Hunter

Meredek emelkedést mutatnak a drog használatból adódó károsodások

A rendszeres kannabisz használók 7000 évvel rövidítették meg önmaguk összesített élettartamát 2010-ben. Ez elég soknak hangozhat, mégis csupán egy csepp a tengerben, összevetve az opiodokkal élők 9,2 millió évével, pedig világszerte tízszer többen használnak kannabiszt.

Ez csupán néhány megdöbbentő adat a világ legnagyobb epidemiológiai tanulmányából, ami megállapította, hogy mind a mentális, mind a kábítószer fogyasztásból eredő rendellenességek jelentősen emelkedtek 1990 óta, a mentális rendellenesség esetén azonban ez elsősorban a növekvő populációval hozható összefüggésbe. A tanulmány eredményei egyértelmű adatokat szolgáltatnak a világ politikusai számára, hangoztatta a drogfogyasztást felmérő részt vezető Louisa Degenhardt, az ausztrál Új Dél-Walesi Egyetem kutatója.

Összességében a terhelés - a tiltott szerek fogyasztása következtében kialakult betegség, rokkantság vagy korai halál miatt elvesztett egészséges évek száma - 52 százalékkal nőtt az adatok gyűjtésének kezdete óta. Az 1990-es 9,7 millióról 2010-re 17,2 millió évre nőtt. Ami aggasztó, hogy az emelkedés közel fele a drogfogyasztás emelkedésével magyarázható, míg a többiért a népesség és a fejlődő országok fiataljai számának növekedése felel.

A kannabisz messze a leggyakrabban használt tiltott szer a világon, ugyanakkor "egészen kicsi" az egészségre gyakorolt hatása, magyarázta Degenhardt. A tanulmány szerint a kannabisz mindössze két hatást okozhat, mindkettő a skizofréniához kapcsolódik. Az egyik hatás, hogy felgyorsítja a tudathasadás kialakulását, a másik, hogy elnyújtja a legrosszabb tüneteit. Az opioidok sokkal nagyobb részt követelnek a halálesetekben és a tartós egészség károsodásokban, ugyanakkor ezen a területen történtek a leghatékonyabb intézkedések a károsodások csökkentésére. A tűcsere programok, az opioid kiváltó terápiák és a HIV anti-retrovírus terápiák jelentősen enyhíthetnék a károsodásokat, a társadalmak azonban sok esetben vonakodnak ezek elfogadásától, tette hozzá Degenhardt.

A legnagyobb problémát a kokain és amfetamin használat elleni küzdelem jelenti, a szakértők szerint az eredmények a jelenlegi drogpolitikák kudarcát tükrözik vissza. "Miért volt ennyire hatástalan a tűcsere programok és az opioid hatóanyag kezelések globális bevezetése? Mert a globális drogtilalom támogatói vehemens ellenállást tanúsítottak" - mondta Alex Wodak, az ausztráliai St. Vincent Kórház kábítószer és alkohol kutatója.

A tanulmány a mentális rendellenességek által ránk rótt terhelést is vizsgálta, számításba véve a tiltott szerek által kiváltott rendellenességeket is. Az eredmények szerint 1990-ben világszerte a mentális rendellenességek vezették a nem halálos betegségek listáját, akkoriban a depresszió állt a kategória csúcsán, ma a lumbágó lépett a helyére. Bár a terhelés 37 százalékkal emelkedett, ez szinte teljes egészében betudható a növekvő és elöregedő populációnak, utóbbi természeténél fogva hajlamosabb a mentális betegségekre.

A terhelés általában a gazdagabb országoknál magasabb a globális átlagnál, mivel itt idősebb a népesség. A konfliktusokkal teli országokban is magasabb terhelést észleltek, ezek között Afganisztánban a legrosszabb a helyzet. "Az olyan nagymérvű civil konfliktusok, mint amik Afganisztánban és egyes afrikai országokban zajlanak fertőző betegségként viselkednek, felpörgetve a gyakoriságot" - mondta Harvey Whiteford, a Queensland Egyetem tudósa, aki a tanulmány mentális rendellenességeket vizsgáló részét vezette.

Csupán Kína, Észak-Korea, Japán és Nigéria terhelése van a globális átlag alatt, ami Whiteford gyanúja szerint a mentális betegségek kifejeződésének módjában tapasztalható kulturális különbségekből adódik, ezeknél az országoknál a szorongás és a depresszió jóval nagyobb mértékben lehet jelen, mint azt a statisztikák tükrözik. Több ország kevesebb, mint 2 százalékát fordítja egészségügyi költségvetésének a mentális betegségekre, míg az Egyesült Királyságban ez az érték 11, Ausztráliában 8 százalék, pedig az afrikai országokban a tanulmány szerzői szerint évente fejenként mindössze 3 dollár ráfordításból 10-30 százalékos csökkentést érhetnének el a depresszió okozta terhelés esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • psiloidus #110
    Szerhasználati halálozásokról olyan cikket írni, amiben az adatok nincsenek összehasonlítva a dohány és alkohol okozta halálozásokkal = buta demagógia.

    Az a 7000 év megrövidített élettartam a DOHÁNY esetében kb. nem 1 év alatt, hanem 1 hét alatt kijön, és nem világviszonylatban, hanem csak Magyarországot tekintve.
  • BRAT #109
    "A rendszeres kannabisz használók 7000 évvel rövidítették meg önmaguk összesített élettartamát 2010-ben. Ez elég soknak hangozhat, mégis csupán egy csepp a tengerben, összevetve az opiodokkal élők 9,2 millió évével"

    Na az ilyen mondatoktól fordul fel a gyomrom :)

    És mi van a:
    betegségekkel
    éhezés
    stressz
    környezetszennyezés/ felmelegedés
    természeti katasztrófa
    háborúk
    gyilkosságokkal.

    Pl az összes megölt ember vagy 1 milliárd évet összedob lazán.
    vagy 100 000 fő zunami áldozat (pl átlag 35 éves 65 éves korig élő ember) 3000000 évet összedob :D

    Gyalázat ez a cikk!
  • NWM Dani #108
    Csak sejteni lehet mit ad el a dealer
    http://neoworldtv.hu/csak-sejteni-lehet-mit-ad-el-a-dealer/#sthash.UW1zLXbl.dpbs
  • morden2 #107
    Ha viszel egy 10 fős társaságnak, akkor még ki lehet magyarázni azért :P
  • fszrtkvltzttni #106
    Azért írtam, hogy határon mozog, mert van egy ilyen törvényünk:

    "154. Szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegése
    200. § (1) Aki
    a) a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó - törvényben, kormányrendeletben meghatározott - tilalmat megszegi,"

    Bár az ehhez tartozó, a tilalomról szóló törvény még nem született meg, az irány egyértelmű, a közterületen való alkoholfogyasztás törvényileg lesz szabályozva.
  • Zero 7th #105
    Mondjuk ez nyilván kurvanagy munka lenne, új, veszélyesség és károsság figyelembevételével kialakított kategóriákat létrehozni, besorolni alá az összes ismert anyagot, és mindegyik kategóriára valami ellátórendszert felépíteni.

    És akkor már nem kéne kivételezni, alkoholt is csak orvosi vényre, függőknek, mert az alkohol kb a heroinnal lenne egy kategória.
    Mondjuk annyiból nem lenne gáz, hogy orvosilag már a heti egy sör (de minden héten!) is alkoholfüggőségnek számít. Nem lenne gáz kiváltani a piaigazolványt...
  • Zero 7th #104
    Nyilván nem fasz módon kell legalizálni. Ha te úgy csinálnád, hogy kitennéd a boltba a párizsi meg a sajt közé, az nem a legalizációt minősíti, hanem téged, hogy eddig jutottál el agyban.

    Nyilván a durván addiktív szereket csak orvosi vényre, patikában, csak függőknek. Lásd Svájc.
  • Renegade #103
    nemsokára remek statisztikák lesznek erről, ugyanis a cseheknél bármit fogyaszthatsz egy egyszerű parkolási büntinek megfelelő szabálysértési bírság áráért (igen, hernyót is)

    "A 2010 január elsején életbe lépett szabályozás értelmében 15 gramm marihuána, egy gramm kokain, másfél gramm heroin, két gramm amfetamin, négy darab ecstasy tabletta, öt LSD-s bélyeg, öt gramm hasis, valamint negyven darab varázsgomba alatt lehet csekély mennyiségről beszélni. Ezenkívül a csehek fejenként öt darab marihuána növényt termeszthetnek a börtönbe kerülés veszélye nélkül."

    ezek a számok igen érthetetlenek, 5 lecsó vicces, bár túladagolni lehetetlen, de minden egyes bélyeg kitolja az utazást jó pár órával, 40 gomba, az igen derék sámántáncot szülhet, 1.5 hernyó viszont garantáltan megöl

    természetes a dillert büntetik, szóval a minőség továbbra is kétes
  • ostoros #102
    Egy páran itt tényleg azt hiszik, hogy a tiltásnak semmi értelme nincs. Pedig de. Egyszerűen egy nagyságrenddel kevesebb emberhez jutnak el a keményebb drogok, mint ha legális lenne. (Ne jöjj a fűvel, az itt most nem érdekel) Talán néhány ezer ember van Magyarországon összesen aki heroint használ. Akkor most legyen legális, és az ára is legyen a jelenlegi századrésze. Na ugye.
  • johnfly #101
    Marijuanát fogysztani egy-két alkalommal jó pörgés, de a rendszeres fogyasztását nagy mennyiségben nem ajánlom senkinek, gyors és meredek lebutulás, eltompulás, és néhány enyhébb lefolyású elmezavar lesz a vége.
    Hozzáteszem, első kézből szerzett tapasztalatokról beszélek.
    A legalizálásával csak és kizárólag abban a formában értenék egyet, ha azt valaki csak egy adott negyedévre meghatározott mennyiségben válthatná ki orvosi vényre patikában, keményen bepöngetve ennek minden költségét az egészségügynek.
    Az illegalitásával viszont szintén nem értek egyet, mert jelenlegi formában a drogok feketepiacának egyik fő fenntartó-motorja.