Hunter

Hogyan tüntessünk el egy rossz emléket?

Sokakat foglalkoztat, hogyan lehetne kitörölni egy adott emléket anélkül, hogy a többi emlékkép sértetlen maradjon. Egy készítmény segítségével úgy tűnik megvalósult a dolog, legalábbis patkányoknál már működik.

Az eredményekről készült tanulmány a Nature Neuroscience-ben jelent meg és készítői szerint segít megismerni hogyan jönnek létre és hogyan módosulnak az agyban az emlékek. Siker esetén az eljárás nagy segítséget nyújthat a poszt-traumatikus stresszben szenvedőknek (pl. Irakban szolgált katonák), akiknek életét tönkreteszik a nyomasztó emlékek. Az agy az emlékeket a rövid távúból a hosszú távú memóriába történő átvitellel rögzíti. Korábban már bebizonyították, hogy a megszilárdítási folyamat gyógyszerek alkalmazásával megszakítható.

Ezt vette alapul a New York Egyetem Idegtudományi Központjának kutatócsoportja, megvizsgálva, hogy a módszerrel meggátolható-e egy bizonyos emlék átvitele anélkül hogy több másik is eltűnne.

Ennek megállapításához patkányokat tanítottak be, hogy két különböző zenei részletre félelem alakuljon ki bennük, azaz a dallam elhangzásával egyidejűleg a patkányok áramütést kaptak. Ezután a kísérleti állatok fele egy olyan gyógyszert kapott, ami részleges amnéziát okoz, majd az összes állatot emlékeztették az egyik félelmetes emlékre a zenék egyikének lejátszásával. Egy nappal később újra tesztelték a patkányokat a két dallammal.

A gyógyszer nélküli példányok továbbra is ugyanúgy tartottak a hangoktól mint korábban, amikor elszenvedték az áramütést, a kezelt patkányok azonban már nem mutattak semmilyen reakciót arra a dallamra, amit a gyógyszer hatása alatt visszajátszottak nekik. Az eredmény tehát arra utal, hogy az emlék felidézése a gyógyszer hatása alatt teljes egészében kitörölte önmagát, míg a másik emlék sértetlen maradt.

A kutatók azt az elméletet is megerősítették, hogy a folyamat központjául az amigdala agyterülete szolgál. Megfigyeléseik szerint a rossz emlékek kialakulásakor ezen a területen megnő a neuronok közötti kommunikáció intenzitása, a kezelt patkányoknál azonban csökkent, jelezve, hogy valójában a félelemmel teli emlék törlődött. A szakértők biztatónak tartják a kísérlet eredményeit a poszt-traumatikus rendellenességekkel küzdők kezelésére vetítve, egyre nagyobb hangsúlyt helyezve a gyógyszeres kezelésekre. Ez persze egyelőre csak a jövő ígérete marad, mivel a mostani kísérletben részt vett U0126 jelű készítmény még nem kapta meg az engedélyt az embereken való alkalmazáshoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wOlFbYTe #63
    A Tökéletes katona című film jut eszembe, annyi különbséggel, hogy ezek a begyógyszerezett katonák nem halottak. Átmenetileg kiiktatni a teljes emlékközpontot, majd a szer segítségével meggátolni az új emlékek elraktározását.

    "Menj és ölj" :/
  • dronkZero #62
    Egy kis ON is.
    Szvsz aki egy hódító háborúba önként elmegy harcolni, az meg is érdemli a saját kis poszttraumatikus stresszét, esetleg végtagvesztését, rokkantságát, halálát. Ez egy ilyen biznisz. Majd legközelebb meggondolja, hogy hivatásos katona akar-e lenni.
    Honvédő háború, szabadságharc más kérdés...
  • dronkZero #61
    OFF:
    Mondj akár _egyetlen_ műsort a TVben, amit _érdemes_ nézni, kérlek! (National Geographic, Spectrum, Discovery nem ér! :) Bár a dokumentumfilmek is leginkább a dolgok felvizezett változatát adják elő legtöbbször) Én szoktam keresni, de nem találok. A híradók még talán érnek valamit, de az meg lassú az internethez képest. Komolyan mondom, nem vagyok képes megérteni a TVnéző emberek milliárdjait... Ha rajtam múlna, nem lenne TV a lakásban.
  • dez #60
    Ahol nagy profit van, ott akkor is próbálkoznak, ha még messze nem tökéletes a dolog. Hiszen az egész gyógyszeriparról is elmondható ez.
  • geri486 #59
    Szerintem a mai orvostudomány még bőven nem tart ott, hogy úgy tudnának az agyba belepiszkálni, hogy több hasznot hozzon a művelet, mint ártson, hisz leg könnyebb azt elrontani, amihez nem is értünk.
  • dez #58
    1. Na ja, kell a cirkusz a népnek, stb. stb., de nem csak az egyszeri embereknek készül azért műsor.
    2. Érdekesen összemosod a dolgokat.
    3. Ezt meg milyen agyi behatástól vezérelve írtad pont nekem???
  • Epikurosz #57
    1. A média már rég nem visszacsatolás, hanem manipuláció és kábítás.
    2. Civilizálódunk, de ennek ellenére a feministáink harcosak. Ne merj egy pofont lekeverni, te, mint férfi, annak az anorexiás lotyónak, mert akkor erőszakos vagy. Az anorexiás lotyónak viszont joga van a te pénzeden kezeltetni magát. Ha meg, ne adj isten, megleli a lelki egyensúlyát, akkor tudat alatt már nem tart téged férfinak, és legközelebb egy négerrel vagy arabbal lefekszik, mert az legalább jól megveri, ha nem úgy furulyázik, ahogy kell.
    3. Mű, mű, mű. Most olvasom a manipuláló indexen, hogy kiderült, a Monsantó génkezelt kukoricája miatt a patkányoknál vese- és májelégtelenség alakult ki. Ti ne törődjetek ezzel, egyétek a GM mocskot, fő a haladás és trendiség. Ugyanez szellemiekben is.
  • dez #56
    A média visszacsatolás. Persze egyeseknek jobban fekszik a strucc-politika, de az önbecsapás. A médiával van legalább egy kicsit arra ösztönzi az emberiséget, hogy javítson a dolgokon.

    A jobb pszichológusok éppen a problémák mélyebb okainak felderítésére, és innen induló megoldására törekednek. Persze kevés az igazán jó pszichológus.
  • dez #55
    Te csak tudod, a 13 +/-2 éveddel... Ezelőtt ezeket eltitkolták, de az nem oldott meg semmit, inkább rontott a helyzeten.
  • szivar #54
    A buzikról nem a média tehet és nem is a 'lazább' világ. Már voltak sokezer évvel ezelőtt is, még az állatoknál is megfigyelhető a dolog. Viszont a többi...

    A depresszióért igenis felelős az összes média. Ki a f@sz0mnak van kedve olyan világban élni, ahol akárhova nézel, csak a negatívumok vannak kiemelve, mint például a háború, a terrorizmus, a tüntetések és ezeknek a leverése, mindmeghalunk hírek és tsai, adóemelés, megölték, felrobbantották, elkúrták, stb. Azokról a dolgokról keveset lehet olvasni, hallani és látni, amikért valóban érdemes élni, és örömmel tölti el az embert.

    Mindenkinek:
    Mellesleg a 'híres' sci egyház, a pszichiátria és a pszchiológia egyre megy. Mindegyik kemény függésben tartja a 'pacienseket', lelkileg vagy kemikáliákkal, mindezt anyagi érdekeltségből, a fennálló probléma valós megoldása nélkül. Vajon nem lenne egyszerűbb az okokat feltárni és valódi -megnyugtató- megoldást keresni rájuk?