Ötvös Tibor

Veszélyes lehet az anyatej megjelenése az online piactereken

Negatív következményei lehetnek a kisbabákra az anyatejek megjelenése az online piactereken, egy felmérés szerint ugyanis az itt árult tejek háromnegyede fertőzött.

Egyre több nő árul anyatejet a neten keresztül, hiszen míg sajnos nem mindenkinek van akár csak a saját babája számára is a tápláló folyadékból, addig másoknál még többlet is mutatkozik. Régebben ezeket a különböző állomásokon lehetett leadni, ahol átvizsgálták a tejet és a rászorulóknak adták el. Páran azonban rájöttek, hogy a neten sokkal egyszerűbben és szélesebb körhöz juthat el a tej, így megindult az online értékesítés, ami napjainkban kimondottan virágzó üzletággá nőtte ki magát. Éppen ezért kutatók úgy döntöttek, ideje átvizsgálni, milyen veszélyeket jelent ez a tendencia.

A tanulmány készítői anonim módon jelentkeztek a legnagyobb amerikai anyatejbeszerző honlapra, ahol 500 eladónak jelezték, szükségük lenne a tejre. Nagyjából a fele válaszolt és végül 100 adagot tudtak beszerezni. Ezeket átvizsgálták és megdöbbentő eredményeket kaptak. "A kutatásban részt vett anyatejek háromnegyede szennyezett volt" - összesítette az eredményeket Sarah Keim, az Ohio államban található Nationwide Children's Hospital kutatója, a tanulmány vezetője. "A legtöbb esetben coliform és staphylococcus baktériumokat azonosítottunk, de előfordult olyan fertőző baktérium is, ami az emberi ürülékben található csak meg."


Három mintában szalmonella-fertőzés jeleit is kimutatták. "Ezen baktériumok többsége az édesanya bőréből kerülhet a tejbe és normál mennyiségben teljesen ártalmatlanok. Azonban egy korábbi kutatásból tudjuk, hogy a nők kétharmada egyetlen egyszer sem tisztítja ki a mellpumpáját" - folytatta Keim. Ezek a baktériumok a helytelen tároláskor is bekerülhetnek az üvegekbe más, a hűtőben tartott ételekről illetve a kézmosás hiánya is közrejátszhat a fertőzésben. Az anyatejben is természetesen találhatók különböző "kórokozók", ám ezek csupán akkor jelenthetnek veszélyt a babára, ha abnormális mennyiségben fordulnak elő a tejben illetve ha más baktériumokkal keverednek. Azonban ez is csak azon gyermekekre lehet kockázatos, akik koraszülöttek illetve gyenge immunrendszerrel rendelkeznek.

"Ezen felül nem biztos, hogy minden esetben valódi, száz százalékos anyatejet kapunk a pénzünkért" - fejezte be Keim. "Sok esetben tapasztaltuk, hogy fel volt vizezve a termék illetve tehéntejjel volt kiegészítve, ami kimondottan rosszat tesz egy újszülöttnek." Éppen ezért az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság figyelmeztet mindenkit a netes vásárlás veszélyeire és továbbra is azt ajánlja, hogy a biztonságos állomásokon szerezzék be a tejet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • haxoror #7
    "a kézmosás hiánya is közrejátszhat a fertőzésben"

    Számomra felfoghatatlan hogy egy csomóan még mindig nem képesek megérteni hogy miért fontos a kézmosás és hogy egyáltalán HOGYAN KELL kezet mosni.

    "Nem mosok kezet mert azzal leszedném a természetes védőréteget!"
    Ezt egy anyától, akinek 2 gyereke van, gondolom ez a fajta az aki a netről rendelt full bizonytalan szarral eteti a gyerekeit mert azt mondta neki a tévé, eszem megáll...
  • Willenbrock #6
    Hm,akkor lehet,hogy mégis átszokok a tehéntejre.
  • Tetsuo #5
    A "fejlett" nyugaton, pl. itt Ángliában nagyon sokan szinte csak netrol vásárolnak, mert kényelmesebb és talán olcsóbb.
    A tepedt, dagadt disznó angolok, meg a hajvasalt hímnos, korcs gyerekeik lusták, mint a dog. Így, bár fullon van minden hypermarket készkajával, kólával és chips-szel - ok ezen élnek, megis a netrol rendelik, mert nem kell cipelni.

    A minoség miatt is egyértelmu, hogy a net... ugyanis errefelé a városban (mint megannyi más helyen) nincs is semmi. 200.000-es város és halott, full igénytelenség, csak kommersz.
    Ha szukségem van mondjuk egy szintire, objektívre, spéci homérore, hagyományos vérnyomásmérore, UV-lámpára, jobb minoségu kábelekre, hi-fi fejhallgatóra, tabletre stb. akkor vagy van egy minimális választék a városban és onnan duplaáron megvehetem VAGY az eBayrol, Amazonról megveszem egy jó history-val rendelkezotol... szóval inkább az utóbbi.
    Kulonféle dolgokat még (pl. pálmaolaj, bergamot stb.) vagy mosódió, méhviasz is a netrol kell, hogy beszerezzek, mert itt nincs.
    Van egy magyar bolt a kozelben, de durván nem ajánlott ott venni húst és sok egyebet, mert átcimkezett ill. simán lejárt cuccok. Így komoly utánajárás és postakoltség Mo-ról, hogy ehessek jó szalonnát, kolbászt :).
    Bort és pálinkát a futárszolgálat be sem hozhat, azzal gyakran nekem kell fordulnom.

    A globalizációnak koszonhetoen elobb-utóbb ez lesz az egész világon, azután addig redukálódik a választék, az igénnyel egyutt, hogy egyenkaja, egyenruha, egyenszórakozás mindenkinek... szabadon. ;)
    Ezek a folyamatok itt már most látszanak.
    (Ha gazdag lennék, Magyarországon élnék, egy falun. Ehh!)
  • kvp #4
    Ugyanaz aki gyogyszert, vitamint es gyogyhatasu szereket is a netrol szerez be, termeszetesen csak ellenorizhetetlen forrasbol. Ezek utan az is csoda, hogy nehanyan nem egyenesen merget arulnak es a termekek jo resze csak higitott/pancsolt/szennyezett tej.
  • GaborT28 #3
    És ki az a barom, aki a neten akar anyatejet venni?.... hát meglenne a véleményem az illetőről....
  • wraithLord #2
    A coliform baktériumok és a Staphylococcus törzsek között van egy pár faj/törzs, ami csak ürülékben fordul elő. Szóval kicsit hülyén van megfogalmazva a mondat.

    Ezek szerint az anyák jól teszik, ha használat előtt 20 percig kuktában forralják a tejet.