Gyurkity Péter

A légkörből nyerne üzemanyagot a grafénmembrán 

A grafén felhasználásával tökéletesítenék az üzemanyagcellákat, a légkörből nyerve hidrogént.

A Manchester Egyetem kutatói és PhD-hallgatói kínai és holland szakemberek segítségével dolgoztak ki egy olyan új eljárást, amely forradalmasíthatja az üzemanyagcellákat és egyben egyszerű alternatívát nyújtana az ezekben felhasznált hidrogén előállítására. A fejlesztés kis méretekben működik, a további fejlesztéssel széles körben is elterjedhet.

Az intézmény kutatócsoportja 2004-ben, Andre Geim vezetésével izolálta és fedezte fel a grafént, amely akár egyetlen atom vastagságú membránok formájában, számos területen rendkívül hasznos komponensként jelenhet meg. Ez az érdekes anyag rendkívül vékony, az acélnál mégis 200-szor erősebb, emellett pedig hatékony a különböző gázok és folyékony anyagok elválasztásában, nem meglepő tehát, hogy rozsdamentes burkolatként, illetve ellenálló csomagolásként is felhasználták már. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a hidrogénatomok mellett azok elektronoktól megszabadított példányait is ugyanúgy szűri-e a grafén, itt azonban meglepő eredményt kaptak, a protonok ugyanis viszonylag könnyen áramlottak át a membránon, különösen akkor, ha megemelték a hőmérsékletet és platina nanorészecskéket alkalmaztak katalizátorként.

Geim és a tanulmány társszerzője, Marcelo Lozada-Hidalgo, aki PhD-hallgatóként vett részt a kutatásban, kiemelik, hogy a grafén megjelenése az üzemanyagcellákban nagy előrelépést eredményezne a technológia területén, hiszen itt jelenleg komoly problémát okoz a protonmembránok tökéletlensége, ami szennyezést, ezáltal pedig a cellák hatékonyságának romlását eredményezi. A grafén kiválthatja az itt használt membránokat, tökéletes elválasztást biztosítva a protonok és az egyéb komponensek között, így nagymértékben növelhetnénk a hatékonyságot. Mi több, a kísérlet során beigazolódott, hogy ezen grafénmembránokkal akár a légkörből is kinyerhetjük a szükséges hidrogént, vagyis a jövőben olyan hordozható generátorok jelenhetnek meg a piacon, amelyek nem igényelnek külön üzemanyagot, hiszen a levegőből biztosítanák azt.

Ehhez természetesen még további munkára van szükség, az eddig elkészült változat ugyanis kis méretekben adott pozitív eredményt, ezáltal pedig a kinyert hidrogén elenyésző mennyiségűnek titulálható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #8
    Te érted a közforgalomban üzemel és a van egy prototípus, aminek az elődjéről 2000-ben azt ígérték, hogy 2005-re kereskedelmi forgalomba fog kerülni, de azóta se lehet kapni között?

    Mert ha nem érted, akkor hülye vagy.

    Várjál, segítek. Az egyik azt jelenti, hogy lehet kapni autoszalonban, é a kutaknál lehet bele tankolni, a másik meg azt, hogy összeraktak egy darabot, ami ment három kört a tesztpályán.
  • Magyar Betyár #7
    Bukta öcsisajt!

    http://totalcar.hu/magazin/hirek/2013/11/05/toyota_fcv_2013/
  • Vol Jin #6
    Én inkább azt kérdezném, hogy mit keres ott az a hidrogén. Olyan sok kósza hidrogén (hidrogenezis, azaz vízképző a neve eredete) nem lehet, mert oxigénnel találkozva víz lesz belőle, oxigénnel meg gyakran találkozhat a levegőben. A nagyon felső légkörben a sugárzás hatására leválhat az oxigénről, de az a világűr határa.
  • e98ff #5
    Csak óvatosan kérezem, mert nem vagyok szakértő. Nem fog problémát okozni (nekünk, vagy valamelyik növénynek, állatnak, baktériumnak), ha elkezdjük kivonni a hidrogént a levegőből?
  • Vol Jin #4
    Csak az nem világos, honnan veszi azt a hidrogént. Ha a vízbűl, akkor ez még hűtőszekrénynek is jó, mert hőt vonna el, ha egy másik helyen tüzelnénk el a hidrogént. :-)
  • Molnibalage #3
    Ez mitől lenne olcsó üzemanyag, mikor jelenleg 0 hidrogénhajtású autó üzemel közforgalomban és a meglevő infrastuktúrába totálisan nem illeszkedik....? Még az energetika számára sem vonzó, mert sem a kazánok sem a gázturbinák nem hidrogénnel mennek...
  • Tetsuo #2
    Az olcsó üzemanyagé mindig az. ;-)
  • vision5 #1
    Beláthatatlan következményei lennének...