MTI

Teljes lesz a szabadság a doménnevek terén

Döntött az úgynevezett általános legfelső szintű tartománynevek (gTLD) liberalizációjáról az Internet Testület a Bejegyzett Nevekért és Számokért (ICANN), így a ".com", vagy ".net" utótaggal rendelkező címeket felválthatják a kreatívabb internetes azonosítók.

Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) mai szingapúri tanácskozásán döntött a legfelső szintű tartományi kódok bővítéséről.Az új gTLD program szerint már nemcsak latin karakteres címeket lehet bevezetni, hanem lehetőséget teremt kínai, cirill és más írásjelek használatára. Az új tartománynevek elfogadása azonban az ICANN jóváhagyásához lesz kötve. A szervezet valós indokhoz köti majd a beadványok elfogadását. A liberalizáció 2012. január 12-től érvényes és az első elbírálások és engedélyek 2012 végére várhatók.

"Ma történelmet írtunk. Ez egy új korszak hajnala. Az internet címrendszerét most szabaddá tettük." - mondta Rod Beckstrom, a szervezet elnök-vezérigazgatója a döntést követő sajtótájékoztatón. "Reméljük, a doménévrendszer átalakításával jobban szolgálhatjuk az emberiséget" - tette hozzá. Az egyedi tartományi kód igénylésének illetéke azonban 185 ezer dollár (35 millió forint), és az ehhez szükséges formanyomtatvány is 360 oldalból áll. Ebből következően az új lehetőséggel legelőször nagyobb vállalatok élhetnek, így olyan címeket jegyezhetnének be, amelyek ".toyota"-val, vagy ".apple" utótaggal végződnek. A japán elektronikai óriás Canon már jelezte szándékát, hogy jogot kíván szerezni a ".canon" tartománynév használatára.

Nem csak a vállalati kör érdeklődését keltheti fel a lehetőség. Városok és iparágak részéről is lehet számítani érdeklődőkre, így olyan internetes címek is lehetnek majd, mint a "kerekpar.budapest", vagy az "indiai.etel". Az ICANN azonban figyelmeztetett: vallási és társadalmi érzékenységgel döntenek majd a beadványokról, így elkerülhetővé válnak a sértő címek. Továbbá, a változásokból profitálni vágyó domainkereskedőket elriasztandó, a gTLD-tulajdonosoktól elvárják majd, hogy működő honlapokat üzemeltessenek, és a tartománynevek továbbértékesítése is a szervezet engedélyéhez lesz kötve.

A világon jelenleg 22 általános legfelső szintű tartomány (gTLD) használatos, olyanok mint az .org, vagy a .info, ezek mellett pedig megközelítőleg 250 ország, illetve függő terület szerinti legfelső szintű tartomány (ccTLD) létezik, ilyen a Magyarországot jelölő .hu, vagy a Kínára vonatkozó .cn végződés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kutanmiki #9
    alig várom az olyan expert ötleteket, mint pap.rika vagy ku.ki
  • shownomarcy #8
    Nekem erről most csak annyi jutott eszembe, hogy eddig a végződéseket nem nagyon kellett megjegyezni... ha el is felejtettem, 2-3 verzióból bejött valami az esetek többségében. Most meg ezt is leshetjük :P
  • Cyrrus #7
    Senki nem állította hogy a .hu "nem jó", vagy valami probléma lenne vele. Extra lehetőséget (Pl: marketing/reklám) kaphatnának budapesti vállalatok, magánszemélyek, hogy helyi tld alatt reklámozzák szolgáltatásaikat, publikálják tartalmaikat. Annyi értelme van/lenne mint a többi domain végződésnek. :) Nem hinném, hogy valamit is bonyolítana, ahogy most sem bonyolult megkülönböztetni a .hu -t a .com-tól :)

    Természetesen elfogadom/tiszteletben tartom az érveidet.
  • Tetsuo #6
    Es akkor magyarazd el nekem, hogy BP-nek miert nem jo a .hu, amit pl. konnyen megtalal barki is?
    A kozigazgatasi cim pl. lehetne budapest.hu itt aloldalakon lehetne minden, ami onkormanyzati, kozos turisztikai stb..
    A cegek, maganszemelyek pedig mint eddig, csinaljak .hu-ra az oldalakat, mi ebben a problema?
    Ha csak BP-re specifikus info lenne, azt az oldalon lehet navigalni ill. kivalasztani.

    A vegzodesnek eleg lenne, ha a nyelvet jelezne, mint pl. a Wikipedia eseteben, de az is felesleges, hiszen ezt mind meg lehetne oldani a weboldalon kivalasztassal, de ok ez mar igy alakult ki..

    A tovabbi vegzodesek csupan bonyolitjak, kenyelmetlenne teszik a keresest..
  • gkalcso #5
    Izgalmas lesz majd egy-két oldal nevét bepötyögni a böngészőbe.

    Például: 瓦特瓦特瓦特.法興.胡
  • Cyrrus #4
    Én örülök a dolognak, az elképzelések között van jó néhány ténylegesen is hiánypótló és néhány egész jó végződés is. Sajnos az "átlag internetetők" számára jópár, egy ideje már elérhető végződés is ismeretlennek számít pl: .pro .mobi .tel ..stb.

    Budapestnek is terveztek egy saját, ".bud" végződést, de ugyan azzal a lendülettel, amivel nekiálltak (tudomásom szerint néhány hazai registrator kezdeményezésével/összefogásával) le is állt az egész, vagy legalábbis nagy csend van róla (lásd: dotbud.org). Valószínűleg a magas költségek miatt :) Nagy kár érte, hogy ezzel is "kevesebbek leszünk", mialatt pl. Németország azon igyekszik, hogy a .berlin az első engedélyezett végződések között legyen. Sok olyan cég van melyek nem engedhetnék meg maguknak azt, hogy a trademrakjukat ne regisztrálják be attól függetlenül, hogy a netezőket mennyire érdekelné/használnák. SG cikk: http://www.sg.hu/cikkek/77884/budapest_sajat_domain_vegzodest_kaphat

    Akit kicsit jobban érdekel a dolog, a dot-nxt.com oldalon találhat bővebb információt az ICANN új gTLD programjáról, illetve egy listát a leendő végződésekről (ennek nyilván csak a töredéke valósul meg talán).
  • egynyári üröm #3
    nem is értettem, hogy eddig minek korlátozták. ezt majd expertül ki lehet használni, naaagyon jó cifra címek kora jön :)
  • qetuol #2
    basz.ki
  • Tetsuo #1
    Dejo. Sok ertelme van. Orulok, hogy ez is meg lesz oldva. :DD