Berta Sándor

A netszolgáltatók szűrnék a kalózokat Nagy-Britanniában

Az Ofcom nevű brit médiafelügyeleti szervezet elkészítette a legújabb tervezetet az internetes kalózok kiszűrésére. A cél az, hogy az internetszolgáltatók figyelmeztessék, majd a megfelelő helyen jelentsék a renitenseket.

Az új tervezet az eddiginél jóval nagyobb szerepet szánna az internetszolgáltatóknak, akiknek minden olyan felhasználót automatikusan figyelmeztetniük kellene, akinél jogsértő tevékenységet tapasztalnak. A dokumentumot a szolgáltatók, a szerzői jogvédők és az internetezők szervezetei közösen dolgozták ki, a készítők emellett megkérdezték a Brit Kalózpártot is.

Az új törvény a következőképpen működne a gyakorlatban. Amennyiben a szerzői jogok tulajdonosai jogsértést tapasztalnak, akkor értesítik erről az internetszolgáltatókat, akik az IP-cím alapján értesítést küldenek az elkövetőnek és feljegyzik az esetet. A cégek minden figyelmeztetés után pénzt kapnak a jogtulajdonosoktól, az összeg 10 és 20 euró között lesz. Az internetezők fellebbezhetnek a gyanúsítás ellen, egy ilyen eljárás azonban átszámítva 25 euróba fog kerülni. A panaszokat egy független testület vizsgálja majd ki. Tehát az internetszolgáltatókat nem köteleznék előfizetőik forgalmának ellenőrzésére, illetve a hozzáférések korlátozására vagy blokkolására sem, ugyanakkor a vétkes felhasználók azonosításában részt kell venniük.

Amennyiben egy fájlcserélőt háromszor figyelmeztetnek, automatikusan felkerül egy listára és a jogtulajdonosok kérhetik a bíróságtól személyes adatainak kiadását. A lépéssorozattal el kívánják kerülni a tömeges pereket, esélyt adjanak a felhasználóknak és valóban csak azokat vonják felelősségre, akik már szinte ipari mennyiségben töltenek le, illetve fel illegálisan másolt tartalmakat. A jogtulajdonosoknak egy hónapjuk lesz arra, hogy jelentsék a jogsértéseket, vagyis nem lesz arra lehetőség, hogy hónapokig üljenek az információn, majd felhasználják azt.

A jogszabály-tervezetet egy hónapon keresztül lehet véleményezni, ezután összesítik a javaslatokat és az észrevételeket. A brit parlament az év végén szavaz a végleges tervezetről. Az új törvény a The Guardian információi alapján várhatóan 2014. március elsején lép hatályba.

A Brit Legfelsőbb Bíróság tavaly áprilisban elutasította a British Telecom és a TalkTalk beadványát, amiben a távközlési cégek azt kérték, hogy ne kelljen részt venniük a fájlcserélők interneteléréseinek korlátozását célzó rendszer kiépítésében. A két cég a brit törvény európai joggal való összeegyeztethetőségét kérdőjelezi meg. A fellebbviteli bíróság később engedélyezte a két internetszolgáltató fellebbezési kérelmének benyújtását, az új tervezet miatt azonban az eljárás gyakorlatilag okafogyottá vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shaddam #16
    Az az érdekes hogy egy olyan országban ugatnak ahol van netflix, hulu, stb a blu ray meg fele annyiba se kerül mint idehaza.Miközben a bérek meg.....
  • Magiszter #15
    Hát nem tudom.
    Ha csak az IP-met látják és megteszik a feljelentést, akkor kihívom őket és kérem hogy mutassanak rá mit is töltöttem le. Mert addig csak közvetett a bizonyíték. A titkosított vinyómnak meg nem adom ki a jelszavát, hisz nem vagyok köteles terhelő tanúvallomást tennem magam ellen. Ha köteleznek rá bíróságilag, akkor meg ja... hát éppen elfelejtettem. Belátható időn belül nem törik fel, tehát bizonyíték nem lesz.
    Az meg a másik hogy bár torrent esetén le-és-fel is megy a töltés, beállíthatom úgy hogy 0 legyen a felöltési sebesség. Magyarországon pedig legális a letöltés, ha nem programról van szó. Persze nem sok zárt tracker szereti ha nincs feltöltésed...
    Szóval azt nem tudom hogy néznék e, megy e feltöltés vagy csak kikopizzák az IP listát és küldik a feljelentést?

    A torrent-et titkosítva meg csak annyit látnak, ha nincs kémük a trackeren, hogy P2P adatforgalom van. A csomagokba már nem tudnak benézni. Mivel a torrent =/= illegális cselekvés, ezért ez alapján nem is jelenthetnek fel. Hisz lehet hogy Linux-okat töltök/osztok meg, vagy éppen Steam-en garázdálkodom. Úgy tudom az is ezt használja. De akár a családi videóimat oszthatom meg a kanadai nagyszülőkkel...

    Az meg még egy dolog hogy a szolgáltatóknak felérne egy harakirivel ha szürnék a saját ügyfeleiket. Hiszen kinek kell 100/50-es csomag, ha csak youtube-ozik, meg böngész? Arra már bőven megteszi egy 5Mbit-es net is, még ha HD youtube-ozik is. Már pedig az ilyen belépő csomagok negyedannyiba szoktak kerülni mint a nagyok. Tehát ha az eddigi nagy letöltők visszavesznek a sebességből, akkor a szolgáltató szív mint a torkosborz.
    Ráadásul a szolgáltatót nem lehet kötelezni rá hogy regisztráljon be minden trackerre és nézze ki mit tölt le, majd küldje a jelentést a MI6-nek. Hiszen a szolgáltató nem köteles oknyomozói tevékenységet folytatni. Max ráenged egy szűrőt a hálóira hogy a P2P forgalmakat monitorozza. Ahol bele tud nézni a csomagba és illegális tartalmat lát, oda feljelent, ahol nem, ott engedi tovább.

    Amúgy nem tudom látjátok e: Filmletöltés = terrorizmus
    Ha felrobbantasz egy épületet, jobb helyeken halálra ítélnek. Ha letöltesz egy zenealbumot, teljes vagyonelkobzás + börtön = halálra ítélnek. Hiszen kevesen lesznek képesek 5 év börtön után szó szerint 0-ról indulni. Inkább kötél a nyakra, kő a lábra.
    Ezt meg erősnek érzem. Ha betörök a Louvre-ba és lekasztom Lizát a falról, majd kisétálok vele, kevesebbel megúszom :D
    De ha hirtelen felindulásból agyonverem a szomszédot, akkor is kevesebbel megúszom... Elképesztő világot élünk...
  • Tetsuo #14
    Masreszt csak a popularis es mondjuk premier film/zene eseten fenyeget a veszely, ezeket ellenorzik folyton.
  • Tetsuo #13
    Torrent helyett a tarhelyes letoltes szerintem eleg tre, legalabbis a kereses benne es hogy a fajlok sok esetben darabokban vannak. Vagy van vmi mas?
  • Tetsuo #12
    Angliaban alapesetben az IP elofizetoje a felelos.
    Ugyanitt bizonyos titkositasok hasznalata is szabalysertes. Azt hiszem ugy mint USA-ban, csak olyat hasznalhatsz, amit a hatosag vizsgalhat.

    A Virgin es tobb szolgaltato is mar most alapbol tiltja a TPB es ehhez hasonlo oldalakat. A kat.ph-t még nem. ;)
  • mmonitor #11
    Aki még mindig torrent-et használ az meg is érdemli.
  • chuky123 #10
    Sajnos hamednek teljesen igaza van ha megtalálják az ipédet egy ilyen nyilvános tracker seeder/leecher listában akkor már mehet is a feljelentés. Hiába titkositod le az adatforgalmat az ipéd ígyis úgyis elárul. Bár a proxy jó megoldásnak tünik mig azokat nem kényszeritik rá hogy adják ki az ipédet. Viszont azt nem tudom hogy proxin keresztül mien gyors lehet torrentezés
    Bár az is igaz hogy az ip nem egyenlő személy. De gondolom azt cseszik meg akié net. Ez olyan mint az autóknál a rendszám és az objektiv feltelőségvállalás elve.
  • pasi29uk #9
    Amikor megkötöd a szerződésed akkor oda van írva nagy betűkkel: Unlimit broadband! (Azután sokkal kissebbel szedve: all eat in data).

    A three mobile eddig is engedte a torrentet és nem is szóltak érte feltéve ha csak lefelé töltöttél. Egyéb iránt eddig két ismerősöm kapott levelet torrent miatt, ahol szerződés bontást helyeztek kilátásba, ha nem hagyja abba... azóta nincs torrent. Nem éri meg baszakodni vele.
  • TARTYOM #8
    1. Az IP cím az égvilágon semmit nem bizonyít, azonosításra nem szolgál
    2. Titkosított csomagot elég érdekes megfigyelni, mivel csak titkosított klienshez csatlakozik.
    3. TrueCrypt. A bankár srác gépét 1,5 év alatt nem tudja feltörni az FBI meg 2 másik ezzel foglalkozó cég -> Nincs bizonyíték
    4. Ha a családban van 3-4 gép, akkor nem vagyok köteles vallani a családtagjaim ellen, és így ismét zsákutcában van a nyomozás mivel nem tudják ki töltött le.

    5. Nyertem.
  • Hamed #7
    Az ellen peldaul hogy vedekezel, ha a megbizott ceg letolt xy torrentet pb-rol ami igazoltan warez, es kozben meglatja az ip-det a seedek kozt? Ezeket szepen osszegyujtik, aztan mennek vele a szolgaltatohoz, hogy figyelmeztessen. Az altaluk letoltott file-al meg ott a bizonyitek is. Ilyenkor nem sokat er a titkositas.
    Biztos van megoldas, pl. meghivasos oldalak, meg lehet proxyzgatni is, de az atlag usert aki pb-rol lecibalja a heti sorozatait siman elrettentheti a tovabbi toltogetestol.