• zzebi
    #28
    "Napjainkban még a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeknek is néha órákon át tartó elemzésre van szükségük egy arc pontos felismerésére."

    Mekkora oruletesen hatalmas baromsag!!! Jezusom, ilyet milyen esszel potyog be valaki?
    - Eloszoris, soha senki nem hasznal szuperszamitogepet arcfelismeresre!
    - Masodszor, az arcfelismero szoftvereknek egy atlagos asztali PC-n is legfeljebb nehany masodpercre van szuksege az osszes hasznalhato kepi informacio kinyeresere es az informaciok adatbazisbol valo kikeresere egyuttveve.

    A szerzonek lathatolag fogalma sincs arrol, hogy miert is nehez egy arcot felismerni algoritmikusan. A problema reg nem a szamitasi kapacitassal van, hanem az algoritmusokkal. Valojaban a letezo rendszerek csak azert nem mukodnek megbizhatoan, mert meg senki nem irt olyan jo arcfelismero algoritmust, ami ugyanolyan jol mukodne, mint az emberi kepesseg. Meg ha a vilag osszes szuperszamitogepet 10 even at dolgoztatnank ezen a probleman a mai algoritmusokkal, akkor sem jutnank sokkal jobb eredmenyre, mivel nem a szamitasi kapacitassal van gond, hanem a modszerrel, amivel probalkozunk.

    A szamitogepes latas talan a legkomplexebb problema. Elorelathatolag sok-sok evtizedre van meg szuksegunk ahhoz, hogy akar csak egy primitiv allat latasat modellezni tudjuk. (A latas a kepi informaciok fedolgozasa a feny detektalasatol a kep megerteseig.)

    Egy ember egy fel masodpercig nez egy fenykepet es felismer mindent rajta. Beazonositja a hatteret, a targyakat, azok arnyekait, a tukrozodeseket, az embereket, mindezek terbeli helyzetet, felismeri a szituaciot, a napszakot, egyszoval tokeletesen megerti a kepet. Es mindezt akar egy pointilista festmenyen is!

    A legmodernebb szamitogepes algoritmusok tobb oranyi munka feldolgozas utan is csak legfeljebb egy nagyon kozelito terbeli szegmentaciot tudnak csinalni, de az is csak bizonyos fajta egyszeru jeleneteknel mukodik. A kep megertesehez hozza sem tudnak kezdeni. Egy festmeny ertelmezeserol ne is beszeljunk.