Berta Sándor

Nem jutott be a svéd parlamentbe a helyi kalózpárt

A Svéd Kalózpárt nem tudta megismételni a tavalyi EP-választáson elért az eredményét és így nem jutott be a stockholmi parlamentbe. A kalózok annyira rosszul szerepeltek, hogy az eredményüket fel sem tüntették a végső összesítésben.

A svéd választási hivatal honlapján nyilvánosságra hozott lista és táblázat szerint a legjobb, 32,19 százalékos eredményt a szociáldemokraták érték el, míg a második helyet 27,35 százalékkal a jelenlegi miniszterelnök, Fredrik Reinfeldt konzervatív pártja szerezte meg. Ugyan a Zöldek 8,18 százalékot értek el, de ennek ellenére sem tudnak koalíciós kormányt alakítani a szociáldemokratákkal.

Arra viszont alighanem a Svéd Kalózpárt vezetői sem számítottak, hogy a pártjuk ennyire rosszul szerepel majd. A listában a kalózok neve nem is szerepel, az eredményüket ugyanis beolvasztották a többi kis párt szavazataiba. Az egyéb pártok rubrika mellett 1,61 százalékos eredmény olvasható. Ez valljuk be, különösen a tavalyi 7,1 százalékos EP-választási eredmény tükrében, elszomorító eredmény.

Rick Falkvinge, a Svéd Kalózpárt elnöke is elismerte a blogbejegyzésében, hogy ez volt a kalózok eddigi legrosszabb eredménye. Még 2006-ban az első megmérettetésükön is több szavazatot tudtak összegyűjteni. A politikus szerint a vereség egyértelműen arra vezethető vissza, hogy a számukra legfontosabb témákról majd csak most kezdődnek viták Svédországban. Falkvinge ide sorolta a The Pirate Bay elleni pert, valamint az ACTA hamisítások elleni kereskedelmi megállapodás aláírását is.

A svéd kalózok ugyanakkor elszántak és a következő választásokig hátralévő időt szeretnék tagjaik képzésére fordítani. Emellett természetesen minden a sajtószabadságot és a szerzői jogot érintő kérdésben felemelik majd a hangjukat. A céljuk az, hogy az internet szabad legyen, a szerzői jogi szabályozást pedig a 21. századi technikai feltételekhez igazítsák a döntéshozók.

A Fredrik Reinfeldt miniszterelnök vezette kormány a választások előtt 2015-ig 15 milliárd korona értékű adócsökkentést helyezett kilátásba. A jobboldali pártcsoport fő versenytársa, a szociáldemokraták vezette baloldali-zöld koalíció - amely 157 mandátumot szerzett a parlamentben - azzal érvelt, hogy az adócsökkentések gyengítik a társadalom alacsonyabb jövedelmű rétegeit védő szociális hálót. A kormánypártok abszolút többségének elvesztése arra utal, hogy ezzel valós társadalmi elégedetlenségnek adtak hangot, csakhogy ezek az érzelmek egyelőre a bevándorlók ellen fordultak, ugyanis a szociális gondokért a muzulmán bevándorlókat okoló szélsőjobboldali Svéd Demokrata Párt 20 mandátum megszerzésével be tudott jutni a törvényhozásba.

Ez az első eset a magát a nyugati világ legtoleránsabb társadalmának tartó ország történetében, hogy egy szélsőséges párt átlépi a bejutási küszöböt. A helyén maradó kormány várhatóan kisebbségben, a vörös-zöld ellenzék alkalmi támogatására építve folytatja munkáját, Reinfeldt ugyanis világossá tette, hogy nem működnek együtt a széljobboldali párttal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #28
    A jobbikkal az a probléma, hogy kicsit rosszul kommunikál. Nem zsidózni kéne (mert aki nem utálja őket csakazért is, látja hogy nem a zsidókkal van bajuk mint embercsoport, hanem Izraellel, és a cionistákkal, ami nem egy halmaz), bár végül is tök mindegy, mert manapság sajnos aki izraelt vagy a cionistákat szídja azt már rögtön lenáczyfasisztázzák, és egyébként itt is nyal vissza a fásisztázóknak a fagyi, mert amikor összemossák izraelt, a zsidóságot, és a cionistákat, azzal azt követik el ami ellen állandóan kapálódznak, az általánosítást...
    Amúgy én jobbikot nem hallottam még cigányozni, csak cigányBŰNÖZŐZNI. Nagy a különbség, de sajnos a másodikból van több, és ez valóság, tény.

    Lehet hisztizni, de NAGYON sok radikális párt van a világon, és ezek a radikális pártok általában komoly és gyors változásokat hoznak, a pozitív irányban, felváltják a szüttyögést, és a látszatpolitikát. Persze csak a negatív radikálisokat reklámozza és ezekkel hasonlítja össze mindenhol a politikai élet az új radikálisokat, mert az az érdekük hogy ne változzon semmi, nyugotan mutyizhassanak...
    És bizony az lmp-t is NYUGODTAN lehet radikálisnak nevezni, ugyanúgy mint a jobbikot.

    Én egyesekkel ellentétben, mindenfelé szétnézek, ismerem az összes pártot.
    Nem hiszem el amit a tv mond (mert jópárszor hazudtak bizonyítottan a híradókban, a csúsztatás, ferdítés, cenzúrázgatás viszont mindennapos), utánanézek a neten a dolgoknak lehetőleg független oldalon, ha ilyen nincs akkor többfélén. Így látok rá rendesen a pártokra, és bizony mindben van sok nem kívánatos (bűnöző vagy idióta, vagy komcsi vagy egyszerűen szar alak, vagy gyanús) elem (bár van egy olyan párt ahol mind előfordul sokszor kombinálva, és 90% ilyenekből áll :D).

    Ja és megjegyzem, nem vagyok jobbikos ;) még sem hiszem el amit fröcsög róla a mainstream média, sőt már gyakorlatilag semmit sem hiszek el ami a mainstream médiából folyik, mert az mese habbal, nem tény és nem hír...
  • sanyicks #27
    hát a "liberális" baloldal meg ennyit képes mondani: "ráászistááá", "fásisztááá", "szélsőséges", "mártírusz", "kurva anyád", "tiltsuk be", "56 nyilasforradalom volt", "hazudtunk", "hopp leesett a szappan a dutyiban" :))

    Na és akkor mi van.
  • sanyicks #26
    igazi "liberális" vagy, gondolom volt szdsz szavazó, hiszen hozzászólásodból látszik a "mindenki hülye és kussoljon aki nem ért velünk egyet különben fásisztá rászistááá szélsőséges" alapelv :)

    Én is szoktam mondani hogy a magyarság már/még nem érett meg a demokráciára, mert olyanoknak van szavazati joguk mint neked, mert olyanok szavazhatnak, akik néhány jópofa szlogentől, tévériporttól, ígéretektől bedőlnek az egyik oldalra.
    Igen sajnos a magyar átlagemberből a komcsik kiirtották a gondolkodás képességét, legalább is a politika terén.
  • Balumann #25
    Akár hiszed akár nem (tudom, hogy elvből inkább nem és nem is fogod elfogadni), de bizony az olvasó a hülye. Aki egy cseppnyi rasszizmust, fasizmust, szélsőséget lát a Jobbikban, az rosszul látja. Az nem is próbálta megérteni sem - az ő szemszögükből, hogy miért beszélnek külön cigányokról és zsidókról is időnként. Teljesen függetlenül attól, hogy egyetért valaki a politikai céljaikkal és eszközeikkel - mert az nem muszáj, senkinek (legyen az cigány, zsidó) nem akarnak ártani, aki nem vét a társadalom ellen,vagy nem - úgymond - élősködik, kihasználja a jogait de kötelességeit nem, kihasználva a korrupció lehetőségeit emberek sokaságát teszik tönkre, és lehetne sorolni.

    Engem magasról nem érdekel, hogy ki milyen párt politikájával szimpatizál, de te szimplán nem vagy normális, félrevezetett vagy, és félrevezetsz másokat is az egyoldalú ismereteiddel.
  • A1274815 #24
    Hol írtam LMP-ét? Én inkább a jelenlegi szavazótáboruk egyrészére értettem, mint sem rájuk.
  • Ferrer #23
    Nem tudom, én még nem hallottam LMP-s politikust fasisztázni (ők inkább a konstruktív gondolatokkal foglalkoznak), ellenben a Jobbiknál folyamatosan megy a zsidózás, cigányozás. De természetesen minden "kiragadott mondat", szóval az olvasó a hülye.
  • A1274815 #22
    Helyette csak senkiházizni, a demokráciábán nics helyüközni meg mondogatni, hogy üldözni kellene őket. Ja és aki nem ért a hangadókal és hiveikkel egyet az áltaslában anti-demokrata, radikális, rasszista, fasiszta(bár ennek a szónak az igazi értelmét általában nem is ismerik), náci, anti-szemita, etc.-nek nevezik.

    Mennyível mássabb, attól, hogy másra ráerőltetni a liberális világnézetet, vagy különben le anti-demokratázni, anit-szemitázni, stb. őket, mint hogy ők meg le anti-magyarozzák a hasonlókat?
  • Ferrer #21
    Bocsi, de ez inkább a radikálisokra jellemző. Nem mi szoktuk mondogatni, hogy fel kellene akasztani a más pártban lévő ellenzéki politikust (LÓGJON) vagy leantimagyarozni aki nem velünk ért egyet.
  • A1274815 #20
    Óvatosabban fogalmazz!
    Így pár nanosec alatt ezzé tudom alakítani:
    "Az ilyenek miatt szoktam azt gondolni, hogy a magyarok nem érdemlik meg a demokráciát." -> Ergo ha valaki nem úgy gondolkodik, mint én, akkor nekem kötelességem ráerőltetni (diktatorikusan) a HELYES nézőpontot.

    És tudod, mi a legszebb? Az hogy erre pára még azt is mondanák, hogy igazam van, ha ezt látom a liberálisok gondolkodásába. Úgyan is tényleg jó néhány hangadó liberális így gondolkodik.
  • Ferrer #19
    Az ilyenek miatt szoktam azt gondolni, hogy a magyarok nem érdemlik meg a demokráciát.