Gyurkity Péter

Tovább erősödik a Firefox, gyengülőben az IE

A fenti címmel foglalható össze a böngészők piacán alakulása, legalábbis ami az utóbbi hónapokat illeti - a Firefox 3.5 sokat erősödött, ezzel pedig visszanyerte az új alternatív böngészők megjelenésekor elvesztett dinamizmusát.

A Net Applications mintegy 40 ezer internetes oldal folyamatos megfigyelésével végzi állandó felmérését, amelyből következtethetünk az egyes böngészők piaci részesedésére, valamint az új trendek várható további alakulására. Az Internet Explorer évek óta tartó, ám nagyon lassú visszaszorulása tovább folytatódik, miközben a Firefox ismét erősít saját helyzetén.

A Microsoft saját készítésű, a Windows operációs rendszerek szerves részeként megjelenő böngészője még mindig első a globális statisztikákban, ám részesedése rég nem látott "mélységekbe" esett vissza - ezúttal alig 65,7 százalékot tudhat magáénak. A második helyre szokás szerint a Mozilla fejlesztése futott be, amely némileg rendezte sorait, és (főként a Firefox 3.5 kedvező fogadtatása révén) augusztus és szeptember hónapokban sokat erősödött, most pedig már 23,7 százalékkal követi az IE családot.

Érdemes megjegyezni, hogy az első számú alternatív böngésző elsősorban az új és régi riválisok által elkészített újabb versenytársak miatt torpant meg egy rövid időre, hiszen az Apple, a Google, valamint az Opera is frissítette saját platformját, ezek pedig kivétel nélkül jól szerepeltek a megjelenést követő első időszakban. A harmadik a Safari lett 4,2 százalékkal, a negyedik immár a Google Chrome 3,1 százalékkal, míg az Opera az ötödik a maga 2,1 százalékával - mindannyian hoztak néhány tizedet az első kettőn, ami első látásra nem tűnik nagy áttörésnek, ám mégis felhasználók százezreit jelentheti, tekintettel az internetezők nagy számára.

Az IE esetében egyedül a legújabb verzió, az IE8 jelentett némi felüdülést, amelynek részesedése szintén növekedett, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy megállítsa a család által birtokolt előny további olvadását. A riválisok közül most úgy tűnik, hogy egyedül a Google rendelkezik nagy (ám rejtett) tartalékokkal, ezek azonban a Chrome OS megjelenéséig valószínűleg nem játszanak majd nagy szerepet a böngészők piacán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tricky #26
    képzeld, tudom használni és lesz...rom mi a teljes neve
    majd elkezdek teljesen hiba mentesen írni, neked itt :D
    ha kötözködni akarsz, akkor meg az a te bajod :D

    ha nem százszázalékos, akkor nem az !!!
  • Turdus #25
    "addsblock meg se közelíti az Opera filterét !"
    1. valóban, sokkal jobb.
    2. egyébként AdBlock PLus-nak hívják

    Nem értem mi a bjaod vele, regexpeket vár, ennél több nem kell. Ha nem értesz hozzá, az a Te bajod, nem a reklámblokkolóé. Én telepítés után berakok 3 mintát, ez a reklámok 99,999999%-át tiltja, többet nem is szoktam foglalkozni vele:
    /[^a-z]ad[\?=\.svo]/
    *urchin*
    *google-analytics*
    (megj: a google análist azért tiltom, mert piszkosul lasssssúúúúú)

    Az FF meg nem keverendő össze a pluginjaival! Ha telepakoljátok mindenféle szarul megírt addon-al, naná, hogy lassú és memleakes lesz. Addon fejlesztők =/= FF fejlesztők!

    Egyébként a legújabb FF (3.5.3) tényleg gáz lett. Alig várom már a frissítést, a 3.5.0 sokkal stabilabb volt (Linuxon, Macen és Winen is rendszeresen használom).
  • tricky #24
    addsblock meg se közelíti az Opera filterét !
    egyenként próbáltam letiltani reklámokat és képeket, erre vagy letiltsa vagy nem, mondhatom jó kis reklám blokkoló FF

    a reklám csíkok, Bannerek azoknak valók, akiket nem idegesít ha a pofájukba villog vagy 16 Banner reklám

    jobban szeretem a reklám mentes oldalakat, de ha muszáj elviselni, akkor is jobbak azok a reklámok, amik csak szövegesek !
    azt észre se veszem, mert nem bas....ák ki a szemem böngészés közben !
  • hol9672 #23
    Az Opera valahony tényleg folyamatosabb, ez a jó szó rá, a Firefox néha beragad, belassul, pedig nekem rendesen megtweakelt, 3.7-es nightly Firefox van fennt, ahhoz hasonlitom.
  • nar ancs #22
    A cigányság is színesíti az országot....
  • Narxis #21
    De kipróbáltam.
  • Ferrer #20
    Inkább mellett, nem? Szerintem meg színesítik, élőbbé teszik az oldalakat..
  • Mardel #19
    Mert egy egy oldalon az étékes infó helyett a képedbe villog vagy 8 reklám, engem rohadul zavar.
  • veghlaci05 #18
    Én egy darabig linuxot használtam, a linuxos flash nagyon lassú, úgyhogy a flash-bannerek blokkolása jól jött, így már kényelmesen lehetett böngészni. Erre például kiváló mert ha a flasht tiltom le az adblock plus használata helyett akkor pl a youtube se megy. Másik dolog amit szeretek hogy a letiltott cuccoknak a helyét sem hagyja meg, így az oldalak "kompaktabbak", a cikkek rövidebbek. Na meg a jót könnyű megszokni mert engem már zavar a sok villogó biszbasz ha esetleg nem saját gépről netezek.
  • Ferrer #17
    Elmondanátok, mi értelme van a hagyományos bannereket letiltani? A popup ablakokat még meg tudom érteni, de a reklámcsíkokat..(?)