Berta Sándor

Szuperszámítógép a Német Meteorológiai Szolgálatnál

Az NEC SX-9 típusú vektorszámítógép 45 százalékkal növeli a mostani rendszer teljesítményét.

A berendezést az 1952-ben alapított Német Meteorológiai Szolgálathoz (DWD) tartozó Meteorológiai Számítógépes Központban (DMRZ) helyezik el. A beruházás 2010 végéig zárul le és a szuperszámítógépnek köszönhetően az időjósok az eddigieknél jóval pontosabb és részletesebb előrejelzéseket készíthetnek. Az SX-9 a világ jelenlegi leggyorsabb vektorszámítógépe, a számítási teljesítménye 109 TeraFlops, ami több mint 30 000 átlagos asztali PC teljesítményének felel meg. "Az új rendszerek munkába állításával minőségileg új lehetőségek nyílnak az időjárás-előrejelzésben. Úgy véljük, hogy a jobb minőségből a közvélemény is profitálni fog" - hangsúlyozta Geerd-Rüdiger Hoffmann professzor, a DWD technikai infrastruktúráért felelős vezetője.


Az új hálózat képes egymástól függetlenül egyszerre több időjárás-előrejelzési modellt is készíteni, de a szakemberek végül az összes modellt egyesítik, hogy így kapjanak pontos értékeket. Ezáltal nagyobb valószínűséggel képesek megmondani, hogy milyen időjárási helyzet alakulhat ki az egyes régiókban. "Az új szuperszámítógép a hatalmas teljesítménye miatt sokkal több adatot képes feldolgozni, így különösen a viharok, az erős esőzések, a jégesők és széllökések jelezhetők előre az eddiginél nagyobb pontossággal" - közölte Dr. Gerhard Steinhorst, a DWD időjárás-előrejelzési részlegének vezetője.

A berendezés beépítése fél évig tartott, a technikusok összesen 50 kilométer kábelt fektettek le. A szuperszámítógép belsejében 448 processzor dolgozik. Az SX-9 méreteire jellemző, hogy két termet és összesen ezer négyzetméter helyet foglal el. Olyan széles, mint nyolc családi ház. Az eszköz összesen napi egymillió adatot dolgoz fel, amelyek hajókról, időjárás-előrejelző állomásokról, műholdakról, bójákról érkeznek be. Az információkat a DMRZ munkatársai összesen 34 monitoron ellenőrzik.


A készülék hűtéséről hatalmas klímaberendezések gondoskodnak, de még így is érezhető a termelt óriási hőmennyiség, amelyet a központ fűtésére használnak fel. A DMRZ így biztosítja a fűtési energia 80 százalékát. Az SX-9 azonban nem csak a meteorológiai számításokban segíthet a kutatóknak, hanem tartalékrendszerként is szolgál más hivatalok, például a Közlekedési, Építési és Városfejlesztési Hivatal (BVBS) számára, amelyek kihasználhatják a 39 millió eurós eszköz éppen felesleges számítási kapacitásait. A készüléket a DMRZ a Bundeswehr Geoinformációs Hivatalával együtt működteti majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • puppetmast3r #7
    A Cray korszak utolso mohikanja....:)
  • L3zl13 #6
    Ja. Ha belegondol az ember egy ilyen gép esetében semmi jelentősége nincs a dizájnnak.

    Lehet, hogy ahhoz van köze, hogy a döntéshozók sok eseteben analfabéták a dologhoz és valamivel őket is le kell nyűgözni?
  • scsika #5
    ÁÁ4 Kiiirály móóóód! :D:D:D:D
  • Vorpal #4
    Ez jobb mint a Halo3 ?
  • Yurij #3
    Ezen gyors lenne a football manager 2009 :-)))
  • Sir Ny #2
    "de még így is érezhető a termelt óriási hőmennyiség, amelyet a központ fűtésére használnak fel." lol
  • Etinger #1
    Szép a díszkivilágítás...