SG.hu

Olajfúrótoronyra vezényelték a NASA humanoid robotját

A feladat egyben próba is az űrben való munkához, amelynek költségeit ráadásul egy energetikai vállalat fizeti.

A NASA bejelentette, hogy Valkyrie nevű humanoid robotja Nyugat-Ausztráliába tart, ahol a perthi székhelyű Woodside Energy teszteli majd "a fúrótorony nélküli és tengeri energetikai létesítmények távfelügyeletére". A Woodside-dal való együttműködés kölcsönösen előnyös, mert az energetikai vállalat fizeti a NASA költségeit, miközben az űrkutatási ügynökség "távoli mobil, ügyes kezelési képességek kifejlesztésén" dolgozik a személyzet nélküli létesítmények gondozására. Cserébe a Woodside Energy tesztelni fogja a droid szoftverét, és adatokat szolgáltat a NASA-nak, amelyeket felhasználhat a robottechnika felgyorsításához, hogy a robot a Földről távolról működhessen, miközben a robot a Marson vagy a Holdon tartózkodik űrhajósok nélküli környezetben.

A robotok földön kívüli feladatai közé tartozhatna az infrastruktúra ellenőrzése és karbantartása, valamint a világűrben termesztett növények gondozása. A NASA reményei szerint a Valkyrie "unalmas és ismétlődő feladatokat" is el tud végezni, ezáltal felszabadítva az emberi időt magasabb szintű munkára. "A NASA azt tervezi, hogy a Woodside létesítményeiben a Valkyrie üzemeltetésével szerzett tapasztalatokat felhasználva megtanulja, hogyan lehet jobb robotokat tervezni olyan piszkos és veszélyes körülmények között végzett munkára, mint amilyenek a Holdon a jövőbeli Artemis-küldetések részeként létrehozandó hosszú távú munkaterületeken és élőhelyeken találhatók" - magyarázta az űrkutatási szervezet.


A kétméteres Valkyrie, más néven R5 már egy évtizede fejlesztés alatt áll, és eddig teljesítménye nem túl meggyőző. Két Intel Core i7 processzorral és egy 1,8 kWh-s akkumulátorral működik, önállóan körülbelül egy órán keresztül képes működni. Fő érzékelője egy módosított Carnegie Robotics Multisense SL, amely egy sztereó kamerával kiegészített lézeres 3D távolságmérő. Képes finom mozgásokra, egyszerűsített kezei pedig mindössze három ujjból és egy hüvelykujjból állnak.

A tervezői néhány antropomorf vonást is adtak neki, abban a reményben, hogy a hosszú küldetések során egyszer majd nem fémdarabként, hanem munkatársként tekintenek rá. "A robotunk puha, mert munka közben hozzáérve senki nem akar hideg, kemény fémet érezni. Azt akarjuk, hogy olyan természetes érzést nyújtson, mintha csak egy ember dolgozna melletted. Azért öltöztetjük fel ruhákba, hogy kényelmesebb legyen a közelében lenni" - mondta Nicolaus Radford, a JSC csapat vezetője. Valkyrie láb nélküli elődjét, R2-t végül a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) vetették be takarítási feladatokra. A droid végül még lábakat is kapott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #2
    Tényleg durva, hogy fehér, ettől biztos gyűlölet szaga van közelről.
  • gosub #2
    "A robotunk puha, mert munka közben hozzáérve senki nem akar hideg, kemény fémet érezni. Azt akarjuk, hogy olyan természetes érzést nyújtson, mintha csak egy ember dolgozna melletted. Azért öltöztetjük fel ruhákba, hogy kényelmesebb legyen a közelében lenni"

    Hűha, ez elég rosszul hangzik, micsoda fontos kérdés/probléma megoldás! Következő lépés, hogy milyen genderjegyekkel ruházzák fel. Mikor lesz szivárvány színű? FEHÉR meg csak nem maradhat!