Hunter

Hogyan sprintel majd az olimpián a Blade Runner?

Amikor eldördül a startpisztoly a Londonban a 400 méteres síkfutásnál és a 4X400 méteres váltónál a kétszeresen amputált rövidtávfutó, Oscar Pistorius, akit Blade Runnernek is neveznek, a világ legjobb, teljes értékű atlétáival együtt rugaszkodhat neki a távnak. Ez lesz az első alkalom, hogy egy amputált versenyző nem a paraolimpián, hanem magán az olimpiai játékokon vesz részt.

Pistorius a jól ismert Cheetah Flex-Foot szénszálas művégtagokat fogja viselni, amit kifejezetten a sprinthez fejlesztettek ki, miközben tovább folynak a viták, hogy a rugalmas láb előnyt, vagy hátrányt jelent számára a pályán. Az mindenesetre tény, hogy a mód, amivel teste teljesíti a 400 métert, különbözik versenytársaiétól.

Amint a futók kirobbannak a rajtgépről, a szárkapocscsont nélkül élő dél-afrikai születésű sprinter rajtja valószínűleg lassabb lesz ellenfeleinél. Mivel nincs bokája, amit meghajlíthat, nem feszítheti meg a lábát, ezért tart tovább Pistoriusnak az elindulás. Azonban amint az atléták felegyenesednek a művégtagokkal futó sprinter sokkal gyorsabban tudja majd visszapozícionálni a lábait, mint a többiek. Ez az a tényező, ami a viták középpontjában áll.

2008-ban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) atlétikai testülete megtiltotta Pistoriusnak az ép sportolók elleni versenyt, előnynek minősítve a művégtagokat. Pistorius elutazott a houstoni Rice Egyetemre, hogy tesztekkel bizonyítsa, a lapátszerű Cheetah-k semmilyen előnyt nem jelentenek számára. A kutatás adatainak egy részét felhasználva, amit a Journal of Applied Physiology szaklapban publikáltak, sikerült is elérnie a tiltás feloldását.

Később azonban a vizsgálatban résztvevő tudósok közül ketten is felhívták a figyelmet a visszapozícionálási adatokra, ami szerintük legalább 7 másodpercet eredményez 400 méteren. Peter Weyand és Matt Bundle 2009-ben tette közzé álláspontját ugyanazon szaklapban. Wayand a Southern Methodist Egyetem fiziológusa szerint az adatok nem csupán egy kis előnyről árulkodnak; Pistorius és az egészséges rövidtávfutók közötti összehasonlítás erőteljesen a dél-afrikai irányába billenti a mérleg nyelvét. "A legáltalánosabb feltételezés szerint is 7 másodpercet hozhat a 400 méteres távon. Ő a művégtagok nélkül csak egy átlag alatti főiskolai futó. Tudom, hogy sokan nem ezt akarják hallani" - mondta Weyand, hozzátéve, hogy tiszteli és becsüli Pistoriust, azonban "nincs értelme adatokat gyűjteni, ha azt nem pontosan tesszük közzé".


Hugh Herr, az MIT biomechatronikai csoportjának igazgatója a művégtagokkal elérhető alacsonyabb erőre fókuszál. Bokák nélkül az amputáción átesett személy nem tudja biztosítani a láb feszességét, hogy olyan nagy erőt fejtsen ki a talajra, mint az egészséges futók, a magasabb futássebesség ugyanis a nagyobb talajra ható erőkkel és nem a gyorsabb lábmozdulatokkal érhető el. "Olyan mintha egy rugós matracon futna" - mondta. "A boka fontos ízület az egész láb feszességének modulálásában, és bebizonyították, hogy egy olyan futó, mint Pistorius nem rendelkezik ezzel a lábfeszesség változással"

Herr szerint a visszapozícionálási adat nem elegendő bizonyíték a versenyzéstől való eltiltáshoz. A nemzetközi szabályok szerint az atlétákat engedni kell versenyezni, ha a bizonyítékok nem adnak elegendő okot a kizárásra. Weyand nem vitatja, hogy a boka hiányából adódó hátrányt, azonban ezzel ő maga is számolt egy egyszerű matematikai egyenletben. Sebesség (m/s) = lépéstávolság (m) X lépésfrekvencia (lépés/s). "Ha a boka hiánya befolyásolja a sebességet, akkor annak jelentkeznie kell a lépéstávolságban vagy a lépésfrekvenciában, vagy mindkettőben" - mondta, hozzátéve, hogy a 7 másodpercben benne van a boka hiányából adódó fél másodperces hátrány is.


Nehéz elvonatkoztatni az érzelmi tényezőket a tudományos tényektől. Még maga Weyand sem biztos abban, hogyan kellene felhasználnia az adatokat a szabályzó testületeknek. Pistorius helyzete azért is kapott annyi figyelmet, mert körülményei egyediek. A veleszületett betegségéből adódó kétoldali amputáció nem gyakori, olyan pedig alig akad, aki mindkét lába elvesztése után a futást választaná versenysportnak, ezért is nehéz összehasonlítani bárkivel. A Pistoriusnál felfedezett előny azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem lenne szabad versenybe szállnia, hangsúlyozza Weyand. "Nem a mi tisztünk a szabályalkotás" - mondta. "Ezek nehéz döntések és a sport szellemiségétől függnek. Örülök, hogy nem én járok ebben a cipőben"

Készíthetők olyan lábak, amik egyenlő esélyeket biztosítanak? A szakértők szerint nem lehetetlen. "Eleget tudunk a futás mechanikájáról, hogy számszerűsítsük. Könnyen nehezíthetünk rajta például... és ahogy folytatjuk a tulajdonságok finomítását egészen közel kerülhetünk hozzá" - nyilatkozott Weyand az egyenlő esélyek megteremtéséről.

Pistorius művégtagjai nem sokat változtak 1997-es bemutatkozásuk óta. A kifejezetten sprinthez tervezett szerkezet egy fix pozíciót tart, ami nagyon megnehezíti az állást, de még az egyszerű járást is. "Hiányzik a sarok rész, mivel a sprintereknél a lábfejre helyeződik a terhelés" - magyarázta Richard Hirons a Cheetah-t készítő Ossur klinikai specialistája. "Egy láb körvonalait követi, ami azonban lefelé mutat, mintha lábujjhegyen állnánk"


Ebben futni nem kis fájdalmat okoz azon a ponton, ahol a művégtag találkozik a láb megmaradt részével, a mindennapok során Pistorius is egy jóval praktikusabb, sarokkal is ellátott szénszálas lábat visel mgefelelő kozmetikai borítással. A jövő pótlástana lecsökkentheti a különbséget a két megoldás között. "Egy sprint során több szakaszt is figyelembe kell venni: a startgép adta elrugaszkodási pontot, ahonnan guggolásból indul a versenyző majd meredeken előre dőlve elkezdi a gyorsulást" - taglalta Hirons. "Az emberi anatómia normál működése egy dolog, a futás közbeni viselkedése azonban egy másik történet. A jelenlegi művégtagokat a feladatra kell szabni, a jövőben a különböző finomításokkal már születhetnek kompromisszumos megoldások"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #115
    Az olimpiák 100 híres pillanata

    Ajánlom figyelmetekbe 1904es sztorit... erősen idevágó. Bár ott nem sprinter volt az illető hanem tornász... és nem szénszálas cucc volt ha nem sima faláb.. És aranyérmet kapott...
  • Bannedusermail #114
    Csak lementél óvodásba, és mellé beszélsz. Hazugságon lettél kapva, most meg vagdalkozol.
  • Archenemy #113
    "Nem érdekelnek a lózungos faszságok az életcélokról, meg a heroikus küzdelmekről. Egy a tény. Aki amputáltatja egy végtagját, amikor az nem életmentő, az egy barom. Egy öncsonkító retardált idióta. Egy nem normális fasz. A pátoszos mellébeszélés engem nem téveszt meg."

    Lol bazmeg és ezek után még előadást mersz tartani arról, hogy "lemegyek óvodás szintre", nézd már meg a hozzászólásaidat ember, aztán merd kimondani, hogy nem flamelni vagy itt. Te marha :)
  • halgatyó #112
    Mondjuk ezzel a cuccal felbukni nem lehet épp kellemes

    Érdekes kérdés az is, hogy meddig lehet fokozni a sebességet ezzel a technikával?
    Nyilván az emberi lábizom teljesítménye (watt-ban) és a légellenállás viszonya valahol határt szab a sebességnek, elvileg talán a biciklisek sebessége tájékán
  • halgatyó #111
    Már régóta motoszkál bennem egy ötlet (ezt a rugólábat már évekkel ezelőtt láttam filmen valahol, akkor asszem 50km/óra sebességgel futott vele a tag)
    Szóval ilyen rugós izét szerintem egészséges ember is felcsatolhat! Nem kell ahhoz levágni a lábát. Egy kicsivel magasabb lesz az illető, mondjuk úgy 10-15 centivel, és úgy fog futni, mint a kengustrucc! (ez az állat akkor keletkezik, amikor a kenguru megb****sza a struccot)

    Lehetne ez is külön olimpiai sportág, mint a biciklizés, korcsolyázás, rúdugrás, stb.
    No és akkor indulhatna a jelen cikkben szereplő sportember is
  • Bannedusermail #110
    A lába olyan állapotban volt, hogy hegyet azt nem tudna mászni, de élni lehet vele.
  • RecoPhile #109
    Ha menthető volt a lába akkor durva pert lehetne akasztani orvos fejére, mert törvényben benne van, hogy egy egézséges lábat nem lehet amputálni. Ha meg nem csinálták és tömeg erre felháborodik, mennyenek el orvosnak és vágjanak le egy egézséges/menthető lábat és üljön élete végéig börtönbe.
  • Bannedusermail #108
    Ugye nem azt akarod beadni, hogy nem érted a lényegi különbségeket a két példa között?

    *****************
    Példa1:
    "Ugye nem azt akarod beadni, hogy nem érted a lényegi különbségeket a példáid és egy láb amputálása között."

    példa2:
    "böböb hülye vagy hülye a példád hülye vagy"
    ***************************

    Miért van az, hogy bizonyos emberek kényszert éreznek arra, hogy ne arra válaszoljanak, amit a másik feltett, hanem valami fiktív kitalációra, amit mesterségesen alkottak meg, mert csak arra képesek reagálni?

    Most komolyan miért jó neked a párbeszéd helyett lemenni óvodás szintre?
  • Archenemy #107
    Hogy érvel az okos:
    "Az általad hozott példák szépészeti vagy orvosi beavatkozások, ezért nem állíthatóak párhuzamba egy működőképes és fontos szerv eltávolításával"

    Erre természetesen tudnék válaszolni, de hát ilyet nem mondott senki.

    Hogy érvel a paraszt:
    "böböb hülye vagy hülye a példád hülye vagy"

    Erre viszont tudok válaszolni: Majd ha megtanulsz rendesen érvelni és bocsánatot kérsz az eddigi viselkedésedért, válaszolok :)
  • Merces #106
    jó akkor hatéves szinvonalon

    Az öncsonkítás elmebeteg dolog. NEM
    bizonyos körülmények közt reális alternativa nem elmebeteg dolog