33
  • dez
    #33
    (Amit írsz, már rég csinálják.)
  • dez
    #32
    Nem, te tévedsz.
  • angyi
    #31
    sztem sulyos felreertes van.nem az emberi aggyal akarják kiegészíteni a gépeket, hanem az emberi reakciókból akarnak következtetni az agy működésére. variálják a képeket és nézik milyen patternek milyen reakciot valtanak ki, ebből az agy működését akarjak megerteni, hogy MAJD UTÁNA olyan algoritmusokat irjanak amik hatékonyabbak lesznek a maiaknál. (irtatok is hogy a képfelismerésnél neuralis halok mintajat kovetik, ezt akarjak tovabbfejleszteni)
  • Davidus
    #30
    "egy tehén és egy asztal megkülönböztetése egy felhasználónak nem jelent komoly feladatot és alig pár másodpercébe kerül"

    :D
  • kvp
    #29
    A ghost in the shell, stand alone complex-ben nekem nagyon tetszett a srac trukkje, hogy kepes volt az arcat letakarni minden halozatra kotott ember es kamera elott, es mindezt real time-ban. Csak ket csoves latta, akiknek nem volt semmilyen beultetesuk. Az ilyen tamadasok ellen vedekezni csak ugy lehet ha valaki nem kapcsolodik a halozatra. A filmben katonak ezt gyakran hasznaltak onvedelemre, viszont annal aki folyamatosan offline akart maradni ezt a tarsadalom egyfajta autizmusknak tekintette. Egy ilyen jovo hatarozottan ilyeszto, ahogy a filmben fogalmaztak, innentol az emlekeink mar nem lennenek a sajatjaink. A fohost is tobbszor csapjak be az erzekei anelkul hogy mindezt megerezne, csak utolag jon ra hogy mast latott mint ami a valosag.

    "A szamitogepes latas talan a legkomplexebb problema. Elorelathatolag sok-sok evtizedre van meg szuksegunk ahhoz, hogy akar csak egy primitiv allat latasat modellezni tudjuk. (A latas a kepi informaciok fedolgozasa a feny detektalasatol a kep megerteseig.)
    A legmodernebb szamitogepes algoritmusok tobb oranyi munka feldolgozas utan is csak legfeljebb egy nagyon kozelito terbeli szegmentaciot tudnak csinalni, de az is csak bizonyos fajta egyszeru jeleneteknel mukodik."

    A targyak tavolsaganak, formajanak, meretenek, mozgasi iranyanak es sebessegenek a felismerese mar megoldott feladat, az emberi neuralis mintak lemasolasaval keszult meglepoen egyszeru algoritmus segitsegevel (lasd: pattern matching based optical flow). Ezt hasznalta az elso harom helyezett a sivatagi robotauto versenyen is. A megoldas kulcsa a kep pontjainak cellularis neuralis haloval torteno feldolgozasa. (programozott cnn-el, ahol a program altalaban csak n darab 3x3-as matrix, viszont minden pixel sajat processzort kap, es van terbeli es idobeli feedback is)

    Ha kiemeltuk a targyakat, ismert a meretuk, helyuk, korvonaluk es mozgasuk, tovabba felismertuk a rajta talalhato mintakat, akkor mar csak egy asszociativ tablabol kell kikereseni a legvaloszinubb talalatot. Ha egy targy gombolyu (alak), piros pottyos (minta) es pattog (mozgas) akkor egy jol feltoltott asszociativ tabla a pottyos jateklabdat fogja kidobni mint felsimert targyat. Az igazi kihivas az asszociativ tabla letrehozasaban van, ugyanis ezek evek soran automatikusan megtanult dolgok, tehat eleg nehez egy embernek leirnia oket. Alternativakent lehetoseg van egy rendszer tanitasara is, ami egyelore nem hoz olyan gyors eredmenyt mint amikor egy programozo kezzel potyogi be a neuralis matrixokat es az asszociacios tablakat.

    Egy kep megertese tehat megoldhato, a megertett kep ertelmezesere jelenleg meg nincs kidolgozott modell.
  • zzebi
    #28
    "Napjainkban még a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeknek is néha órákon át tartó elemzésre van szükségük egy arc pontos felismerésére."

    Mekkora oruletesen hatalmas baromsag!!! Jezusom, ilyet milyen esszel potyog be valaki?
    - Eloszoris, soha senki nem hasznal szuperszamitogepet arcfelismeresre!
    - Masodszor, az arcfelismero szoftvereknek egy atlagos asztali PC-n is legfeljebb nehany masodpercre van szuksege az osszes hasznalhato kepi informacio kinyeresere es az informaciok adatbazisbol valo kikeresere egyuttveve.

    A szerzonek lathatolag fogalma sincs arrol, hogy miert is nehez egy arcot felismerni algoritmikusan. A problema reg nem a szamitasi kapacitassal van, hanem az algoritmusokkal. Valojaban a letezo rendszerek csak azert nem mukodnek megbizhatoan, mert meg senki nem irt olyan jo arcfelismero algoritmust, ami ugyanolyan jol mukodne, mint az emberi kepesseg. Meg ha a vilag osszes szuperszamitogepet 10 even at dolgoztatnank ezen a probleman a mai algoritmusokkal, akkor sem jutnank sokkal jobb eredmenyre, mivel nem a szamitasi kapacitassal van gond, hanem a modszerrel, amivel probalkozunk.

    A szamitogepes latas talan a legkomplexebb problema. Elorelathatolag sok-sok evtizedre van meg szuksegunk ahhoz, hogy akar csak egy primitiv allat latasat modellezni tudjuk. (A latas a kepi informaciok fedolgozasa a feny detektalasatol a kep megerteseig.)

    Egy ember egy fel masodpercig nez egy fenykepet es felismer mindent rajta. Beazonositja a hatteret, a targyakat, azok arnyekait, a tukrozodeseket, az embereket, mindezek terbeli helyzetet, felismeri a szituaciot, a napszakot, egyszoval tokeletesen megerti a kepet. Es mindezt akar egy pointilista festmenyen is!

    A legmodernebb szamitogepes algoritmusok tobb oranyi munka feldolgozas utan is csak legfeljebb egy nagyon kozelito terbeli szegmentaciot tudnak csinalni, de az is csak bizonyos fajta egyszeru jeleneteknel mukodik. A kep megertesehez hozza sem tudnak kezdeni. Egy festmeny ertelmezeserol ne is beszeljunk.
  • psishock
    #27
    Szerintem az emberi agy mûküdését, a jövőt, símán kapcsolatban lehet hozni cyberpunk cuccokkal. Normálisan beszélgettünk, referenciákat hoztunk fel egymásnak. Azt az 1@ nemértem ez hol fájt neked? :) De szívesen meghalgatom. Attól még nyugodtan hozzászólhatsz a cikkhez, lehet veled is elkezdünk beszélgetni. Offolás különben mindenütt megy 1000L, meg az anyázás, flamelés, conzol-pc háborúk stb, azok nem érdekelnek és nem is szólok bele. :) Itt még hasonló sem volt.
  • Csaba42
    #26
    Azért ez elég OFF, sztem van erre szakosodott fórum is, ott tessék ezeket megvitatni! :)
  • dronkZero
    #25
    Hát, én a GITS-ig jutottam. Azt is egy ismerősöm ajánlotta, és abból sem láttam még a sorozatot. Önszántamból nem nagyon nézek anime-t... A GITS-et is csak azért néztem meg, mert ajánlották, meg utánaolvasva láttam, hogy cyberpunk. Mondjuk azt nem bántam meg, hogy megnéztem, azóta az egyik kedvencem.
  • psishock
    #24
    na igen, "szemét" "komersz" anime-kből találsz a legtöbbet (mint mindenből), de ez kell az embereknek, pl pont mint a kereskedelmi csatornák sorozatainál, ez van. Személy szerint megéri keresgetni. ;) Anyway, ha eszedbe jut 1-2 cím amit már láttál és jónak ítéled azért azt szivesen meghalgatom.
  • dronkZero
    #23
    Ha már itt tartunk, ajánlhatnál is némi cyberpunk anime-t, mert elég lusta vagyok keresgélni a sok szemét közül... ;)
  • psishock
    #22
    Ha egy kicsit is számítana a dolog (márpedig kellene :) akkor megoldják a védelmet. A legegyszerûbb módszer pl ha csak az illető tudja modifikálni a dolgokat a saját agyhullámaival. A legrosszabb esetben is csak 1 ugyanolyan szimulált agyhullámmal próbálhatna "betörni" valaki, de ez megint egészen nyilvánvaló lenne, mivel a rendszer mondjuk a világ 2 különböző sarkárból kapná a jeleket ugyanattól a személytől. Elméletben le se kellene, hogy "loggoljon" az ember a rendszerről (havidíj eleve megy), így amíg él az illető másik "ugyanolyan" agyhullámot nem enged be a rendszer azaz megtiltja a hozzáférést. Ezt NEM lehet(ne) feltörni. ^_^

    "De ajánlanám figyelmedbe a többszázezer(-millió?) zombigépet a világban."
    Akinek egy kicsit is számít a védelem azt a botok nem tudják zombivá tenni. Ha fogalmuk sincs mit tegyenek, akkor is nyugodtan fordulhatnak szakemberhez, aki szivesen segít rajtuk, kocsit se álsz neki házilag♪építeni. A "zombi embereket" teljesen hidegen hadja ez a része, bárkit megkérdeznél nem érdekelné, vagy mondják "vigyenek amit akarnak, úgy sincs semmim", "kit zavar mi van a másik gépével".

    A GITS múvikkal és a sorozatokkal is természetesen familiar vagyok. Must see mindenkinek (or i'll slaughter your family, twice :), de több animet is tudnék ajánlani.
  • dronkZero
    #21
    Persze, ha elromlik. De ajánlanám figyelmedbe a többszázezer(-millió?) zombigépet a világban. Meg a napi többszáz támadást a fontosabb szerverekre. Ha egy átlag implant-júzer annyit értene a számítástechnikához, mint most a számítógépéhez, akkor elég hamar igazi zombikkal lenne tele a világ, nem "csak" zombi-számítógépekkel.

    Vagy nézd meg mondjuk a Ghost in the Shell 2-ben amikor feltörik a cybercsóka vizuális implantját. Az is egy aranyos jelenet.

    Azt hiszem kijelenthetem, hogy a kedvencem a cyberpunk, de nagyon nem várom, hogy be is következzen. Pedig nagyon arrafelé halad a világ. Gibson tudott valamit. Egyelőre (sajnos) az ő jövőképe az egyik legpontosabb az összes sci-fi közül. És ez nagyon nem vicces.
  • psishock
    #20
    Igen, ismerem a játékot, bullfrogról csat jót fogsz hallani tőlem, de nálam szó sem volt "szabályzó" chippről. :) de ezt már kifejtettem az előbbiekben. Csak azt rakod fel, ill kéred le a központból amire "rábólintottál". Gondolod, hogy az emberiségnek pár százalékán kívül belemenne valaki is, hogyha kiderülne, kedve szerint fürkészhetne bárki bármelyikünk buksijában? Ha valami "elromlik" akkor az a legrosszabb esetben is "elromlik" és nem kezd "gonosz" lenni vagy "öntudatra" kelni. Nézd meg pl mi történik 1 apró hibától a prociban, vagy egy rövidzárlattól az alaplapon. Az egész rendszer összeomlik, nem kedzd az interneten keresztül atomrakéta indítási kódokat sugározni. Mindíg is nevettem az ilyen témájú scifiken.
  • dronkZero
    #19
    Hm. Biztosan jó lenne... Mint mondjuk itt. (A csókának épp elromlik a "szabályzó" chip, ami a kellemes, nyugis világot vetíti az agyába.) Talán én mégsem várom annyira, hogy ilyen legyen a világ.
  • psishock
    #18
    " Nem neked kell odanézned, és bemondogatnod. Vagy te így natúrban vállalnád be még az arcfelismerő feladatot is? :)"
    hehe, compliment ^_^ tnx

    "Egyébként gondolom nem néha jelenik meg 1-1 arc, hanem mondjuk mp-enként, vagy még sűrűbben. :D"
    O_O ... hát, még azt is meg merném kockáztatni, hogy ebben az esetben is bevállalnám a többi mellé (próbát mindenféleképp megérne, + kihívás thumb up ^_^). de ebben az esetben szerintem tudatosan semmi mást nem tudnék az illetőröl "gondolni" (a többi "task" rovására), csak hogy láttam-e vagy sem...bár gondolkoznom kellene, hogy oldom meg a visszajelzést, ugye mp alatt párszor jelezni kell valahogy, mivel képlelen lennék "bemondogatni"...ha viszont a gép elemzi a gondolataimat akkor sure thing, egészségükre!
  • kvp
    #17
    "Nem lesz többet hardware haboru, mert nem lesz "PC", "Mac", "asztali konzol", "psp", "nvídia", "c2d" vagy más hasonló cucc. Csak 1 I/O hardware és 1 havidíjj. Nem lesznek exklúzív programok, "szaggató" játékok, mert ugye minden a "szuperszámítógépeken" fut majd"

    Ezzel a megoldassal ket problema van. Az egyik a teljesitmeny, mivel egy ilyen rendszer nagysagrendekkel gyorsabb halozatot igenyelne, mint amit jelenleg kesziteni tudunk.

    A masik problema a technika. Ha szinte mindenki ilyen rendszert hasznalna, akkor nagyon konnyuve valna valakinek az agyat feltorni es azt manipulalni. Ha a tobbseg hasznalna, akkor annak aki nincs rakotve a rendszerre es van egy hordozhato halozattol fuggetlen gepe (hivjuk deck-nek), az szinte barmit megtehetne a tobbi emberrel es a rendszerrel. Arrol nem is beszelve, hogy a leirt rendszer nem tenne egyenlove az embereket, hiszen akinek tobb penze lenne az tovabbra is jobb minoseget kapna, csak az embereket jobban kordaban lehetne tartani, mivel szukseguk lenne a halozatot mukodteto cegek es allamok joindulatara. Arrol nem is beszelve, hogy egy egyseges rendszert csak egyszer kell feltorni es utanna minden eleme kompromittalodott, tehat eleg lenne egyetlen serules, virus vagy sikeres tamadas es minden borulna, valoszinuleg az eppen rakotott emberekkel egyutt.

    Az pedig, hogy embereket epitsenek be egy automatizalt rendszerbe nem uj otlet. A problema, hogy az embereknek sokkal rosszabb a koncentracios kepsesseguk es hamarabb kifaradnak. Ezert is eri meg inkabb elkesziteni a neuralis modellt es azt futtatni egy szamitogepen, mint elo embereket hasznalni.
  • dez
    #16
    Egyébként gondolom nem néha jelenik meg 1-1 arc, hanem mondjuk mp-enként, vagy még sűrűbben. :D
  • dez
    #15
    1. Nem az a gond, hogy te mihez vagy szokva, hanem hogy a gép nem igazodna ki a nagy kuszaságban, amit közben az agyad generál jeleket. :D
    2. Nem neked kell odanézned, és bemondogatnod. Vagy te így natúrban vállalnád be még az arcfelismerő feladatot is? :)
  • psishock
    #14
    á, az nemgond :), megszoktam a terhelést, multitasking varázsa már kézzelfogható nálam is, mint sok embertársamnál. pl UT + (füles)Zene + duma a haverral (vagy akár ellenségnek taunt) + életfunkciók + tudatalatti (problémamegoldások, tervek, kreativitás etc.) + kisagy(mozgás) + a többi minden amiről nincs perpill tudomásom 1 időben fut. Most mitől lenne gond a jobb alsó sarokban néha becsúszó emberre /1/ pillantást vetnem és "bemondanom", hogy "életben sohasem láttam az ipsét" vagy sem.
  • dez
    #13
    A túl akciódús elfoglaltság túl nagy "zajt" csap az agyban...
  • psishock
    #12
    "Érdekes munkakör, nem mondom, csak kicsit unalmas lehet egy idő után. :D"
    úgy sem csak azt regisztrálja az agyunk amire fókuszálunk, hanem mindent ami a látókörben van. Lehetnek a képek egy kis ablakban is megjelenítva, ami "allwaysontop"-on van, a többi pixellel meg azt teszel amihez éppen kedved van (UT pl kedv szerint :). így már elfogadható iznit?
  • dez
    #11
    Nem tudom, értitek-e egyébként, mit is szeretnének itt a kutatók. Nos, az agy bevonását bizonyos műveletekbe. Pl. monitorok előtt ülő személyek néznek képeket (tudatosan nem is odafigyelve), és ha pl. az agyuk felismer valamit, amit korábban már láttak (pl. valaki arca), az agyuk aktivitásából ez észrevehető. (Érdekes munkakör, nem mondom, csak kicsit unalmas lehet egy idő után. :D )
  • psishock
    #10
    én teljesen megvagyok azzal a koncepcióval, hogy kiegészítik egymást. nagyon tudnám értékelni, ha már ma lennének gondolatirányítású I/O-os kütyük (mivel a többi megoldás lassú, fárasztó), de akár egy központ is amihez bármikor hasonlóan hozzá lehet férni. Az internet is direkt elérhető lenne, így megtalálhatjuk, lekérhetjük rögtön, (nem kell a gép előtt gubbasztani). a "kütyüknek" köszönhetően p2p minden ember összeköttetésben lenne egymással, így nagyon leegyszerûsödne a komonikáció és az interokció minden téren (olyan fake telepátia feel lenne, pedig nem is az, csak eccerû p2p :) Nem lenne szükség monitorra, 3d holográfiára vagy hasonló kijelzőre sem mert a bejövő infót is direktbe kapjuk. Mennyivel könnyebb, gyorsabb lenne így melózni is, nem kellenek millió féle drága (inkompatibilis) hardware-k, offiszok, mindenki bárhonnan munkálkodhat. Egyetlen fix hardware van ami gyakorlatilag csak a nethozzáférést és az agy közötti komonikációt biztosítja. A nagy számítást igénylő dolgokat, vagy a "kémény" 3ds játékokat nem direktben a hardware dolgozza fel, hanem mint minden hasonló dolgot a netről kérünk le, töltjük fel, ott lehetne tárolni az infókat amit begyüjtünk, semmit sem kellene lokálisan, bármit beleértve (eleve növelné a "kütyü" térfogatát és az energiaigényét stb). Az hogy ez a "nagyoknak" is megérje mindenki havi díjjat fizetne szolgáltatás nevében, így fenn tudják tartani a hatalmas szervereket, a hatalmas szávszélességet, és fejleszthetnek annak a tudatában, hogy havonta úgyis fix összeg fut be mindenkitől ami átszámítva "bőven elég még a köbükunokájuknak is" (ja, és persze folyamatosan növexik az emberiség populációjának hála). Nem lesz többet hardware haboru, mert nem lesz "PC", "Mac", "asztali konzol", "psp", "nvídia", "c2d" vagy más hasonló cucc. Csak 1 I/O hardware és 1 havidíjj. Nem lesznek exklúzív programok, "szaggató" játékok, mert ugye minden a "szuperszámítógépeken" fut majd, és mi csak a már kiszámolt adatokat kapjuk "kézhez" (micsoda kifejezés). Na ez lenne az ideális, és 1 olyan szolgáltatás amiért szerintem bolond lenne valaki nem fizetni. Amúgy szerintem egyre inkább haladunk a havidíjas renszer felé, régebben az volt a divat, hogy eccer kiadtunk nagyobb összeget valamire, az a miénk volt amig akartuk, vagy amig tropára nem ment. Manapság már egyre inkább kiszorul ez a tendencia, és havonta kicsi összegeket fizetünk a dolgokért amíg használjuk őket/szükségünk van arra bizonyos szolgáltatásra. Btw, egész fura (és mennyivel sebesseb...) lenne ezt most bepötyögés nélkül csak "belegondolva" idehozni, gondolom az elolvasása is csak 1 kicsivel vett el kevesebb időt az életetekből, mintha direktbe ment volna az is. thatsit, más nem jut most az eszembe, ez elég lenne :D
  • eax
    #9
    Ja, egy mezei szamitogep-architektura nem ilyesmire valo, viszont nem is olyan regen lattam FPGA-n megvalositott kepfeldolgozo rendszert - na, az piszok gyors volt.
  • AranyKéz
    #8
    Ki mondta hogy nincs ? :D
  • saba30
    #7
    Én egy kicsit furcsálom, hogy nincs még az USA-nak, (FBI,CIA,...) legalább arcfelismerő rendszere telepítve a repterekre, határokra titokban....
  • AranyKéz
    #6
    << Nekem ez egy pillanat alatt megvan, akkor én most különleges vagyok? :) >>

    Igen kisfiam, de vedd le a tányérokat a tehénről és ne akard megfejni az asztalt. :P
  • kvp
    #5
    Az agy egy elosztott rendszer, kulonallo modulokkal. Az alapfunkciok huzalozott analog visszacsatolassal mennek, a bonyolutabbak sokmagos parhuzamos rendszerek, a felso szintuek pedig tobbnyire parhuzmasos asszociacios tablak. A latas szimulaciojara pl. az analog cellularis neuralis chipek felelnek meg legjobban (CNNA). A kifejleszto mernokok a fizikai neuralis modellbol indultak, nem az emberi eeg kepbol. (minden cpu egy neuron, a chip az emberi retinat szimulalja es egy kis trukkel a terlatast, a mozgaserzekelest, az alakfelismerest es a mintafelismerest kepes elvegezni. (terlatashoz legalabb ket chip kell, egy atlagos chip 16384 analog/digitalis cpu-t tartalmaz)
  • Ajnasz
    #4
    "Az arcok felismerése vagy egy tehén és egy asztal megkülönböztetése egy felhasználónak nem jelent komoly feladatot és alig pár másodpercébe kerül"

    Nekem ez egy pillanat alatt megvan, akkor én most különleges vagyok? :)
  • Kornan
    #3
    Hát szerintem csak idő kérdése,hogy a számítógép lepipáljon,a fejlődés nem áll meg.Vagy elérnek akkora számítási teljesítményt,hogy a mostani módszerekkel képes a számítógép megoldani a feladatot,vagy új módszereket dolgoznak ki a feladat megoldására ami a valószínűbb.Vagy mindkettő.

    Érdekes az a googles játék,már sikerült elérni 710 pontot :)
    De az angol tudás korlátoz sajna,nem mindig jut eszembe az a szó.
  • AranyKéz
    #2
    Ja. Sajna az agyam még nem tud Quake III-at futtatni. De még wifi-re csatlakozni és animéket letölteni se.
  • psishock
    #1
    Azt gondolom, hogy az agyunk azért nem éppen az x86os architektúrára épül... az is lehet, hogy nem éppen binárisan mûküdik. Bizonyos értelemben talán lehet párhuzamot vonni az agy és a proci között, de egész már szemszögből közelítik meg a dolgokat. Nem hiszem, hogy felül tudja múlni az egyik a másikat akár mennyire is törexenek. :)