Gyurkity Péter

Megvétózták a HADOPI-törvényt a franciák

Bár a parlament és a szenátus is áldását adta korábban az internetezők elérésének megvonását is lehetővé tévő törvényre, a nemzetgyülés váratlanul elutasította azt - a kormányzat nem adja fel.

Csütörtökön váratlan fordulat állt be a HADOPI-törvény valóra válásához vezető úton, a francia nemzetgyűlés ugyanis nagy meglepetésre elutasította a javaslat véglegesítését és annak törvényerőre emelését. Ezzel több hónapos munkát vétóztak meg, ám a kormányzat nem kívánja feladni a harcot és még a hónap vége előtt újra megpróbálják keresztülvinni az elképzelést.

Arról korábban mi is hírt adtunk, hogy a parlament jóváhagyta a javaslat egy korábbi változatát, majd pedig áldását adta az átdolgozott verzióra is, amely immár - többszöri figyelmeztetés után - azt is lehetővé tenné, hogy a notórius letöltők elérését egyszerűen letiltsák. A szenátus csütörtök reggel szintén elfogadta az elképzelést, ezt követően pedig mindenki biztosra vette, hogy a két ház tagjainak közös szavazásán is átmegy majd a javaslat. Valószínűleg éppen ennek volt köszönhető, hogy csak nagyon kevés képviselő és szenátor vett részt a szavazáson, a javaslat pedig végül 21:15 arányban megbukott - többségében az ellenzéki szocialisták voksai által.

Utóbbiak persze nagyon örültek, hiszen ők mindvégig az elképzelés ellen álltak ki, kiemelve, hogy a nyilvános vezetéknélküli eléréseket lehetetlen lenne követni, illetve hogy a közvetlen letöltéseket éppen akkor akarják korlátozni, amikor a streaming szolgáltatások virágkorát éljük. A szórakoztatóipar, amely forgalmának 60 százalékát vesztette el az országban az utóbbi hat év alatt, továbbra is ragaszkodik a törvényhez, ennek szükségességével pedig a kormányzat is egyetért. Máris tervezik, hogy a szabadságolások lejárta után, április végén, újra megpróbálják átvinni azt a törvényhozáson, ezúttal jobban figyelve a szavazásra.

Egyelőre azonban a HADOPI-t nem vezetik be Franciaországban - korábban az Európai Parlament is jelezte, hogy nem értenek egyet az elképzeléssel, mivel az interneteléréseket az alapvető szabadságjogok fontos elemének tartják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NintendoGC #22
    Egyetértünk.... de a gyűlölködést továbbra sem értem miért jó!
  • who am I 7 #21
    Hát, ha meg tudod, hogy hogy kéne ragálni, akkor mit antiszemitázol itt? :) Gondolkodj, és a komolytalan dolgokat vedd félvárról..Nem minden zsidó gyökér, ezt mindenki tudja, ahogy én se mondtam azt rád, hogy gyökér zs...nem mondok csak így ilyet, amig nem ismerem az illetőt, viszont te rögtön antiszemitáztál, egy ilyen kis szokásos hottold hype apropóján...ő fölöslegesen írkálja már 666jára te meg fölöslegesen szólod le :) Tőlem írja be...de ne ilyen nagy betűkkel :) Meg az is igaz, h kicsit elragadtatta magát...de most mit csinálsz vele?lelöveted? :D Az se lenne fair, mert ha a dolgok gyökerét nézzük sajnos azért igaza van...
    Egyébként igen, mindenki csinál rossz és csúnya dolgokat...csak ahogy már emlietettem mindenhol, AZ ARÁNYOK nagyon is számítanak..mert amíg 10 cigóból 9 lop és nem dolgozik...addig magyarból vagy kínaiból v. svédből nem valószínű, hogy uaennyi..szóval, senki sem tiszta, de az arányokat nagyon fontos szemelőtt tartani....
  • NintendoGC #20
    OFF:

    Oké, azt hiszem tisztázni kell pár dolgot.

    Nem vagyok zsidó. Ha a származásomra vagytok kíváncsiak, akkor félig tiszta magyar vagyok félig pedig városalapító (Nyíregyháza) tírpák ősöktől származom.

    Kik a tirpákok: Tirpákok

    Ízig-vérig magyarnak vallom magam minden tekintetben, de büszke vagyok Nyíregyháza várost (ahol most is élek) megalapító tírpák őseimre is.
    Szeretem a városomat (bár kissé baloldali sajnos) és a hazámat is szeretem.

    Semmilyen tekintetben nem vagyok liberális.

    Hogy miért lettem indulatos hottold, vajon kiki, gettoharcos (és tököm tudja még hány nick névvel rendelkező) bajtársunkra? Mert kicsit besokaltam attól a viselkedéstől, amit már hónapok óta látok tőle... persze ez egy szabad ország, ahol helye van a szabad vélemény nyílvánításnak is (ÁLLÍTÓLAG) ergo én is kinyílváníthatom a véleményem.

    Egyrészről a TOR-os okoskodása, amit mindenhová beír unos úntalan. Aláírom, hogy hatásos anonimitást nyújt, de a szolgáltató akkor is látja azt, hogy magas az adatforgalmam akár használok TOR-t akár nem. És bizony a "korlátlan" csomagok sem korlátlanok, csak úgy hírdetik, de ezt már mindenki tudja. Másrészről sajnos az én 4 megabites netem TOR-al iszonyat lassú. Szóval tény, hogy elrejt meg miegyéb, de számomra (és szerintem sokak számára) egyenlőre még nem a legjobb alternatíva az elrejtőzésre, amíg ilyen lassú.

    Ami igazán betette nálam az ajtót hottold komával kapcsolatban az a hihetetlen nagy egója és az a hozzáállása, mintha mindenki hülye lenne rajta kívül (spanyolviasz effektus).

    Antiszemitizmus? Igazatok van... a kormány is folyton ezzel vádolja a jobboldalt, és oda is antiszemitizmust kiáltanak ahol NINCS is! De tény, hogy vannak igen erős zsidó gyűlölők, és ők mik ha nem antiszemiták?

    Hogy miért baj ez nekem? Nekem nem baj... csupán sosem értettem miért jó és mi haszna van egy népcsoportot gyűlölni. Zsidók csinálnak csúnya dolgokat? Sajnos csinálnak, ahogy a cigányok is... arabok is, amerikaiak is... sőt a MAGYAROK is!

    Ez nem jelenti azt, hogy az EGÉSZ népet gyűlölni kell.

    Mindegy én senkit nem akarok meggyőzni, nem is célom, csak nemértem mire jó ez a gyűlölködés. Jóra nem fog vezetni az biztos.

    ON:

    Örvendetes, titkon bíztam benne, hogy nem fogadják el ezt a "zseniális" törvényt... bár a politikusok sok szarságra képesek... elképzelhető, hogy addig próbálkoznak majd, amíg végig nem viszik a törvényt és el nem fogadtatják.

    Annak örülök, hogy nálunk (most még) a zene és film SAJÁT célra történő letöltése legálisnak minősül... csak ugye ezt egyes jogvédő szervezetek NEM KÉPESEK felfogni. + ugye ott vannak a jogdíjak már szinte mindenbe (CD, DVD, Blu-Ray, Memkari, stb...) amit az is megfizet, aki nem kalóz zenét vagy filmet ír az adathordozóra. Úgy hülyeség ez, ahogy van...
  • Sanyix #19
    Ja mellesleg "üzzsed a mádzsár dikk he" "üssed a palesztint elvtárs", ENNYI :) és ők ugye a rásszisták "célpontjai" :D
  • Sanyix #18
    Te biztos szélsőliberális vagy, habzó szájjal rásszistázol, meg antiszemitázol, és a legfontosabb, hogy ALAPBÓL MODOKÉRT KIÁLTASZ!

    Ez tipikus szélsőliberális mentalitás, miszerint ha valaki mást mond mint amit a libsi gondol, azt el kell hallgattatni!

    Pont ilyenek voltak az ávh-sok márc 15-én is...
  • hol9672 #17
    A válság közepén is milliárdokat költenek "ántirásssistá" propagandázásra. Szerintem eleve az internetre is rossz szemmel néznek, mert itt a nép véleménye is megjelenik. A torrenten könnyű különféle anyagokat terjeszteni, nem szükséges, hogy ezek halivudi filmek + mainstream zenék legyenek.
  • Tetsuo #16
    hottold kicsit durvan fogalmazott, de igaza van.
    te viszont nagyon el/meg vagy tevedve.
    NYISD KI A SZEMED!
  • who am I 7 #15
    Egyébként, hogy ON is legyek, örülök, hogy nem vezették be, és pár politikus azért a helyén van agyilag...és nem csak a $ csörög az agyában..Hálistennek.
    Amúgy, hottold nem tudom minek nyumatod nagy betűvel, kicsivel is érthető :) Meghát ezt nem itt kellene, hanem max a franciáknál :D itt már szerintem mindenki tudja, hogy mi az a tor, szóval fölösleges is meg fölösleges feszültséget szül, nah.
  • who am I 7 #14
    Talán zsidóvagy? Mert azok szoktak így antiszemitázni (álszentség)... Csak a zsidóknak szabad másfájt ölni igaz? Bezzeg, ha valaki még ki is meri ejteni a száján, rögtön antiszemita,rasszista,patásördög stb.De ők nyugodtan ölhetnek embereket, azzal semmi probléma...Nem nagyon szeretem ezt az álszentséget....sőt, RÜHELLEM.
  • NintendoGC #13
    végni=vágni