115
  • Szefmester
    #115
    Az olimpiák 100 híres pillanata

    Ajánlom figyelmetekbe 1904es sztorit... erősen idevágó. Bár ott nem sprinter volt az illető hanem tornász... és nem szénszálas cucc volt ha nem sima faláb.. És aranyérmet kapott...
  • Bannedusermail
    #114
    Csak lementél óvodásba, és mellé beszélsz. Hazugságon lettél kapva, most meg vagdalkozol.
  • Archenemy
    #113
    "Nem érdekelnek a lózungos faszságok az életcélokról, meg a heroikus küzdelmekről. Egy a tény. Aki amputáltatja egy végtagját, amikor az nem életmentő, az egy barom. Egy öncsonkító retardált idióta. Egy nem normális fasz. A pátoszos mellébeszélés engem nem téveszt meg."

    Lol bazmeg és ezek után még előadást mersz tartani arról, hogy "lemegyek óvodás szintre", nézd már meg a hozzászólásaidat ember, aztán merd kimondani, hogy nem flamelni vagy itt. Te marha :)
  • halgatyó
    #112
    Mondjuk ezzel a cuccal felbukni nem lehet épp kellemes

    Érdekes kérdés az is, hogy meddig lehet fokozni a sebességet ezzel a technikával?
    Nyilván az emberi lábizom teljesítménye (watt-ban) és a légellenállás viszonya valahol határt szab a sebességnek, elvileg talán a biciklisek sebessége tájékán
  • halgatyó
    #111
    Már régóta motoszkál bennem egy ötlet (ezt a rugólábat már évekkel ezelőtt láttam filmen valahol, akkor asszem 50km/óra sebességgel futott vele a tag)
    Szóval ilyen rugós izét szerintem egészséges ember is felcsatolhat! Nem kell ahhoz levágni a lábát. Egy kicsivel magasabb lesz az illető, mondjuk úgy 10-15 centivel, és úgy fog futni, mint a kengustrucc! (ez az állat akkor keletkezik, amikor a kenguru megb****sza a struccot)

    Lehetne ez is külön olimpiai sportág, mint a biciklizés, korcsolyázás, rúdugrás, stb.
    No és akkor indulhatna a jelen cikkben szereplő sportember is
  • Bannedusermail
    #110
    A lába olyan állapotban volt, hogy hegyet azt nem tudna mászni, de élni lehet vele.
  • RecoPhile
    #109
    Ha menthető volt a lába akkor durva pert lehetne akasztani orvos fejére, mert törvényben benne van, hogy egy egézséges lábat nem lehet amputálni. Ha meg nem csinálták és tömeg erre felháborodik, mennyenek el orvosnak és vágjanak le egy egézséges/menthető lábat és üljön élete végéig börtönbe.
  • Bannedusermail
    #108
    Ugye nem azt akarod beadni, hogy nem érted a lényegi különbségeket a két példa között?

    *****************
    Példa1:
    "Ugye nem azt akarod beadni, hogy nem érted a lényegi különbségeket a példáid és egy láb amputálása között."

    példa2:
    "böböb hülye vagy hülye a példád hülye vagy"
    ***************************

    Miért van az, hogy bizonyos emberek kényszert éreznek arra, hogy ne arra válaszoljanak, amit a másik feltett, hanem valami fiktív kitalációra, amit mesterségesen alkottak meg, mert csak arra képesek reagálni?

    Most komolyan miért jó neked a párbeszéd helyett lemenni óvodás szintre?
  • Archenemy
    #107
    Hogy érvel az okos:
    "Az általad hozott példák szépészeti vagy orvosi beavatkozások, ezért nem állíthatóak párhuzamba egy működőképes és fontos szerv eltávolításával"

    Erre természetesen tudnék válaszolni, de hát ilyet nem mondott senki.

    Hogy érvel a paraszt:
    "böböb hülye vagy hülye a példád hülye vagy"

    Erre viszont tudok válaszolni: Majd ha megtanulsz rendesen érvelni és bocsánatot kérsz az eddigi viselkedésedért, válaszolok :)
  • Merces
    #106
    jó akkor hatéves szinvonalon

    Az öncsonkítás elmebeteg dolog. NEM
    bizonyos körülmények közt reális alternativa nem elmebeteg dolog
  • Bannedusermail
    #105
    Ugye nem azt akarod beadni, hogy nem érted a lényegi különbségeket a példáid és egy láb amputálása között.
  • Bannedusermail
    #104
    Igen, hogy a hülyeség volt a lényege a mondandódnak.
  • Merces
    #103
    azért örülök, hogy igy átjött a lényeg...........
  • Tau Tang Wou
    #102
    Degec.


  • Archenemy
    #100
    De még a fülbevaló után is lesz ott egy lyuk, ami már nem természetes :)
    De ugye embereknek a manduláját is kiveszik, vakbelét is. Ez is "amputálás".

    Mindegy, csak arra utaltam, hogy az emberek már most is módosítják sebészi úton a testüket, ahogy azt előnyösebbnek tartják. Ezért én teljesen elképzelhetőnek tartom azt a scenáriót, hogy ha jól fog futni egy műlábas, akkor az igazi futók is levágatják majd a lábukat.
  • Fresh Duke
    #99
    Az amputáció az nem módosítás, hanem eltávolítás.
    Másfelől, születési rendellenségek, vagy balesetben/betegségben kialakult problémák "javításával" nincs bajom.

    "Plasztikai sebészet, gyomorgyűrű, zsírleszívás, szemjavítás, lábhosszabbítás, körülmetélés, de akár tetoválás vagy a fülbevaló..."

    A felsoroltak nagy része teljesen más téma, de hogy reagáljak rájuk:
    - A fülbevaló eltávolítható, semmi bajom sincs vele. A tetkó az már nehezebben, plusz undorító.
    - A szemjavítás oké, nem tudom hogy került a listára.
    - A plasztikai műtéttel semmi gond, ha pl valami rendellenességgel született az alany, vagy balesetben/betegségben szerzett valami olyasmit, amit helyre lehet még tenni.
    - A gyomorgyűrű, zsírleszívás is akkor oké, ha szükséges beavatkozás.
    - A körülmetélést hatalmas hülyeségnek tartom, és elég etikátlannak, mert általában nem az illető dönti el, hogy akarja-e.
    - A lábhosszabbítást is hülyeségnek tartom.
  • defiant9
    #98
    Érdekes kérdés: miért is nem azon a távon indul el amin a legjobb?

    Oscar Pistorius can easily break 800m and 1000m world records, for sure.
    There is no reason to worry about 100m, 200m and 400m world records, but 800m and 1000m are at stake. He definitely is able to run under 1.39 for 800m and 2.09 for 1000m. 400m is for short, with his running spec.

    Az atlétika nézettségének jót tesz a hírverés azért engedik.
  • Bannedusermail
    #97
    Ezek szerint nincs köze a két kifejezésnek egymáshoz, de a vesszőfutás találóbb lett volna, mint a szárnyas fejvadász az biztos. A vesszőfutás, az az életért futás, ami igaz volt az üldözött karakterre, akit Rutger Hauer játszott.
  • Bannedusermail
    #96
    "a kereszténység szerint nem."

    És akkor most hova szarjak?
    De komolyan, hol érdekel ez engem?
  • senki687
    #95
    Hát ez nagy gáz. Egyrészt nem szabad elvenni egy sérült embertől az álmait, a céljait, másrészt mekkora kib@&zás már egy élsportolóval szemben, ha egy sérült ember győzi le. Mit csinálna a világ legjobb egészséges futója, ha egy rokkant lefutja? Gondolom, abba is hagyná...
    Szerintem egyetlen jó megoldás létezik a problémára. Az olimpián ezen eszközöket tiltani kellene, de az olimpiák 1-3 helyezettei csak akkor vehetnék át az érmüket, ha részt vesznek a paraolimpián is (ott viszont nem kell győzniük). Így a rokkantaknak meg maradnak az álmaik, akár legyőzhetik a bajnokokat is, ugyanakkor az egészséges olimpiai bajnokokat nem győzi le az olimpián egy technikai vivmányal feljavított ember. Így mindenki boldog lehetne...
  • Bannedusermail
    #94
    "...ja az igen, egészséges végtagot valószinű nem vágatott volna le Erős sem, de mondok valamit lebetonozzuk a kacsódat a sivatagban, és kapsz egy kést......."

    Ugye nem vagy olyan hülye, hogy egy életmentő műtétet keversz egy tudatos öncsonkítással. Egyébként a példád még így is szánalmas, ugyanis a lebetonozott végtaggal tovább él az ember a sivatagban, mint egy levágottal.

    Mellesleg eléggé szánalmas kis figura vagy, ugyanis nagyon tisztában vagy azzal, hogy én csak annyit mondtam, hogy erős öncsonkított úgy, hogy az orvosilag nem volt indokolt, ugyanis nem életmentő volt a műtétje.

    Az én értékrendem szerint ő egy öncsonkító elmebeteg. Ráadásul semmit sem ért el az őrült tettével, mert sorra esik ki az expedíciókból. Ha nem vágatja le, akkor megmarad a lába. Most meg se lába, se lehetősége hegyet mászni. Otthon ülhet a karosszékében és bámulhatja hűlt helyét a lábának.
  • Omega
    #93
    Szerintem nincs azzal baj, hogy elindul, ha a fejlesztésben az a cél, hogy minél jobban leutánozzák az emberi láb tulajdonságait, vagyis az ne nyújtson se előnyt se hátrányt. A szándékos amputáció hülyeség.
  • Archenemy
    #92
    "Másfelől a csonkítással egyáltalán nem értek egyet. Szerintem is szellemileg zavarodott, aki bevállalja, úgy, hogy nem életmentő a műtét. És nekem sem kell az életcélos maszlag..."

    Plasztikai sebészet, gyomorgyűrű, zsírleszívás, szemjavítás, lábhosszabbítás, körülmetélés, de akár tetoválás vagy a fülbevaló... Ezeket mind csinálják ma emberek, egyik sem élet-halál kérdése. Itt csak az a különbség, hogy egy jóval fontosabbnak tartott testrészt jóval drasztikusabban módosítanak.

    Ja és nem, nekem sem szimpatikus, hogy együtt induljon ez a futó a természetes futókkal.
  • edios
    #91
    Csak idő kérdése, amíg a született végtagoknál nem lesz fejlettebb mesterséges végtag.

    Hosszútávon azt tudom elképzelni, hogy két részre kell osztani a versenyeket: a természetes (született végtagokkal rendelkezők) ágra, és egy mesterségesre. (paralimpia meg kb. odáig marad meg, amíg az öröklött képességek jobbak a mesterségesnél)
  • KopaszIsten
    #90
    Megnéztem. Tényleg férfinak néz ki...
  • KopaszIsten
    #89
    "Elfelejtettétek végiggondolni, hogy mi van olyankor, amikor egy nyomorék megnyer majd egy ilyen olimpiai futóversenyt."

    Nekem pont ez volt az első gondolatom. Amíg veszít addig még szimpatikus is lehet a többieknek az erőfeszítése, de amint elkezd nyerni, mindenki azt fogja latolgatni, hogy biztos a protézise nyújt neki előnyt...

    Az a legtisztább, hogy egészségesek, és "kiborgok" külön-külön versenyeznek, és nincs sandán nézés a másikra. Na meg ha tényleg előny, jön majd valami elmeháborodott, aki csak azért fogja levágatni a lábát, hogy ő is előnyben részesüljön, mert nagyon nyerni akar, de máshogy nem tud... :s
  • Jozsó
    #88
    Szerintem nagyon nem lett volna szabad engedni ilyen "lábakkal" indulni. Bele sem merek gondolni, hogy ez hova vezethet. Vki írta, hogy ő biztos nem vágatná le a lábát. Ja, most a jelenlegi felállásba. De a szituáció olyasmi mint úszásban a cápadresz (vagy mi) először mindenki tiltakozott, aztán egy idő után már gyakorlatilag lehetetlen volt annélkül elindulni.

    Először csak 1-2 futó vágatja le a lábát. Ezek mondjuk 7 másodpercet vernek a mezőnyre 400-on. Ezután a többiek hogy fogják magukat érezni? Ai mondjuk világ életében erre készült, és most jön rá, hogy tovább már nincs esélye? Megaztán most egy emberkének fejlesztgetnek ilyen műlábat. Mondjuk legyen még tíz ilyen sportoló, akik sorba nyerik az összes világversenyt. Hirtelen rákattan egy egész iparág. Évente jön ki az új műláb típus. Ahogy a cikkben is írták kifejlesztenek egy olyat, ami már minden helyzetre jó. Onnantól már nem az a kérdés, hogy amputáljuk-e a futó lábát, hanem a szlogen az lesz, hogy "jobbra cseréljük".

    Ez nagyon gáz így. Akár nyer, akár nem. :(
  • Ender Wiggin #87
    A srác idején nem csak az edzés tud sokat javítani, de a műláb anyagait illető fejlődés is - ezért nevetséges döntés, hogy engedik futni a nem sérültekkel. Azt meg senki ne higgye, hogy ő nem kokszol...
  • bippo
    #86
    Na, megnéztem pár videót a pekingi paralimpiáról. Nekem ezek alapján egyértelműnek tűnik, hogy ez a cucc előny. Nem kis előny. Kérdés, hogy a sima olimpián való szerepléshez mennyire lenne elég, de ahogy láttam, a paralimpia neki már nem akkora kihívás.
  • Fresh Duke
    #85
    A Blade Runneres infókat én is köszönöm, én is agyaltam már rajta, hogy mi lehet az.

    Másfelől a csonkítással egyáltalán nem értek egyet. Szerintem is szellemileg zavarodott, aki bevállalja, úgy, hogy nem életmentő a műtét. És nekem sem kell az életcélos maszlag... (Én is sportoló vagyok, (bár még nem ilyen szinten,) de a józan eszem még megvan.)

    #72: A betonos példa nagyon rossz volt, mert ott az élete függ tőle. Ha tényleg az a szituáció, hogy halál vagy egy láb, akkor nyilván a láb.

    #69: Az egy sorozat ember, ez meg a való világ. Nőj fel.
  • Magnum PI
    #84
    ABSZURD GONDOLATMENET, NEM KELL KOMOLYAN VENNI:

    Láttunk már sok elvetemült próbálkozást és nem lepne meg ha ezek után néhány ország futói elveszítenék a lábukat (4 év mulva). Tudom, hogy ez nagyon abszurd és egyeseknek elképzelhetetlen, de higgyétek el hogy lesz aki beválalja csak, hogy nyerjen. Vagy pedig szándékosan keresnek majd csonka embereket az edzők és juttatják ki őket az olmipiára, mert szerintem az emberi test nem versenyezhet a technikával. Csináljanak külön versenytszámot azoknak akik technikai segítséggel versenyeznek.
  • defiant9
    #83
    Szvsz. be van lőve a művégtag hogy 400-on jó, de ne a legjobb eredményt érje el vele, 800-on már nagyon jó lenne, 100-on meg nagyon szar. Jóval kevesebb izma működik/fogyaszt oxigént a tüdeje/keringése pedig kb. ugyanakkora, hosszabb távon pedig az oxigén/energiafelhasználás limitálja a futást. Egyébként meg az olimpiai pontokért pénz kapnak a versenyzők, így ha csak egyvalakit lehagy az joggal érezheti úgy hogy elvették tőle a sokéves felkészülés erkölcsi és anyagi gyümölcsét.
  • fatmax
    #82
    az elején leszögezném ,hogy minden elismerésem a srácé ,hogy ilyen szinten tudja tartani magát ,összeomlás helyett tombol benne a közdeni akarás ,le a kalappal. DE ! A döntés nem jó . Ha már úgy is az egyenjogúság nevében indulhat a nem sérült versenyzők között nézzük az ő oldalukról a versenyt,mivel Pistorius szemszögéből tiszta ügy . Az ellenfelek morálisan sehogy sem jönnerk ki jól. Ha legyőzik akkor nincs értéke mivel ő "csak egy.......,ha veszít , jön a katarzis ,hogy még egy ....... is legyőzött ,mit is keresék én itt. A fő probléme szerintem ez ,és még szóba sem került a technika álltal nyújtott előny,vagy nem előny .
  • galocza
    #81
    köszi, ma is okosabb lettem 8).
    az illegélis sebészeti dolog logikus is, hisz deckardnak mint replikánsnak a jelenléte (a földön) illegális. viszont nem ő az egyetlen blade runner, de ő az egyetlen replikáns köztük.
    vagy nem? vagy igen?
  • Szefmester
    #80
    Én megpróbálnám a betont megbontani.. mert ha levágom a kezem a sivatag közepén akkor tuti meghalok mert simán elvérzak... ha meg a betont bontom max éhen és szomjan döglök. Választhatok két halálnem között.. igazán szép példa...
  • wraithLord
    #79
    Hát szerintem a magyar cím pedig a P. K. Dick novella alapján született, mivel a Blade Runner egyrészt szó szerinti fordításban hülyén hangzik, másrészt nem igazán van miből kiindulni, hogy mire utalhat, mert kitalált elnevezés...
    P. K. Dick a novellában Deckardot bounty hunternek nevezi, ami fejvadászt jelent, a szárnyas meg nem tudom, hogy mire utalhat, biztos arra, hogy lebegő/repülő járműveken közlekedtek...

  • Lucy in the Sky
    #78
    Ezért az infóért már megérte követni ezt a topicot, komolyan. Sose értettem a az eredeti címet, sem. Most már csak a magyar címet magyarázza meg nekem valaki! :P
    Amúgy a vesszőfutásos párhuzam is egész találó. Ezértartittazország, míg itt vesszőkkel csapkodtak, ott pengével szabdalták a renitenseket. Már amennyiben tényleg van bármi köze a két kifejezésnek egymáshoz.
    Csak idő kérdése, és a karbonlábszár a rokkant öngyilkos terroristák kezére kerül, miközben Afrikában éheznek a bébifókák! Minmeghalunk?
  • Sir Ny
    #77
    a kereszténység szerint nem.
  • Sir Ny
    #76
    akkor inkább bicikli. ( mellesleg a biciklizés inkább futás, mint ez a valami )
  • wraithLord
    #75
    Ja, azt kifelejtettem (és így van értelme az egésznek), hogy a 74-es regény címe The Bladerunner volt. (Alan Nourse sci-fi író és orvos írta...)