Berta Sándor

A tartalmakért nem fizet senki

Geert Lovink hálózati aktivista szerint nem véletlen, hogy tartalmakkal csak nehezen lehet az interneten pénzt keresni. A hibát a hálózat kialakulásában, az azt felépítő cégek profiljában látja.

Geert Lovink az amszterdami Institute of Network Culture vezetője és az Amszterdami Egyetem médiatanulmányi professzora. A nettime levelezőlista, valamint a Digital City amszterdami közösségi hálózat alapítója 1980 óta kritikus szemmel figyeli a világháló fejlődését.

"Az internet központi szerepet játszik az úgynevezett kreatív gazdaságban, azonban közel sem tölti be azt a szerepet, amit elvileg betölthetne. A világháló egy diszruptív technológia, a guruk próféciái nem teljesültek be. Ugyan a kommunikáció már ennek segítségével működik, de a tartalmakért még nem fizetünk mindig. Vannak ugyan ötletek, képek, gondolatok és trendek, az igazi tranazakciókra azonban még mindig a weben kívül kerül sor. A korábban felmerült kérdések továbbra is megválaszolatlanok. A szellemi tulajdonnak, mint az üzleti modellek alapjának a koncepciója megbukott. Ma egy olyan világban élünk, ahol a Creative Commons, a nyílt forráskód és a szabad szoftverek egyre nagyobb teret hódítanak. Már nem a szellemi tulajdonról van szó, hanem az új, utópisztikus és alternatív modellek feltalálásáról."

"Ennek ellenére én szkeptikus vagyok mind a Creative Commons, mind a szabad tartalmak tekintetében, mivel kizárólag az úgynevezett amatőröket célozzák meg és a céljuk, hogy ezek az emberek férhessenek hozzá a kultúrához. A probléma az, hogy a Creative Commons nem akar tudni a profi és a munkájukkal pénzt kereső emberekről. Pedig a kreatív iparnak pont az új munkahelyek létrehozásáról is szólnia kellene. A Creative Commons viszont erről nem akar tudomást venni, aminek bizonyos ideológiai okai vannak" - jelentette ki Geert Lovink.

A szakember az okok között említette a számítógépipart, amely a kezdetektől azt szerette volna, hogy a tartalmak grátisz legyenek elérhetők. Az ipar a szoftverekkel, a hardverekkel és a kommunikációs infrastruktúrával akart pénzt keresni, a tartalmak pedig szabadon hozzáférhetők maradtak volna. Ez a döntés már az 1980-as években megszületett. Mivel az akkori döntéshozók fejlesztették tovább a rendszert, így minden maradt is a régiben.

Lovink szerint megoldást jelenthet a kulturális letöltési átalánydíj bevezetése, de nem hiszi, hogy csak technikai megoldásokkal orvosolható a helyzet. Ráadásul az ipar is megakadályozhatja majd ezt. Szerinte egy olyan mikro fizetési rendszer, amelynél a felhasználók csak azért fizetnek, amit megnéztek. Kérdés persze, hogy összeegyeztethetők-e a közösségi platformok és a felhasználók érdekei? Ezt majd az idő dönti el.

Lovink korábban is érdekes gondolatokkal állt elő. Tavaly novemberben például Zero Comments című könyvében úgy vélte, hogy a blogok csupán a digitális nihilizmus jelképei és ezt a szemléletet jelenítik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #15
    Máma úgy néz ki a helyzet, hogy ha van egy zenekarom, és csinálunk egy albumot, beletolunk egy millát az egészbe (stúdió, mastering, promó, egyebek). Aztán csinálok a bandának egy weboldalt (vagy csináltatok hozzáértővel jó pénzért), ahová kipakolom a saját szerzeményeimet és a saját felvételeimet, mindenki számára ingyenesen elérhetővé, mert azt szeretném, ha teltházas koncerteket adhatnék.

    Erre jön az Artisjus, elkapja a tökömet, és követeli rajtam minden letöltött dal után neki járó manit. Mert a hatályos jogszabályok szerint neki akkor is perkálnom kell, ha én nem látok belőle egy vasat se, a beletolt lóvéról nem is beszélve.

    Ez nem furcsa dolog egy kicsit?
  • justinpc #14
    A dc++ meg a torrent kliensek soha nem járnak le, akárhogyan is akarják eladni az un. "tartalmakat" vagy tiltani a fájlcserélést!

    AMD X2 5200+, 2Gb 800MHz DDR2,810Gb hdd,Ati X1650 DDR3,crt monitor :)
  • gkalcso #13
    Ez teljesen párhuzamos a kiadók feleslegessé válásával. Régen a tudósok számára volt csak elérhető a rendszerezett ismeretanyag, vagy ők gyűjtötték össze. Ebből tanultak és értettek hozzá, lehetett őket kérdezni. Most az a helyzet, hogy könnyen elérhetőek az infók, a tudósoknak megmarad az összegyűjtés/rendezés feladata, és még mindig szükség lesz rájuk, a gyors, áttekintett, több szempontot figyelembevevő elemzésekhez.

    A mai kor tudósa wikit szerkeszt és fórumot üzemeltet az adott területtel kapcsolatban.
  • torcipepe #12
    aki profitszerzési céllal van fent az interneten, az már ma is fizetős szolgáltatásokat kínál.
    de sokan vannak, akik direkt ingyenesen akarják elérhetővé tenni tartalmaikat. ez velük szemben is kibaszás.
  • Sanyix #11
    Csak nehogy ne kerüljön terroristák kezére ez a fasz.
  • Alvarez999 #10
    Ez nem balek, hanem bűnöző. Érzésem szerint úgy képzeli, hogy majd az ő vezetésével jön létre egy a netes tartalmakért átalánydíjat beszedő cég a la Artisjus és társai. Amiből aztán ő jól meggazdagodhat munkavégzés nélkül.

    Lokkónak van igaza, ez egy veszélyes alak, mert fennáll a veszély, hogy talál is az elképzeléseihez ügyvédeket (azok úgyis ott vannak mindenhol, ahol pénzszagot éreznek) és megkenhető politikusokat (azok is ott vannak szép számmal).
  • JTBM #9
    Hát ez egy szerencsétlen, szocialista balek...

    Az internetes adatforgalmat is megadóztatná csak azért, mert _ő_ pancser és nem tud pénzt keresni másképpen a neten.

    Menjen vissza kapálni és akkor meg van oldva a problémája.

    A neten ugyanis más, értelmes emberek tudnak pénzt csinálni...
  • B0nFire #8
    Látszik hogy holland junkie; akkor is biztos be volt tépve, amikor ezt nyilatkozta. Csak rá kell nézni az értelmes ábrázatára. Haljak meg, ha nem a debil Lajoskára hasonlít itthon.

    "Lovink szerint megoldást jelenthet a kulturális letöltési átalánydíj bevezetése... - Ez már létezik, narkóskám, be van vezetve, előfizetési díjnak hívják!

    Egyébként pedig az átalányon kívüli bárminemű fizetéskor felmerülne, hogy ki bírálja el az internetes tartalmakat, hogy azok mennyit érnek, vagy érnek-e egy petákot egyáltalán, és aki elbírálja, milyen szempontok alapján teszi

    Mivel ez rendkívül kényes dolog, egyelőre az átalánydíjas előfizetés a legmegfelelőbb dolog. Igenis fizetünk a tartalomért, nem is keveset!
  • lokko #7
    nem szokásom ilyet mondani, de ez a tag egy idióta, ráadásul a veszélyes fajtából ...
  • traveller #6
    Mikor fognak már ezek az ingyenélők normális értékteremtő munkát végezni nem csak másokat kihasználni/lehúzni.

    PS: Bárcsak az összes sündisznó belőlük jönne elő és indulna a populáció jelentős növekedésnek...