Dojcsák Dániel

Barackpálinka, télifagyi és Commodore 64

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége 15. születésnapját ünnepelte a hétvégén az Olof Palme Házban egy teljesen autentikus retro buli keretében. A szervezők mindent megtettek azért, hogy mindenki úgy érezze, visszarepült a 80-as évekbe.

Kojek nyalóka, télifagyi, tojásosnokedli, diszkógömb és barackpálinka. Persze az ad hoc kiállítás fókuszában a régi számítógépek, 8 inches floppy, táskamobiltelefon és a Commodore 64 voltak. E sorok írója ugyan a 80-as évek elején még épphogy csak hámozgatta a tojáshéjat a hátsójáról, de arra már emlékszem, hogy micsoda öröm volt egy Commodore számítógépen kazettásmagnóról betölteni 10 perc alatt egy játékot. Kicsit későbbről, de szintén szép emlékeket idéz a 90-es évek első mobilhulláma, ahol a Nokia 1010 téglatelefonnal nem csak telefonálni lehetett, de önvédelemre is alkalmas volt. Ráadásul aki igazán régen született, annak az Enterprise-ról nem űrhajó, a Spektrum szóról pedig nem a tévécsatorna jut eszébe, hanem a korai számítógép kezdemények.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ha nem is voltak a kiállítási tárgyak könnyfakasztóak a vendégek számára, de mindenki - főként a nagy öregek - lelkesen hüledeztek minden egyes kiállított őskövület láttán. Vicces volt, mikor az infoguruk egyike-másika szinte felsikított egy ős-PC XT láttán és hosszasan ecsetelte, hogy az a nagy doboz ott nem kenyérpirító, hanem duál 8 inches floppy meghajtó, sőt, ő még látott 15 inches lemezeket is. Az élmények folytatódtak az igazi keményvonalas menza hangulatú tálcás vacsora közben. A menü tojásosnokedli, hurka, paradicsomoskáposzta, sonkatekercs, csontleves és egyéb nyalánkságok. Ugyan tálcán, alumínium-evőeszközökkel lehetett falni, de a menza konyha minőségi mélységeit nem sikerült reprodukálni, kivéve a sivatagi szárazságot magában megtestesítő piskótát. A vendégek nagy örömére a régi pártállami ünnepek kötelező védőitala sem maradhatott el, a barackpálinka szinte kifogyhatatlan mennyiségben állt a mulatozó emlékezők rendelkezésére.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Volt is minek örülni, hiszen a rendezvény rövid, tömör megnyitóján számos informatikai celebritás vonult fel a pódiumra 1-1 percben megemlékezni az elmúlt évtizedekről: Őry Tamás tiszteletbeli elnök, Mester Sándor (PCABC hurrá!), Dr. Nagy Ákos, Mátyásfalvi Sándor volt elnökségi tagok után az idő közben a tömegben elvegyült Kóka János gazdasági miniszter is szólt néhány szót. sőt viszonylag hosszasan csevegett a Microsoft Magyarország első emberével, Vityi Péterrel - lehet az általa gyakran használt mutyizás kifejezés helyett a Vityizés volt az este jellemzője. A beszédek között nem hangzott el semmilyen nagy bejelentés, inkább mindenki nosztalgiázott kicsit, amit a szavak további szaporítása helyett az eseményen készült fotóinkkal igyekszünk továbbítani a kedves olvasónak.
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #73
    A neten is megtalálható minden.
  • Athlon64 #72
    Sziasztok!
    Hát igen, a régi szép idők!:)
    Nekem az első gépem egy C=16(64Kb)-os volt aztán meg egy C=64 II aztán kaptam egy használt XT PC-t, de azt nem is használtam mert egyből ki lett cserélve egy 20Mhz-es AMD procis 286-osra!:)
    Emlékszem még vettem bele kis memória IC-ket, de már nem tudom mennyire bővítettem...
    Viszont nemrég szereztem egy régi álmomat egy Amiga500-at! A bajom az, hogy nincs hozzá semmien progim :(

    Ezúton szeretnék megkérni valakit, hogy ha esetleg rendelkezne WorkBench lemezzel ill. néhány játékkal akkor segítsen engem ki? könyörgök segítsetek?

  • gordonmail #71
    LoL vaze ez igen, nekem is ottvan a Samsung D600om a 3. sorban :D

  • asdasd22 #70
    A második oldalon lévő telefonok ennyire régiek volnának? Márt látom rajtuk a volt és a jelenlegi készülékem is.. :)))
  • virs lee #69
    Gumibillentyűsöm volt. :) Ennél májerebb már csak az volt, akinek volt Sky Channel meg Super Channel. ^^
  • Elvis #68
    "Meg ilyen érintő gombos színes matricás... Spectrumja."

    A ZX Spectrum sosem volt érintőgombos. Az első széria (16k, 48k) gumi billentyűs, a másodiknak (48k+, 128k, ql) egy egyéni dizájnú műanyag billentyűzete volt, a harmadik pedig (+2, +3) a mai billentyűzetekhez hasonló kinézetű volt! (spectrum)

    Érintő billentyűzet a ZX80 és ZX81-eken volt. (zx81)
  • baajos #67
    Ja, meg egyszer 84 körül a sulibol haza vihettem egy HT 1080Z tipusu gépet (talán van aki emlékszik). Otthon egész éjszaka rajzokat csináltam a gépen.Magyarország térképe meg macskafej, meg ökörségek, mai szemmel komolytalan,de akkor nagyon élveztem és szépen lassan bevezetett a számitógépes világba. A suliban volt még magyar fejlesztésü Primo nevü gép is ,ha jól emlékszem a nevére... ?..
  • baajos #66
    Engem 86 körül talált meg a C64. magnóval, Joystickkel és a haveroktól másolgattuk a kazettákat, volt olyan hogy gyorsmásolós hifi toronyban és még az a másolat is jól működött. Aztán jött a floppy meghajtós korszak és minden kicsit megváltozott, profibbnak éreztem magam és örültem, hogy van nekem ilyen gépem. Írtam basic progikat is grafikák,meg számitásokat végzőt. Csak azt nem értem, hogy ha ma kéne csinálnom rajta valamit szerintem nem emlékeznék semmire sem már sajnos. Pedig akkor nagyon vágtam mindent. Persze csak a magam szintjén,mert a gépi kódtól idegbajt kaptam és nem folytattam a programozást többé... :)
  • dez #65
    Asszem 24x21 (3 byte széles). :)

    Egyébként inkább 6502. Vagy esetleg 6510? Már nem tudom.

    Hihihi, az első gépi kódú programom (tényleg gépi kódú, mert nem assemblerrel csináltam, hanem a kódokat írkáltam be) egy egyszerű bináris számlálás volt, egymás utáni bájtokban, és előtte kitettem egy sprite-ot, amit arra a területre állítottam. Előtte Basic-kel csináltam ugyanazt a számlálást, és kíváncsi voltam, gépi kódban mennyivel lesz gyorsabb... És akkor elindítottam a gépi kódú változatot, és csak ámultam, mert ott a képernyőn megelevenedett, milyen kurv@ gyors... Pedig hányad része a mainak. De az emberi léptékhez képest az is nagyon durva volt. És persze kissé ütősebb, mint a lassúcska Basic.
  • dez #64
    Én úgy gondolom, hogy ma a konzolok testesítik meg azt, amit régen a home computerek. Vannak is terveim.