Berta Sándor

Októberben érkezhet a Firefox Windows 8-kompatibilis verziója

Lapértesülés alapján legkorábban ősszel jelenhet meg a népszerű böngészőnek az a változata, amely teljes mértékben kompatibilis a Microsoft új operációs rendszerével.

A lehetséges legkorábbi megjelenési időpont október, de a Mozilla fejlesztői ugyanakkor azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a program csak 2014 márciusában fog megjelenni. Mindez meglehetősen hosszú időnek tűnik, hiszen a Windows 8 tavaly októberben jelent meg. Michael Cherry fejlesztő és elemző rámutatott, hogy a legújabb ablakos operációs rendszer setében a külsős cégeknek az API (fejlesztői felület) miatt nagyon nehéz dolguk van a versenyképes alkalmazások megalkotásában. A Windows 8 esetében azért is különösen bonyolult egy külső böngésző használata, mert az operációs rendszerben bemutatkozó Modern User Interface (UI) csak az alapértelmezett szoftvert támogatja és ez a Windows 8 esetében az Internet Explorer 10.

A Mozilla már korábban is többször támadta a Microsoftot azért, mert új operációs rendszere esetében megnehezíti az alternatív böngészők alkalmazását. Korábban, a böngészőháborúk során a redmondi konszernt többször is bíróság elé citálták ennek kapcsán, de végül sikerült peren kívüli egyezségekkel megúszni az eljárásokat. Jelenleg már lehetőség van arra, hogy a felhasználók már telepítéskor más böngészőt rakjanak a számítógépükre. A Mozilla komoly lemaradásban van például a Chrome mögött, amelynek már hozzáférhető a Windows 8-kompatibilis változata. A Firefox esetében csupán egy korlátozott funkciójú úgynevezett Nightly-verzió érhető el.


A dolog azért is létfontosságú, mert Tami Reller, a Microsoft Windows-részlegének marketing- és pénzügyi igazgatója közölte, hogy ugyan eladási folyamat meglehetősen nehézkesen indult, de már több mint 100 millió Windows 8-licencet értékesítettek. Az év végéig jön Windows Blue munkanéven futó verzió, melynél a szoftveróriás igyekszik figyelembe venni a felhasználók visszajelzését és komolyan veszik a problémákat. "Nem dőlünk hátra és mondjuk magunknak, hogy majd megszokják" - jegyezte meg.

"A PC nagyon is él és egyre mobilabb lesz" - jelentette ki Reller azzal, kapcsolatban, hogy a PC-nek már sokszor halálhírét költötték. Azt viszont kiemelte, hogy a PC-piac változik és egyre inkább a hibrid eszközök, az érintőképernyős laptopok és a minden egyben PC-k kerülnek előtérbe. A Windows 8 piacra dobásával egy időben a társaság elindította a letöltési platformját is, melyből eddig 250 millió alkalmazást töltöttek le az emberek és a cég szolgáltatásaihoz 700 millió felhasználói fiók kapcsolódik. Csak az Outlook.com 400 millió ügyféllel rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #14
    Akkor is érdemes lenne utánajárni az oknak, ha másért nem, a tanulság kedvéért.
  • Linkout #13
    Munkához csak is FF (nem tudom megmagyarázni miért... a firebug nagyon jó, de igazából megszoktam az évek alatt)

    Tudom, hogy a chrome is syncel össze-vissza, de nekem a chrome az otthoni böngészőm. Valahogy azt nem érzem annyira üzletinek :)
  • Molnibalage #12
    Szűz FF is összevissza CTD-zik win7 alatt. Nekem kb. 2-3 plugin van fent hozzá...
  • Molnibalage #11
    +1. A szűz FF is összevissza CTD-zik. Oldalakat nézegetni azt használom, mert gyors, de letöltésre Safarit. Mitóa a 3.xx szériának vége egy rakás szar.
  • wraithLord #10
    Nálam a Chrome is és a Firefox is tökéletesen működik (Windowson és Linuxon is). Sőt még a Chromium is. Igaz, nem pakolom tele extensionökkel, csak 2 van rajtuk.
  • slickboy #9
    Az androidos verziót is kigyomlálhatnák mert eléggé bugos, kb minden újabb frissítés kijavít valami előző hibát és bevezet valami újat. Viszont jó lenne ha működne mert asztali gépen Firefoxot használom és szeretem, hogy telefonra szinkronizál jelszót, előzményeket, mindent. Nem akarok másik ökoszisztémára váltani, mondjuk Chrome-ra.
  • gothmog #8
    Esetleg -a helyedben- megpróbálkoznék egy nagytakarítással a profilban. Azaz:
    1. jelszavak és könyvjelzők exportálása
    2. %APPDATA%\Mozilla mappa törlése,
    3. firefox indítása, jelszavak és könyvjelzők importálása
    4. bővítmények visszapakolása.

    Ha még mindig vacakol, jöhet a memtest futtatása, lemezdiagnosztika futtatása, gép portalanítása, ilyesmi.
    Közben jó eséllyel kiderül/elmúlik a hiba.
  • gothmog #7
    Lehet hogy meg kellene rostálnod egy kicsit a kiegészítőidet. Vagy frissíteni/mással kiváltani azokat, amik szarakodnak.
  • Johnye840 #6
    Nálam is ez a verzió van.....hm, akkor szar a gépem :D
  • mad mind #5
    Semmi bajom a firefoxal. Hetekig megy 20+ nyitott tabbal, leállítás nélkül és mindenféle kiegészítőkkel. Biztos csak szerencsés vagyok.