Napi Online

Csak reménykedni lehet egy 4. mobilszolgáltatóban

Szakmai körökben arra számítanak, hogy nem lesz eredménye a napirenden lévő frekvenciapályázatnak, vagyis nem jön újabb mobiltelefon-szolgáltató a piacra, a felkínált frekvenciát pedig szétosztják a jelenlegi szolgáltatók között. Mindeközben a hálózatépítésben érdekelt cégek abban bíznak, hogy lesz befutó a tenderen.

Az év végéig kiderülhet, hogy lesz-e negyedik mobiltelefon-szolgáltató, bár ennek kapcsán jelenleg több a kétkedő, mint a bizakodó, az eszközszállítók azonban akkor is szakíthatnak valami kis üzletet, ha a frekvenciát "szétosztják" a jelenlegi szolgáltatók között, hisz ebben az esetben is szükség lesz a technológia továbbfejlesztéséhez. A negyedik szolgáltató megjelenésében bizakodók között van a távközlési eszközöket gyártó kínai tulajdonú ZTE Hungary Kft. marketing- és értékesítési igazgatója, Helfrich István is, aki szerint ebben az esetben a társaságot nem szabad kihagyni a potenciális szállítók listájáról.

A cég, amely jelenleg Magyarországon épp a Telenor hálózatát fejleszti − s amely napjainkban Budapesten a leggyorsabb letöltést biztosítja −, jó eséllyel indulhat egy újabb hálózatépítési versenyben. (Most egyébként "kiegyensúlyozott" a piac, hisz miközben a ZTE a Telenornak dolgozik, addig az ugyancsak kínai Huawei a Vodafone hálózatát gyorsítja, míg a svéd Ericsson hasonló munkálatokat folytat a Magyar Telekom háza táján.) Ha tehát lesz eredménye a frekvenciapályázatnak, akkor a ZTE a mostani magyarországi sikereit meglovagolva, jó árat ajánlva állhat a szállítói verseny elé − emelte ki Helfrich István.

Egy esetleges negyedik szolgáltató megjelenése Magyarországon hálózatépítési feladatokat jelent, amelynek megvalósítására beszállítóként pályázna is a Huawei az adott nyertesnél − nyilatkozta Sembery Tamás, a kínai gyökerű, távközlési berendezéseket gyártó multi kiemelt ügyfélkapcsolati vezetője. Amennyiben eddig ezen a piacon nem tevékenykedő, de magyar hátterű konzorcium nyerné a frekvenciatendert, akkor infrastrukturálisan már sok dolog adott lehet a számára, így kisebb szerep jut az eszközgyártóknak. Ha teljesen új, magyar partner nélküli, külföldi szereplő a befutó, akkor teljesen zöldmezős beruházás is lehet. Ebben az esetben neki több kell majd emberekben, pénzben, eszközökben.

"Ha nem új játékos jelenne meg a piacon − véli a menedzser −, hanem a meglévők közül nyernek frekvenciát, akkor várhatóan felgyorsul a mai mobil-adathálózat modernizálása. A vezeték nélküli, internetes távközlés piacán a Huawei mint eszközgyártó már ma is jelentős szerepet játszik, ennek alapján a további gyorsításban is érdekeltek volnánk.''

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft.vezérigazgató-helyettese azt mondta: úgy látják, hogy az okos telefonok, laptopok és a különféle csatlakoztatott eszközök egyre növekvő számának köszönhetően a mobilhálózatok forgalma is dinamikusan növekszik. Ennek következtében egyre nagyobb az igény a hálózati kapacitás növelésére, ami végső soron jó a felhasználóknak. Az Ericsson üdvözli, hogy további frekvenciasávokat nyitnak meg a modern mobil-szélessáv lefedettségének kiterjesztéséhez, hiszen a 900 MHz-es E-GSM sáv kulcsfontosságú az egész országot lefedő mobil-szélessáv eléréséhez. Az Ericsson jelentős kutató-fejlesztő bázissal rendelkezik Magyarországon, elkötelezett a mobilhálózatok minőségének fejlesztésében.

Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy a pályázat eredményeképp vagy piacra lép egy új szolgáltató, amelynek mobilhálózatra lesz szüksége, vagy a jelenlegi operátorok között osztják fel a szabad frekvenciát, ami a meglévő hálózati kapacitások bővítését eredményezheti. A Nokia Siemens Networks a világ vezető távközlési megoldásokat szállító vállalataként mindkét esetben ideális partnere lehet az érintett távközlési szolgáltató cégeknek, hiszen világszerte immár több mint hárommilliárd mobil-előfizetőt szolgálnak ki hálózati berendezéseik és a legújabb technológiát jelentő LTE megoldásukat is már negyven operátor használja, amivel világelsők − hangsúlyozta Ésik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #7
    Azt hiszik a nagyokosok ,hogy ettől nőne a versenyképesség. Szerintme meg nem. Ugyan mitől nőne? Stagnálnak a mobilszolgáltatók, nincs semmiféle verseny. Ezt nem fogja felverni egy negyedik mobilszolgáltató. Kivéve ha valami k*rva alacsony percekkel, ill. telefonárakkal rajtolna, de akkor meg veszteséges lenne már az elején is és hosszú évekig, pár évtizedig az maradna. Kinek kell egy veszteséges üzlet?

    Inkább bérlik a hálózatot, mint cateran is mondotta.
  • cateran #6
    Nocsak..angliaban (ami azert kisse nagyobb, mint Mo.) 4 VALODI szolgaltato (T-mobile/Orange, Vodafone, O2, 3) van es kismillio virtualis, akik a nagy szolgaltatok halozatat hasznaljak...(pl a Tesco az O2 halozatat hasznalja, az ASDA meg a Vodafone-t)
  • BreakR #5
    A teljesen uj belépő azért is lenne jo, mert kicsit javitana a munkanelkuliségen, legalabbis az IT szakmában biztosan.
  • Pharaoh #4
    Azért 3-4 az átlag, nem sok helyen van több az EU-ban
  • ReTeK #3
    Legalább vennéd a fáradtságot, hogy utánna nézzel a dolgoknak mielőtt írogatsz.
    Mo.-hoz hasonló méretű és/vagy lakosságú országokban jóval több van mint 3-4 szolgáltató, persze ezt már millió egyszer leírták több fórumon is és kifejtették hogy miért jó stb...
  • Tetsuo #2
    Mivel milliardokrol van szo, valaki biztos jol jarna. ;) Sokan meg nem.
  • Gulyo #1
    De könyörgöm MINEK 4. mobilszolgáltató ???
    Nem elég a 3 ?
    Minden magyar emberre jut 1 telefon, a csecsemőt is beleértve.
    Közröhely ...