Berta Sándor

Minden harmadik német a Kalózpártra szavazna

A Saar-vidéki tartományi választási siker óta tovább nőtt a Német Kalózpárt népszerűsége. A kalózok jelenleg országos szinten 12 százalékon állnak és minden harmadik német nyilatkozott úgy, hogy rájuk voksolna.

Mostanában nagyon jó érzés kalózpárti tagnak vagy szimpatizánsnak lenni Németországban. A párt a szavazatok 7,4 százalékát szerezte meg a Saar-vidéki tartományi választásokon, az új közvélemény-kutatási adatok pedig szintén biztatóak a Schleswig-Holsteinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában májusban sorra kerülő tartományi választások előtt. Jelenleg a német férfiak 32 és a nők 28 százaléka, az ország nyugati részében élők 31 és a keleti részében élők 28 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a kalózokra adja le a szavazatát. Az SPD és a Zöldek támogatóinak 25 százaléka szintén így döntene. A CDU szimpatizánsainak körében ugyanez az arány 13 százalék. A Kalózpárt a 14 és 29 év közötti korosztály tagjainak körében a legnépszerűbb, itt minden második személy rájuk voksolna. A megkérdezettek 81 százaléka azt mondta, hogy a kalózoknak azért volt sikerük, mert egész egyszerűen mások, másként politizálnak, mint a többi párt.


Eközben komoly vitát váltott ki Guido Westerwelle német külügyminiszter, aki kijelentette: a Kalózpártnak az az elképzelése, miszerint fel kellene puhítani a szellemi tulajdon védelmét biztosító jogszabályokat, az ország külpolitikáját veszélyezteti. "Amennyiben a szellemi tulajdon védelmét a saját országunkban is megkérdőjelezzük, akkor a világ más részein aligha harcolhatunk hihetően a szerzői jog betartásáért" - hívta fel a figyelmet a politikus.

"Az a feltevés, hogy a szerzői jog reformja veszélyezteti a német külpolitikát abszurd. A külügyminiszter keveri a szerzői jogot és a szabadalmi, illetve márkanév-jogokat, ráadásul téves következtetéseket vont le" - közölte Martin Delius, a Kalózpárt berlini frakciójának vezetője. Volker Beck, a Zöldek frakcióvezetője szintén támadta Westerwellét, mondván ő nem értette meg, hogy miért van szükség szerzői jogi reformokra. "A mostani szerzői jog egy dinoszaurusz és sürgősen szükség van egy 21. századi frissítésre. A jelenlegi állapotokkal sem az alkotók, sem a fogyasztók nem lehetnek elégedettek" - hangsúlyozta Beck.


Alexander Dobrindt, a CSU főtitkára néhány nappal ezelőtt úgy vélte, hogy a Német Kalózpárt hosszabb ideig meghatározó lehet a német politikában és a kalózok számára nem okoz majd gondot az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépése. A párt előretörése és sikere pedig átalakíthatja a német politikát, s a többi pártot is változtatásra kényszeríti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #17
    az a bizonyos szavazás gumicsont volt a kutyáknak.....magyar vagyok de leszarom nem fogom kérni, nem akarok ilyen ország polgára lenni névlegesen sem
  • gforce9 #16
    De mondom, hogy ez nem a hatalom felé jelzésértékű, hanem a szavazók felé. Valamint affelé, hogy már önnmagában a választás intézménye is egy kalap kaka.
  • teddybear #15
    Ott van ugye a határontúli magyarok állampolgárságról szóló népszavazás. Az emberek háromnegyede nem ment el rá, ami szvsz azt jelentette, hogy nem kéne ezzel foglalkozni. Mégis megkapták, mert a mostani kormánynak ez volt az érdeke, és leszarták a többséget.
  • gforce9 #14
    "Látszik, de a hatalmon lévők leszarják." persze hogy le. De ez az üzenet nem is nekik szól, hanem a szavazóknak kéne észrevenni :)
  • lammaer #13
    "akkor abból az is látszik, hogy az embereket érdekli az ország, csak épp egyik pártban sem látnak semmi"

    Látszik, de a hatalmon lévők leszarják. Mivel a választási törvény nem így működik, bármelyik párt nyerne mondjuk csak egyetlen leadott voks alapján, akkor is kapaszkodna a hatalomért. Az hogy a másik 9.999.999 millió mit gondol, irreleváns.

    Ki van ez találva - egyszerűen aki tehetne vmit hogy figyelembe vegye a tömeges tiltakozást, nem érdekelt benne.
  • Kornan #12
    Így googleban rákeresve már az első találatok közt is vannak magyar kalózpárti kezdeményezések.

    Több(3) első ránézésre különböző kalózpártos oldal van.

    Amúgy én is szívesen szavaznék inkább a jelenlegitől más alternatívákra.
  • gforce9 #11
    Nemegészen, mert ha az érvénytelen szavazatok száma elér egy bizonyos határt, akkor abból az is látszik, hogy az embereket érdekli az ország, csak épp egyik pártban sem látnak semmit. Ekkor, esetleg előtérbe kerülhetnek azok a csoportok, akik en a hagyomásnyos értelemben vett politikát akarják csinálni, kezdve attól, hogy "választás". Ami egy vicc jelenleg. Tökmidegy kire szavazol, megválasztás után kiderül: hazudott.
  • qwertly #10
    Na ez a baromság igy amely párt megnyeri a választást majd mondhatja azt,hogy rá szavaztak a legtöbben az elment szavazók közül.És a kutyát nem fogja érdekelni,hogy hány % nem volt érvényes a szavazásnak.Igy születnek a 2/3 többségek ,pedig csak 30% szavazott rájuk.
  • Omega #9
    Nálunk sokan egyszerűen csak bedobnak egy üres cédulát az urnába "egyik sem" opcióként. Legközelebb lehet, hogy én is ezt fogom tenni.
  • gforce9 #8
    Létezik a programjukról, illetve szervezeti felépítésükről valamiféle fordítás? A svédről van némi magyar nyelvű anyag, de a németről nem találtam. Csak idióta fikázó cikkeket. Tud valaki normális leírást? linket?