Berta Sándor

A férfiak és a nők másképp használják a Facebookot

Svéd kutatók megállapították, hogy a közösségi portálon teljesen másként viselkednek a férfiak és nők. A férfiak gyakran hencegve és provokatív módon lépnek fel, míg a nők érzelmi síkon közelítik meg a kérdéseket.

A közösségi média teljesen új szokásokat és függőségeket alakít ki a felhasználókban,. ami jól megfigyelhető a Facebook esetében. A Göteborgi Egyetem munkatársai 18 és 73 év közötti svédeket kérdeztek meg szokásaikról, összesítették az eredményeket és most beszámoltak a tapasztalataikról. "A férfiak és a nők teljesen másképp viselkednek a Facebookon. Kicsit olyan ez az egész, mintha a platform az esetükben egy teljesen más terméket jelentene és teljesen más igényeiket elégítene ki" - jelentették ki a szakemberek.

A Leif Denti pszichológus vezette csoport többek között arra volt kíváncsi, hogy milyen témákat osztanak meg a közösségi portál regisztrált tagjai az ismerőseikkel és hogy miként viselkednek. Kiderült, hogy a férfiak általában provokatív módon lépnek fel és gyakran hencegnek, míg a nők elsősorban az érzelmeikről és a kapcsolataikról mesélnek a barátaiknak. A legtöbb bejegyzés fontos eseményekkel és pozitív élményekkel foglalkozik. Az üzenetek többsége optimista hangvételű, negatív dolgokról csak a megkérdezettek 38 százaléka írt.


Kor szerint is nagyban különbözik a használat, a fiatalok inkább elütik vele az időt

"Sokan úgy érzik, hogy muszáj gyakran bejelentkezniük. Minden negyedik személy mondta azt, hogy a Facebookra való bejelentkezés nélkül kényelmetlenül érzi magát" - jegyezték meg a kutatók. Leif Denti és kollégái hozzátették: az emberek általában naponta hatszor lépnek be a platformra és 85 százalékuk napi tevékenységébe fix pontként beletartozik a közösségi oldal felkeresése. A válaszolók fele mondta azt, hogy nehéznek tartaná, ha a Facebook nélkül kellene tájékozottnak és naprakésznek lennie. A fiatalok kétharmada gyakran pusztán unaloműzésből van a portálon, míg az idősebb látogatók közül sokan ott kötnek új ismeretségeket.

A nők átlagosan naponta 81, míg a férfiak 64 percet töltenek a közösségi hálózatban. A férfiak 30 százaléka provokálja az ismerőseit és 25 százalékuk szívesen henceg, ugyanakkor a nők minél boldogtalanabbak, annál több időt töltenek a Facebookon. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy nem lehet tudni, hogy alapvetően a boldogtalan emberek keresik fel a közösségi oldalt, vagy a platform teszi boldogtalanná az egyébként is magányos felhasználókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • usersg #19
    Ez milyen meglepő... naháááááááát. Csak nem azért van ez mert a nők nők, a férfiak meg férfiak? Ezért még nem zúgolódnak a feminista mozgalmak? :D

    Én pl egyetlen percet sem használom a fa**bookot soha... még a kis rohadék like gombokat is eltüntettem némi ip szűréssel... már csak a kis "plusz egy" -ekkel nem lehet mit kezdeni.. sajnos.
  • chuthulu #18
    fogalmazás meg nem erényem :D
  • chuthulu #17
    Ne Magyarországhoz viszonyitsátok, kint élek angliába, és az összes ember 7 évestöl 45 évesig facebookozik egésznap, olyanszintent h vezetés közbe(!), miközbe a babakocsit tolja a 18 éves anyuka(és nem kamu), sorolhatnám még, magyarország ilyentéren még anynira nem is durva mint a fejlettebb nyugat..
  • finizlik #16
    Én napi 24 órát vagyok bejelentkezve az Fb-be, mert telefon folyamatosan illetve amikor megy a gép (8 óra naponta legalább) akkor abban is folyamatosan.

    Ebből csak akkor foglalkozok az fb-vel ha valami értesítést kaptam vagy éppen koncertet akarok gyorsan meglesni
  • morden #15
    Én egész sokat használom a facsét, be van lőve mindig( szélsesávú internet korában nyugodtan mehet órákat is ). Iskolai dolgokat kényelmesen meg lehet vitatni a csoptársakkal, egyéb önkéntes projekteket is teljesen jól meg lehet beszélni rajta, sőt vissza is lehet keresni, ki mit mondott. Erre jó a facsé szerintem.
  • narumon #14
    Én kb napi 5-10 percre használom, de ténylegesen tudom, hogy rengetegen használják órákat, mert játszanak rajta keresztül képeket megosztogatnak azt kommentelgetik. Feleségem van, hogy naponta csak 5 percet néz rá, aztán meg van olyan nap amikor már órák óta ott chatel valakivel, meg fényképekhez szólnak hozzá és itt hahotázik mellettem a notebookja előtt. Nem hinném, hogy gond lenne ezzel, ő meg nem lóg SG-n pl :)
  • viasz #13
    Ehhez tudósok kellettek? :DDD

    Nem nehéz napi egy órát rajta lógva tölteni, egyrészt a telefon, másrészt a számítógép is maradhat akár egész nap is bejelentkezve úgy, hogy te valójában nem is használod.
  • MsUser #12
    Engem kedves ismerőseim sem győztek meg, és nem vagyok tagja a globális családnak. De nem is bánom, kicsit negatív az egész jól meg voltunk nélküle is és meg is leszünk.
  • tmisi #11
    Hát én meg többre számítottam, lévén szinte zsebben van a facebook az okostelefonok által.
  • skinnyman #10
    "A nők átlagosan naponta 81, míg a férfiak 64 percet töltenek a közösségi hálózatban. "

    Na ez durva, nem nagyon hiszem el. Mit lehet ennyit ott pöcsölni? Ennyire munkanélküli mindenki? Nekem napi 5 perc bőven sok is általában...