Berta Sándor

A CES a technológia világkupája

Az 54 éves Gary Shapiro a világ egyik legfontosabb szórakoztató elektronikai és számítástechnikai kiállításának számító Consumer Electronics Show (CES) főszervezője. A szakember úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak sürgősen vissza kell kapaszkodnia az innovációs keringésbe.

A CES keretében 130 ország 2500 kiállítója mutatja be magát és termékeit, illetve szolgáltatásait körülbelül 150 000 négyzetméternyi területen. Idén Las Vegasba 120 000 látogatót és 5000 újságírót, valamint bloggert várnak. A rendezvény 1967 óta létezik, igaz eleinte még New York volt az otthona és csak 1995-ben költözött át Las Vegasba. Többek között a CES-en debütált 1970-ben az első videomagnó, 1981-ben CD-lejátszó, 1996-ban a DVD, 1998-ban a HD TV, 2001-ben a plazma TV, 2003-ban a Blu-ray diszk, 2005-ben az IPTV, 2008-ban az OLED, míg 2009-ben a 3D-s TV. 2010 pedig a tábla PC-kről, az elektronikus könyvekről és a netbookokról szólt.


Az idei CES nyitóbeszédét Steve Ballmer, a Microsoft vezetője mondta. Ez némileg meglepetésnek számított, ugyanakkor Shapiro szerint nem véletlen, hiszen a Microsoftot nem lehet lebecsülni. A redmondi társaság évek óta az egyik vezető IT-cég, ráadásul napjainkban elsősorban a Kinectnek köszönhetően rendkívül sikeres és az innovációs folyamat vezetője. Természetesen Ballmer mellett jelen vannak más cégvezetők is, például Boo-Keun Yoon, a Samsung elnöke, továbbá a Ford, az Audi, a Cisco és a Netflix vezérigazgatója. Steve Jobs viszont ezúttal sem fogadta el a meghívást. Shapiro azonban nem adta fel a dolgot és reméli, hogy egyszer sikerül Las Vegasba invitálnia a vezetőt. Akkor majd az Apple első embere tarthatná a nyitóbeszédet.

"A CES a legfontosabb csúcstechnikát felvonultató kiállítás, úgy is mondhatnánk, hogy a technológia világkupája. Sok cég itt mutatja be a legújabb termékeit, vagyis ez az eszközök világpremierje. Az idén a legfontosabb termékeknek a tábla PC-k, a mobil alkalmazások és a 3D-s televíziók számítanak. Idén összesen öt kategóriában lesz látható a tíz legjobb mobil program. De emellett fontos területnek számít a hálózatba kötött autók piaca is. Ez egy olyan trend, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül" - jelentette ki Gary Shapiro.

Az 54 éves szervezőnek egyébként most jelent meg a könyve, amelynek címe: A visszatérés, avagy miként állítja helyre az innováció az amerikai álmot. A műben a CES vezetője azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy az amerikai politika az elmúlt években milyen témákat, területeket és trendeket hagyott figyelmen kívül. Így például Shapiro szerint az USA-nak ismét higgadt kereskedelmi szerződéseket kell kötnie partnereivel, át kell gondolnia a vám- és adószabályait, s eldöntendő kérdés, hogy miként viszonyuljanak az országba érkező külföldi szakemberekhez.

"Én egyébként technológiai szempontból nem vagyok lokálpatrióta. Samsung okostelefonom van, a Panasonic, a Samsung és a Sony televízióit vásároltam meg" - szögezte le végül Shapiro.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Ezen a kiallitason a szorakoztatoelektronika van kepviselve, nem pedig a technika.. Bar a 2 halmaznak vannak kozos elemei, kozel sem azonosak egymassal.
    Egy igazi, technologiai vagy mas tudomanyos kiallitasra nagyon szivesen elmennek, a CES-re nem. Nem erdekel a 800. szines laptop meg a "3D tv".