Berta Sándor

A pénzbehajtók is felfedezték maguknak a Facebookot

Az Egyesült Államokban az agresszív behajtócégek képviselői egyre gyakrabban bukkannak fel a közösségi portálon, hogy ott is nyomást gyakoroljanak ügyfeleikre.

A The Huffington Post tudósítása szerint a behajtással foglalkozó irodák számára kedvelt célpontnak számít a Facebook. E vállalkozások alkalmazottai még attól sem riadnak vissza, hogy álprofilokat hozzanak létre azért, hogy megszerezzék egy adott személy adatait vagy hogy nyilvánosan meghurcolhassák. A probléma nem csak a tengerentúlon ismert, hanem Nagy-Britanniában is, ahol tavaly ősszel lépett hatályba az a törvény, amely megtiltja a pénzbehajtók számára a Facebookon és a Twitteren az online zaklatásokat. A jogszabályt azután alkották meg, hogy a döntéshozókhoz számos panasz érkezett.

Az Egyesült Államokban azonban egyre súlyosabb a helyzet, az inkasszóval foglalkozó vállalatok egyre kíméletlenebbek, s gyakorlatilag nincsenek tekintettel semmire és senkire. A közösségi oldalak felkeresése nem számít újdonságnak, azonban az álprofilok készítése már igen. Számos behajtással foglalkozó iroda ráadásul még egy plusz cselhez is folyamodik: az áldozatok ismerősének állítja be magát, hogy így szerezhesse meg a keresett személy elérhetőségét. Egyre több olyan eset válik ismertté, amikor ezek a cégek szabályosan zaklatják az adósokat, sőt, volt olyan is, akit azzal fenyegettek meg, hogy exhumáltatják az elhunyt rokonát. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC) tavaly rekord számú panasz érkezett, így a kormányzatra is egyre nagyobb nyomás nehezedik azért, hogy mielőbb megoldja ezt a problémát.

Németországban és Ausztriában ugyanakkor egyelőre ismeretlen ez a jelenség, s az inkasszóval foglalkozó vállalkozások csupán egyes esetekben fenyegetőznek vagy lépnek fel agresszív módon. Ausztriában az adatvédelmi törvény legutóbbi vitája kapcsán már felmerült az az ötlet, hogy szigorúbban kellene szabályozni a vállalatok számára a közösségi portálokon fellelhető adatok felhasználását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dwint #11
    De miert zaklatnak facebook-on? ha jol tudom Angliaban a behajtocegeknek joga van bemenni a lakasodra (termeszetesen x mennyisegu irasbeli fogyelmeztetes utan) es lefoglalni a tartozasodnak megfelelo osszeget (rendori jelenlet mellett persze).

    Nem igy logikus? Figyelmeztetes, utolso figyelmeztetes, birosagi vegzes, ajton kopogtatas, visszuk a cuccot, kezcsokom.

    Ha nincs vagyon, akkor jon a "te vagy a hulye minek adtal kolcsont" verzio es/vagy a borton.

  • daomo #10
    A kölcsönző akkor miért adott neki pénzt, ha nem volt fedezete? A fekete jövedelmeket meg az adóhatóságoknak kell megfogni.
  • Nobuo #9
    +1
  • saxus #8
    Nagyjából ja.

    Viszont azzal mit csinálsz, akinek kimondja a bíróság, hogy tartozik, de behajtani nem lehet, mert papíron nincs tulajdona, se jövedelme (mert feketemunkázik, más nevén van minden, stb.)
  • WTFKidSgGM #7
    Elég nagy szerencsétlen idióta lehet az akit lehet neten keresztül zaklatni...
    Jajj el is felejtettem, most amcsikról van szó, segghülye a fele...
    Vicces egy cikk megint a buta amcsikról...
  • Jötün #6
    Legjobb ha egyáltalán nem használod, vagy maximum totál hamis adatokkal, hogy még véletlenül se lehessen rád ismerni...Oszt akkor kereshet a sok
  • Zombee #5
    Ha úgy állítod be, hogy csak ismerősök láthatják az adataidat, és nem veszel fel ismeretleneket, nem tudnak hozzád férni, max. üzengetni, de csak név alapján nem lehet 100%-ban beazonosítani, képről meg úgyse ismer a behajtó.
    Azt a plusz cselt nem értem, hogy állítják be magukat ismerősnek, és az exhumálás sem világos.
  • Jötün #4
    Hogy a klasszikus viccel válaszoljak neked:
    Kemény szavak ezek egy 9 évestől...
    Komolyra fordítva a szót:
    Ha nekem törvényi kötelezettségem, hogy visszafizessem a tartozásom, akkor talán a behajtónak is be lehet tartani a törvényi előírásokat! Avagy a rokon exhumálásával való fenyegetőzés teljesen benne van a törvényes keretekben?
    Nos jól van, ha elküldöd az adataidat akkor simán kreálok neked némi adósságot aztán már csak egy megfelelő kvalitású behajtócéget kell keresnem, aki mondjuk az "análiserőszakolás" behajtási módszer híve.
    Mivel szerinted a vélt, vagy valós tartozás esetén elveszítetted mindenféle emberi jogodat ez így teljesen rendben is lenne... ( te kis b*zi! Bocsánat de ez rettenetesen magas labda volt...)
    Értem én, hogy adós fizess, de csak a valós tartozást amivel ténylegesen tartozol. A többi behajtása bűncselekmény, amit megfelelően szankcionálni kell!
    Manapság sajnos, egy parazita életforma kezd el kialakulni, ami nem valós tartozások előállításán alapszik. De szerinted ez teljesen rendben van.
    Nem akarsz velem szerződni?
  • l300d #3
    a f.szomba a jogaival ha egyszer tartozik:)
  • Tetsuo #2
    Majd az Unio megszabalyozza ezt is. :S