Hunter

Az emberi tevékenység legyőzi a jégkorszakot?

A Föld pályájának eltolódása több ezer éves jégkorszakba taszítaná a bolygót, az eseményt azonban elhárítani látszik az ember által létrehozott üvegházhatás.

A bejelentést tevő tudósok figyelmeztetnek, megállapításuk nem a globális felmelegedés problémájáról akarja elterelni a figyelmet, ami valóban elkerülhetetlen és valószínűleg igen mélyreható károkat okoz bolygónk éghajlati rendszerében.

A Föld története során több hosszú hideg időszakon is túlesett már. A nagy fagyokat "interglaciális", azaz két jégkorszak közötti melegebb periódusok választják el egymástól, ilyen az is, ami az utolsó jégkorszak óta, körülbelül 11000 éve uralkodik. Ezeknek az éghajlat ingadozásoknak természetes okaik vannak, jelenlegi ismereteink szerint elsősorban a Föld pályája és tengelye befolyásolja, melyeknek egészen parányi változásai is rendkívüli hatással vannak a bolygónkra eső hőmennyiségre.

Thomas Crawley, a skóciai Edinburgh Egyetem földtan tudósa a kanadai Toronto Egyetem fizikusával, William Hyde-dal közösen egy mindenre kiterjedő számítógépes modellel vizsgálta meg a felmelegedés és a lehűlés fázisait. A bolygóval kapcsolatos eltolódások mellett számításba vették a sarkvidéki területekről kinyert jégmagok apró buborékjaiban talált széndioxid szinteket, melyekből lemérhetők több százezer év hőmérsékleti értékei.

A kutatók meglepően nagy ingadozásokat fedeztek fel az éghajlatban, beleértve azokat a változásokat is, amikor a Föld egyik állapotból viszonylag rövid idő alatt egy másikba fordult. Ezek az eltolódások, amiket "bifurkációnak", vagyis a pályaszerkezet-változásnak neveznek, elég váratlanul, rendszertelen sorozatokban mentek végbe, ami ellentmond annak az elméletnek, miszerint a bolygó fokozatosan hűl vagy melegszik. "Volt egy nagy változás körülbelül egymillió évvel ezelőtt, majd egy második 650000 éve, amikor nagyobb eljegesedés zajlott le, majd 450000 éve, amikor több ismétlődő jegesedések kezdődtek" - magyarázta Crawley a Discovery News-nak. "Szintén érdekes, hogy az interglaciális időszakok egyre melegebbek lettek."

Crawley és Hyde a brit Nature magazinban publikált modellje szerint a következő bifurkáció normál esetben az elkövetkező 10000 és 100000 év között válna esedékessé. A lehűlés magába foglal egy hosszú, stabil időszakot, ami a Föld középső szélességi fokain fekvő területeket, Európát, Ázsiát és Észak-Amerikát vonja be jéggel, vagyis csak vonná, mert jelenleg annyi széndioxid van a levegőben a kőolajszármazékok égetésének következtében, hogy a létrejött üvegházhatás ellensúlyozni fogja a pályaeltolódásból eredő lehűlési hatást. "Már a jelenlegi szint is több mint elegendő hogy elérjük a modell által megállapított kritikus állapotot. Ha sikerülne csökkenteni a széndioxid kibocsátáson, akkor is maradna még elég" - utalt Crawley a hatás ellensúlyozására.

Szeptemberben egy tudományos kutató konzorcium, a Globális Szén Projekt (GCP) bejelentette, hogy a CO2 légköri koncentrációja 2007-ben elérte a 383 ppm értéket, ami 37 százalékkal magasabb az iparosodás előtti szinteknél. A jelenlegi koncentráció meghaladja az elmúlt 650000 év legmagasabb értékét, de nagy valószínűséggel az elmúlt 20 millió évben is rekordnak számít, taglalta a jelentés.

Crawley figyelmeztet, ne buzduljunk fel a tanulmányán, a széndioxid meggátolhatja ugyan a következő jégkorszak eljövetelét, a középtávú "siker" azonban az évszázad végére hatalmas áradásokat hozhat, ami emberek millióit üldözi el lakóhelyeikről, éhinséget és számos egyéb megpróbáltatást vonva maga után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mármindfoglalt #22
    Ez butaság. Attól, hogy valami távolabbi jövő, még nem biztos, hogy nehezebb megjósolni. A holnapi időjárásra én sem mernék megesküdni, de abban biztos vagyok, hogy jövő nyáron melegebb lesz, mint ma volt. És ez nem arról szól, hogy előre meg tudjuk-e mondani fokra pontosan, hogy 2025 október 6-án 8 órakor mekkora lesz a hőmérséklet a Kökörcsin utcában. Egyébként a globális klímaváltozás nem a jövő, hanem már jelen.
  • lpmaskmancick #21
    nem hiszek a globális felmelegedésbe, mer az időjósok azt nem bírják rendesen megmondani hogy holnap milyen idő lesz, nehogy már elhiggyem nekik hogy 10-20 év múlva lehűlés v felmelegedés lesz, nem hiszek ezeknek már semmit ezzel a globális loálságokkal kapcsolatban...
  • Pluskast #20
    Ez így nem lesz jó... Nem fogok tudni síelni menni!!
  • waterman #19
    an inconvenient truth, al gore zöld filmje. kis kétkedéssel kell fogadni mindazt amit állít, mivel busásan meggazdagodott a bolygó "zöldítésből".. pl itt van az új hajója, a biosolar one, kicsit mondjuk cinkes, hogy a nevével ellentétben diesel motor hajtja. amikor a filmben egy ipari emelővel éri utól a kivetített képen a modern kori co2 kibocsátást, abban benne van a magánrepülőgépe kibocsátása is.. szerintem ő csak azt látja, hogy pénz van a "zöldítésben".
    tehát amiről szó van a filmben, az valós problémára hívja fel a figyelmet, de al gore nekem nem túlságosan rokonszenves.
  • Molnibalage #18
    Multimédia szakos tanuló. Ez nagyjából elmondja, hogy mennyi affinitása van a természettdományokhoz. Nagyjából semmi...
  • Molnibalage #17
    Érdekes. Lám létezik tiszta széneregia is.
  • Csatti #16
    Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. A CO2 szint és a föld átlaghőmérséklete ugyanis szoros kapcsolatban vannak, ezt már elég régen kimutatták. Egyébként érdemes megnézni a "kellemetlen igazság" (vagy vmi hasonló :) ) című filmet, ott elég részletesen el is magyarázzák, hogy is működik az üvegházhatás és hogy jön ehhez a CO2.
  • maestro85 #15
    "Az emberi tevékenység legyőzi a jégkorszakot?" Jah, jut eszembe a cikk is nagyon odavág. Eddig milyen globális természeti jelenség felett tudtunk győzedelmeskedni? Még máig sem tudják meghatározni a pontos okait a mai szélsőséges időjárásoknak.
  • maestro85 #14
    Az eddigi komentek nagyon komolyra fogták a figurát...
  • maestro85 #13
    "sarkvidéki területekről kinyert jégmagok apró buborékjaiban talált széndioxid szinteket, melyekből lemérhetők több százezer év hőmérsékleti értékei." Mint egy mese komolyan. :) Nagyon szép. Ebből hőmérsékleti értékeket levonni, ráadásul igen régi hőmérsékletértékeket. Akartam írni, hogy vicces, de inkább siralmas, hogy ezt komolyan gondolják.