Balázs Richárd

Szemvillanás alatt végez egy robot a Rubik-kockával

Rekordidő alatt rakja ki a Rubik-kockát egy robot. A Sub1 Reloaded az emberi világcsúcs tized része alatt végez a háromdimenziós feladattal.

A német Infineon robotjának alig több mint fél (0,637) másodperc kellett a mutatványhoz, amivel átadta a múltnak egy korábbi változata által felállított 0,887 másodperces idejét.

Az Infineon önvezető autó technológiákat fejleszt, a Sub1 Reloaded-del csupán egy kis reklámot akartak csinálni mikroprocesszoraiknak. "Elképesztő számítási teljesítmény kell egy ilyen összetett rejtvény gépi megoldásához" - olvasható a cég közleményében. "A Sub1 Reloaded esetében a motorvezérlést az Infineon AURIX mikrokontroller családjának egyik tagja látta el, hasonlót alkalmazunk a vezetés segítő rendszerekben"

A Rubik-kocka színes oldalai több mint 43 trillió kombinációt adhatnak. Ha minden egyes kombinációt egy-egy kocka formájában leraknánk a Földön, az 275 rétegben egymásra halmozásával lenne csak megvalósítható, egy 20 méter vastag kocka réteggel borítva be bolygónkat.


A csúcsdöntési kísérlet egy gombnyomással indult. A gépen elhelyezett szenzor kamerái figyelemmel kísérték a kocka összekeverését, majd a gép agya, a számítást végző processzor megállapította a leggyorsabb megoldást és utasította a robot hat, motorvezérelt karját a kirakás elvégzésére.

Bár mindegyik Rubik-kocka kirakható mindössze 20 mozdulattal, Albert Beer, az Infineon mérnöke nem úgy alakította ki a számítógépet, hogy a legkevesebb mozdulatot alkalmazza. Ehelyett a cég úgy programozta fel a gépet a legjobb idő eléréséhez, hogy a cél eléréséhez a Sub1 Reloaded plusz lépéseket is beiktasson a cél gyorsabb elérése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HiddenTruth #8
    Itt van ilyen kocka, 900 Ft eBay-ről:
    Magic Cube 3x3x3 Yongjun
    Hagyományos színekben is kapni:
    Dayan Zhanchi 3x3 Magic Cube
  • TokraFan #7
    Versenyeken (emberi) speciális kockákat használnak! Ilyet kereskedelmi forgalomban is lehet kapni, de az ára kb. 3-4-szerese a normál kockának. Ezek lényege, hogy rendkívül könnyen pörgethetők, a belső kialakításuk kicsit más, nagyon könnyen pozícióba állnak. Nincs zsírozás, ez egy létező termék, egy kifejezett versenykocka!
  • duke #6
    Szerintem nyilvanvalo, hogy ez specialis egyedi epitesu kocka. Lehet hogy acelbol, vagy valami speci muanyagbol van. Talan a belso mukodese is mas mint az eredetinek.
    Az eredeti kocka szerintem meg olajfurdobe aztatva sem birna el ezt a terhelest. szetesne, torne, osszeakadna, egy perc alatt elkopna.
  • wraithLord #5
    És nem ilyen volt, hanem fekete műanyag, matricákként voltak ráragasztgatva a színek, amik alapszínek voltak...
  • Szegabi #4
    Ez bizony a legszokványosabb kocka, 32-33 évvel ezelőtt (gyerekkoromban) ugyan ilyen kockák voltak, (3*3*3) csak a színűk volt picivel sötétebb.
  • duke #3
    Eljutottak a hatarra, ezt tovabb mar nem erdemes gyorsitani.
  • wraithLord #2
    Régebben láttam már Rubik kockát 1 sec körül/alatt megoldó robotot. Ott úgy nézett ki a kocka, mint amilyen nekem is van. Gondolom, szétszedték, és alaposan megzsírozták, vagy valami ilyesmi. Ez még a színei alapján sem szokványos kocka, legalábbis én még nem láttam ilyen 3x3x3-ast.
  • molnibalage83 #1
    Ezt mezei kockával érték el? Mert azok nem elég pontosan vannak gyártva ehhez szerintem.