Berta Sándor

Megjelent az Opera 11.60

A norvég fejlesztőcsapat bejelentette, hogy elérhető az Opera legújabb, 11.60-as verziója. A legfontosabb újdonságok elsősorban az e-mail klienst érintik, emellett a program észrevehetően gyorsabb lett és javult a HTML5-támogatása is.

Alapos ráncfelvarráson esett át az elmúlt hónapokban az Opera. A böngésző beépített levelezőkliense teljesen új dizájnt kapott. A kliens lehetővé teszi az üzenetek csoportosítását és - kihasználva a széles kijelzők elterjedését - az elektronikus leveleket több oszlopos nézetben jeleníti meg. Az első oszlopba kerülnek az e-mailek, a másodikba az üzenetek és hírek, míg a harmadikban a hírtartalmak jeleníthetők meg. A cél a rendelkezésre álló képméret maximális kihasználása és annak elősegítése, hogy a felhasználók az elektronikus leveleiket azonnal áttekinthessék. A fejlesztők átdolgozták az e-mail kliens eszköztárát, hogy még könnyebbé tegyék a program használatát. Az levelek egyetlen kattintással megjelölhetők és a csoportosítási funkcióval az összes megjelölt e-mail megjeleníthető. Az üzenetek dátum szerint rendszerezhetők.


A böngészőben a legfontosabb változások a belbecset érintik. A fejlesztők javítottak a HTML5-támogatáson, a szoftver különösen a HTML5-mikroformátumokkal boldogul jobban, továbbá már teljes mértékben támogatja az ECMAScript 5.1-et. A norvég szakemberek optimalizálták a HTML5-videók lejátszását és kijavítottak számos kisebb és egy közepesen súlyos biztonsági hibát. Emellett beépítették a Carakan JavaScript motor aktuális verzióját. Utóbbinak köszönhetően az Opera a bonyolultabb webes alkalmazások futtatásakor még kevesebb memóriát fogyaszt.

Összességében elmondható, hogy az Opera 11.60 még gyorsabb lett és különösen az SSL-titkosítású oldalak megjelenítésénél finomodott. Az integrált HTML5 protokollnak és tartalomkezelőnek köszönhetően egy webes program szabvány alkalmazásként jelenhet meg az operációs rendszer számára, s ez lehetővé teszi, hogy az e-mail hivatkozások megnyitásakor a Google Mailt vagy egy másik levelezőszoftvert lehessen használni. Az új Opera már letölthető. A norvég cég munkatársa pedig már az új, 12.0-s, Wahoo kódnevű verzión dolgoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bosco05 #51
    Ez elég köcsög marketing, az fix, viszont attól, hogy valaki véletlenül felteszi, nem gondolom, hogy egyből félredobja a régi jól bevált böngészőjét :)
  • tricky #50
    OFF : valamelyik nap egy programot telepítettem és minő meglepetésemre egy a SPAM nyomulós króm telepíteni szerette volna magát... persze a pipákat kiszedtem még időben...
    nem is csodálom, hogy sok ember használja már a krómot, hiszen szinte erőszakosan telepítteti magát, a sok next next next felhasználónál pont ezért divat a króm és a hasonló nyomulós SPAM program !
  • asddsa0147 #49
    nemrég frissített nekem is. azóta nem tudok lejátszani beágyazott youtube videókat XD valakinek volt még ilyen gondja?
  • bosco05 #48
    Mert kipróbáltam mindent és ez a leggyorsabb és legstabilabb. Nekem nem baj ha puritán, nem használok semmi extra dolgot.
  • Reg5 #47
    És te miért használsz Chromet? Ajánlották, reklám, vagy egyéb?
  • Datas #46
    az opera egész jó kis secondary browser, de sajnos minden verzioba kerül valami idegesítő gyermekbetegség. én azért szeretem használni, de még nincs készen arra, hogy a default legyen.
  • Piel #45
    Egyszer már kipróbáltam, de nem jött be. A rókást meg nem reklámozom, mert annak is van hibája, de nekem még mindig szimpatikusabb mint bármelyik. Ugye a használat módja adja meg, hogy kinek mi tűnik jobbnak!
  • aronvirginas #44
    "Chromeot használok, csak azt nem értem az miért szar"

    Ki mondta, hogy szar? Szerintem a legtöbb amit mondtak, hogy sok szempontból korlátolt a tudása. Ha nem reklámozná a Google orrba-szájba, és nem lenne ilyen nagy hype-ja, és mondjuk egy kisebb európai cég fejlesztené, akkor messze nem tartana ott sem, ahol az Opera tart.

    Ha meg már itt tartunk: divat az Operát cikizni a részesedése miatt, csak el szokás felejteni, hogy Opera pár százaléka durván 200 millió aktív felhasználót jelent, ami kétharmada az USA lakosságának nagyságrendileg. És emellett vegyük figyelembe, hogy nem egy szoftveróriásról van szó, amely mellesleg böngészőt is fejleszt, aminek a marketingjét megtámogatja a máshonnan szerzett csillió dollárjával, hanem egy 700 alkalmazottas norvég vállalatról, amely kizárólag a böngészői fejlesztéséből él.
  • sanyicks #43
    "-nagyon buta reklámblokkoló, felugró reklámablakokkal képtelen elbánni" itt az adblock különböző változatairól van szó amivel egy csomó ideig csesztették az operát hogy hát nincs benne olyan (persze amikor lett akkor már más lett az ellenérv...), és amit szinte istenként tisztelnek. Firefoxon operán, de főképp chrome-on ugyan az a véleményem róla: fos, de az a probléma hogy míg operán ott van a beépített blokkoló és ha az nem elég a contentblockhelper mellé kiegészítésül, a többire csak ablockok vannak, vagy rosszabbak.
  • bosco05 #42
    "-jelszókezelő csak a felhasználónevet, és jelszót jegyzi meg, így mindig ki kell jelölnöm a bejelentkezve szeretnék maradni checkboxot, opera ennek beállítását is lementi"

    Nekem ment rendesen mindent. A kijelölést aláírom, a többit meg egyszerűen nem használom :) Na de ez már inkább válasz volt, köszönöm :)