMG... -
xrt #50 Megint bocs a floodért, de megint nem tudom kihagyni:
"Ha bármi probléma van szépen kikapcsoljuk a rudakat tartó szolenoidokat és a láncreakció leáll. De a pudding is oda tud még égni, hiába veszed le a tűzhelyről.
Ezek szerint a puddingal sem tudunk mit kezdeni? Dehogynem, meg kell keverni."
Ráadásul nem csak a további kevergetés oldhatja meg a puding problémát. Nah vajon kitalálod milyen megoldás áll még rendelkezésre? Az energiahelyzet esetében is több irány van, csak nem szabad szemellenzővel nézni a problémákra és azok megoldásainak lehetőségére...
-
xrt #49 "csak a már kiszabadult rádióaktív sugárzás mértéke elérhető információ, bár az sem biztos hogy tényleges adat, tekintve a sokszor ellentmondásos híreket..."
Mielőtt ez is támadási felületté avanzsál; olvastam én már 700 mSv/óra adatot is 40 km távolságra vonatkoztatva. De ezt még be sem másoltam, mert ez már szerintem is elírás. (Persze ha nem, akkor a csernobili esetet lehet viharnak nevezni egy kanálban.) -
xrt #48 "Mert állandóan ezt a demagóg szöveget nyomod. Mi az, hogy nem tudunk vele mit kezdeni?
Ha bármi probléma van szépen kikapcsoljuk a rudakat tartó szolenoidokat és a láncreakció leáll. De a pudding is oda tud még égni, hiába veszed le a tűzhelyről.
Ezek szerint a puddingal sem tudunk mit kezdeni? Dehogynem, meg kell keverni. A fakanál ez esetben sajnos elört.
Vészmadárnak lenni legalább annyira rossz, mint felelőtlenül cselekedni."
Nagyon de nagyon rossz példát hoztál. Hab a tortán hogy még a választ is megadtad a megoldásra. Még egy eltört fakanállal is megoldható a probléma...
No de visszatérve az atomkatasztrófára, ott miért nem hozol megoldási lehetőségre példát?
Demagóg tényleg? Nem ti hozzátok állandóan hogy számadatokat de iziben! Mégsem hoztok számítási modelleket. Mondjuk megértem, mert kellő információ nélkül csak a már kiszabadult rádióaktív sugárzás mértéke elérhető információ, bár az sem biztos hogy tényleges adat, tekintve a sokszor ellentmondásos híreket... -
Caro #47 (mielőtt még valaki belekötne, tudom hogy a BWR-eknél hidraulikusan tolják be alulról a rudakat) -
Caro #46 Mert állandóan ezt a demagóg szöveget nyomod. Mi az, hogy nem tudunk vele mit kezdeni?
Ha bármi probléma van szépen kikapcsoljuk a rudakat tartó szolenoidokat és a láncreakció leáll. De a pudding is oda tud még égni, hiába veszed le a tűzhelyről.
Ezek szerint a puddingal sem tudunk mit kezdeni? Dehogynem, meg kell keverni. A fakanál ez esetben sajnos elört.
Vészmadárnak lenni legalább annyira rossz, mint felelőtlenül cselekedni. -
xrt #45 "Ja az egészség ügyi határ érték kevesebb mint egy milliárdada, de bezzeg amikor a szomszédben több killó sugárszennyező anyagot löttek fel a sztratoszférába akkor minden rendben volt nemde?"
Igazad van, egyik esetben sem tartom helyesnek a szennyeződés környezetbe kerülését, sőt még az ilyen "tiszta" technológia alkalmazását sem, amivel probléma esetén nem tud mit kezdeni az emberiség a mai technológiai tudásunk alapján. Ennek ellenére nem értem miért kell sértő megjegyzéseket tenni.
Egyébként nézz körbe a többi atomkatasztrófákkal kapcsolatos sg.hu-n található cikk kommentjeiben, a fent vázolt hozzáállásom miatt már engem is elküldtek sokadízben a .... Szóval behelyettesíthető hova. :P -
A1274815 #44 Ja az egészség ügyi határ érték kevesebb mint egy milliárdada, de bezzeg amikor a szomszédben több killó sugárszennyező anyagot löttek fel a sztratoszférába akkor minden rendben volt nemde? -
xrt #43 előzmények:
Loverman #29
A1274815 #40 -
xrt #42 Akár igaza van akár nem ettől még nem kell másokat sértegetni.
Tényleg messze van. Azé' egy héttel a katasztrófa után az USA keleti partján mérhető volt a megemelkedett sugárzási szint. Jó, jó eü határérték alatti, de.
Kicsi a világ... -
JL666 #41 az emberek nem azt lájkolják, hogy egyre rosszabb japánban, hanem magát a cikket. Felkeltve a figyelmet, h. más is olvassa el. Okosok.
Amúgy sajnálom a japókat. -
A1274815 #40 Már bocsánat de abban igaza van, hogy Japán nem a szomszédben van, és mivel nem több kt-set vagy Mt-set szólt, nem tud bennünket elérni. -
Kindred Blades #39 Te aztán értesz ezeknek a dolgoknak a működéséhez. Emeld fel a fejed, nézz büszkén a tükörbe, és suttogd magad elé: Most megmondtam a frankót.
És halj meg bután. -
xrt #38 "Olvastad te egyáltalán amit posztolnak mások? A régbeii hírekben halgatyó és Faustus is leírtam, hogy mekkora volt a dózisterhelés és mennyit mértek Tokióban és egyes élelmiszerkben + vízben."
Sajnos rossz szokásom, hogy túl sok fórumot olvasok. Ha egyet elkezdek, minden bejegyzést olvasok, és általában a hozzád hasonló, másokat sértegető és hülyének tekintő számokat hiányoló emberkéknek képtelen vagyok nem válaszolni. Az utóbbi n+ hozzászólásodban mennyi számadatokra alapuló levezetést tettél közkinccsé? Mert nagyon nem találom. :(
Nagyon felületes vagy. Nem te írkáltad be a sugárzási szinteket, hanem én. Remélem képes vagy visszakeresni. -
#37 Olvastad te egyáltalán amit posztolnak mások? A régbeii hírekben halgatyó és Faustus is leírtam, hogy mekkora volt a dózisterhelés és mennyit mértek Tokióban és egyes élelmiszerkben + vízben.
Lesújthatna már banhammer reád... -
#36 És kicsit más politikai rendszere volt mint Japánnak. Nem is Ukrajának hívták... -
A1274815 #35 "Peldaul hirosimaban is a mai napig jarnak hagyomanyorzesbol azok a villamosok amiket a tamadas utan ket nappal allitottak uzembe, tehat erossen sugarszennyezettek."
65+ éve volt, már kétlem, hogy annyira sugároznának, azok, mint ahogy az egész város sem sugárzik, annyira.
"Es akkor nem kell takaritaniuk sem. Viszont a japanbol szarmazo elelmiszerek jo ideig nem lesznek tul nepszeruek, nem beszelve, a csendes oceanbol kifogott tengeri halakrol, amik a sugarzas nagyobbik reszet kapjak meg jelenleg is."
Nem csökkenteni akarom a problémát, mert nagy és reális, de erre az Ivy Mike, Castle Bravo, Romeo, stb. robbantása előtt is gondolni kellett volna, főleg mivel egyenként 3 csernobilnyi szennyezésnek feletek meg. (Castle Bravo és Romeo egyenként kb. 500kg U238 gyorshasadásából származó különböző izotópokat generált, illetve transz-urán elemeket is). -
kisemlős #34 Ne foglakozz vele... mindenről van véleménye, és mindenben talál hibát is... Troll a javából.
A repülőhöz viszont ért, azok a hozzászólásai jók. -
kvp #33 A reaktorok BWR tipusuak voltak, tehat ezekben elforr a hutoviz, majd ez hajtja kozvetlenul a turbinakat. Egy ilyen reaktor leginkabb az atfolyo vizmelegitohoz hasonlo. Ez jobb hatasfokot hoz es kevesebb alkatreszt igenyel mint a ketkoros nyomottvizes rendszer, de egyreszt a turbinakon uzemszeruen is radioaktiv goz megy at, masreszt ez a reaktor a buffer kapacitas hianyaban erzekenyebb a vizhianyra mint egy nyomottvizes reaktor, ahol a primer korben uzemszeruen nem tud felforrni a hutoviz. (arrol, hogy a fekezorudakat miert emelik a leallaskor, a gravitacios ejtes helyett inkabb ne beszeljunk, ez egy tervezesi hiba)
A reaktorok hutese a hullam partot erese utan leallt, aminek hatasara a hutoviz egy resze nagyobb mertekben forrt el, mint ami meg biztonsagos. Ennek a goznek egy resze kerult ki a reaktor koruli containment-be. Mivel nem epitettek sugarzo gazok szuresere szolgalo automatikus rendszert a reaktorhoz, ezert ennek a tulnyomasnak a kiengedese csak egy szelepen at tortenhetett. Amikor ezt megtettek, akkor viszont mar annyira sok goz keletkezett, hogy a futoelemek burkolata elkezdett oxidalni, mellektermekkent hidrogent fejlesztve. Ez robbantotta fel a goz kiengedesekor a kulso containment epuleteket. A belso tartalyok persze ettol meg egyben maradhattak. Ez a harmas reaktor kivetelevel ossze is jott. Ott a robbanas utan mar cezium is kerult a levegobe, ami csak akkor jon ossze, ha a futoelemek egy reszerol mar eljott a kopeny, tehat reszben elolvadtak. Ilyenkor a goz es a robbanas ereje viszi szanaszet a sugarzo anyagokat. A tengervizes hutes soran goz szallt fel, ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy bement a tengerviz, atment a reaktoron, felforrt, mint uzem kozben szokott, majd a turbina es a kondenzalo rendszer helyett tavozott a legkorbe. Ez gyakorlatilag egy nyilt koros gozmozdony mukodese, ami azt is jelent, hogy a teljes hutovizmennyiseg felaktivalodott, ami utanna felhove alakult az ocean felett. Ez reszben jo, reszben problemas. Egyreszt a radioaktiv jod hamar lebomlik, masreszt a cezium viszonylag hamar kihullik a felhobol, harmadreszt a sugarzo anyag jo resze a japan elotti tengerben landolt.
Mi a gond akkor? Az, hogy a reaktor kornyeken ahova elert a felho, ott teleszort mindent radioaktiv anyagokkal, ezek 3 honap es 300 ev kozott tettek hasznalhatatlanna a teruletet, a reaktor koruli 100-200 kilometeres zonaban, a szeleirany szerint. (tobnnyire keletre fujt a szel kalifornia fele, de volt egy ido amikor delre tokio fele)
A radioaktiv jod altal szennyezett terulet par honappal a szivargas betomese utan tiszta lesz, de a ceziumos szennyezodes ott marad, tehat vagy teljes talajcsere vagy kiurites es lezart zona. Jelenleg az a gond, hogy meg mindig nincsennek lefedve a reaktorok, tehat a 4 serult reaktorbol 2 meg mindig a legkorbe fujja ki a radioaktiv vizgozt, az osszes szennyezessel. Igazan epithetnenek fole egy szarkofagot... (egy szep nagy ideiglenes containment-et, mint ami csernobil fole kerult)
Japanban alapvetoen lazabban kezelik a sugarzast es az abbol eredo problemakat. Peldaul hirosimaban is a mai napig jarnak hagyomanyorzesbol azok a villamosok amiket a tamadas utan ket nappal allitottak uzembe, tehat erossen sugarszennyezettek. Igy valoszinuleg azt is el fogjak fogadni, hogy a sugarzasbol eredo rak kockazata a lakossagnal a jelenlegi 20-25 szazalekrol felmegy 30-40 szazalekra. Es akkor nem kell takaritaniuk sem. Viszont a japanbol szarmazo elelmiszerek jo ideig nem lesznek tul nepszeruek, nem beszelve, a csendes oceanbol kifogott tengeri halakrol, amik a sugarzas nagyobbik reszet kapjak meg jelenleg is. -
Rotyoka #32 Na bazdmeg a foteltudósok már megint... -
xrt #31 "Attól, hogy a reaktor egy "black box" - legalábbis szerinted... - attól a dózisteljesímény mérhető. Pont. Ebből levezhethető, hogy mi veszélyes és mi nem. Pont. A hazudozást és rémhírkeltést és trollkodást be lehetne már fejezeni."
Akkor ezek szerint vannak pontos információid? Ha így van inkább a mentésben résztvevőket tájékoztasd, mint ezzel itt vágj fel, nekik szükségük lenne az adatokra.
Azért ha te a sugárzási mértékből le tudod vezetni mennyi hűtővíz van még a fűtőelemek körül, azok pontosan milyen hőmérsékletűek, milyen állapotban van pl. a hűtőrendszer (amit múlt péntekre akartak beüzemelni, még most közel 1 héttel később sem sikerült), illetve milyen repedések esetleg sérülések érték az egyéb struktúrákat, akkor te tényleg profi vagy. Kíváncsian várom a levezetésedet, már csak azért hogy lássuk te nem "hazudozol és trollkodsz"... -
xrt #30 "Látom még mindig nem megy a dózís és dózisteljesítmény megértése..."
Ha tényleg nem érted, javaslom keress rá a neten, elég sok egyszerűen megfogalmazott meghatározást is találhatsz...
-
Loverman #29 És 25 év alatt elittad az agyad? Ukrajna *kicsit* közelebb volt mint Japán. -
Retechegér #28 tegnapi hír tetszett: Újabb valószínűleg 7-es erősségű földrengések várhatóak.
LOL nem is tudtam hogy ennyire komoly előrejelzőjük van valakiknek...
De lehet csak a csillagos hadihajók rádióadását hallgatták le, hogy mekkora újabb rezgést próbálnak kelteni a tenger alján az oroszoktól megvette teknológia továbbfejlesztése után. Végülis ocsóbb, nem kell mikrohullámú műholdakat fellőni, csak fúrni/kalapálni azt pukkantani. -
Kindred Blades #27 "Hazánkra továbbra sem jelent veszélyt a sugárzást"
Ez a szöveg ismerős. Volt egy pár hónapos időszak, amikor a csapból is ez folyt. Hallottam is, és jól emlékszek rá, nem vagyok mai gyerek.
Tudjátok, mikor?
Huszonöt éve.
Persze már csak azért is felesleges azon matekozni, hogy mi lesz, mert nekünk aztán baromira semmi ráhatásunk nincs az ottani eseményekre. -
#26 Állj le?! -
#25 Nekem is van accountom ott (nincs 1 hónapos se), de egy eleve rossz hírt "lájkolni" basszus... az emberi butaság határtalan.
-
roliika #24 Nekem van de én sem tudom. -
#23 -
#22 Én már nem igazodok ki ezeken a különféle értékeken. Egyszer azt hangoztatják, hogy az egészségügyi határérték milyen sokszorosa van itt meg ott, aztán meg ugyanabban a mondatban írják, hogy ez tulajdonképpen nem is veszélyes, meg semmi baja nem lesz tőle az embereknek. Most akkor mit jelent az egészségügyi határérték? Nem azt, hogy ha annál többet kap valaki, akkor egészségkárosodása lesz? Mert ez így elég hülyén hangzik, és nem tudom, hogy a mérőszám a hülyeség, vagy az embereket akarják nyugtatgatni. Vajon megmondanák, ha tényleg baj lenne? Mert akkor a tízmillió fölötti Tokióból tömegesen menekülnének, ami óriási káoszt okozna... Mindenesetre remélem, hogy erre nem kerül sor, és ha a sugárzás nem is, de a gazdasági hatások sajnos minket is érintenek majd -
#21 Lehet, hogy nem a tartalomnak szól hanem annak, hogy van hír? Gőzöm sincs mire jó ez a FB, mert nekem nincs accuntom.. -
torzsvendeg #20 Talán a pénzéhes, orráig sem látó, jódtabletta gyártó konszern. -
#19 Engem csak az érdekelne, hogy ki az, aki egy ilyen hírt "lájkol" bazdmeg a Facebook-on?!
-
torzsvendeg #18 Persze, azzal lehet vitatkotni.
Egyébként mi az a hülyeség amit mondott?
Tényleg kíváncsi vagyok mivel nem értesz egyet. -
#17 Remek. Ezek szerint, ha kulturáltam mondok hülyeséget, annak van bármi jelentősége is? -
torzsvendeg #16 A hozzászólása nagyon is kultúrált volt. Neki is lehet véleménye amit értelmesen kifejtett. Ne is haragudj, de a te lehurrogásod inkább tűnik trollkodásnak. -
Amergin #15 Minmeghalunk! Pont.
Pont? Pont.
A sugárzás veszélyes. Pont.
Az EU pedig vessző mert minek bojkottálja a japán tengeri herkentyű importot, mikor a sugárzó kaja az nem is káros.
-
#14 Látom még mindig nem megy a dózís és dózisteljesítmény megértése...