Gyurkity Péter

Top500: szuperszámítógép-lista fogyasztási adatokkal

Elkészült a szuperszámítógépek ranglistájának legújabb változata, amely ezúttal nagy meglepetést nem, ám némi újdonságot azonban kínál: első alkalommal integrálták a fontosabb fogyasztási mutatókat.

Természetesen meglepetésre nem is nagyon volt esély, hiszen az IBM a maga BlueGene rendszereivel továbbra is magabiztosan vezeti a mezőnyt - a többiek szinte a futottak még kategóriában igyekeznek némi eredmény felmutatni. A júniusi friss lista természetesen a RoadRunner névre keresztelt monstrumot mutatja az első helyen, amely elsőként lépte át az 1 petaflopos álomhatárt, a dobogó második és harmadik fokán pedig szintén a Nagy Kék (korábbi) fejlesztései foglalnak helyet.


A Sun teljesített a legjobban a riválisok közül, hiszen a negyedik helyre verekedte be magát a Texasban szolgálatot teljesítő Ranger rendszerrel, amely négymagos Opteron processzorokra épül. Ötödik lett a Cray Jaguar nevű fejlesztése, míg a hatodik helyen ismét az IBM található. Hetedik lett az SGI Encanto (négymagos Xeonokkal), míg a nyolcadik a HP által összeállított EKA, szintén Xeon chipekkel felszerelve - ez utóbbi az indiai TATA laboratóriumában végzi munkáját. A kilencedik helyen megint csak az IBM BlueGene/P megoldását találjuk, míg az első tíz rangsorát az SGI Franciaországban elhelyezett Altix rendszere zárja.


Ami a szállítók részesedését illeti, itt természetesen szintén az IBM vezet, mégpedig 42 százalékkal. A teljes, 500-as listára vetítve második a Hewlett-Packard a maga 36,6 százalékával, a harmadik pedig a Dell (jócskán lemaradva a két nagytól), alig 5,4 százalékkal. Értékelhető eredménnyel még az SGI és a Cray végzett a rangsorban, a többiek az 1 százalékot sem érik el. Az internetes oldalon számos egyéb szempont alapján is összeállíthatjuk a rangsort, legyen szó akár a felhasznált processzorok típusáról, vagy az operációs rendszerről.


Érdekesség, hogy első alkalommal tüntetik fel a fogyasztási adatokat, igaz nem mindegyik rendszer esetében. Itt a gyártókra bízták a mérést, arra hivatkozva, hogy a mindennapi használat során eltérő eredmények születhetnek, amelyek nem tükrözik a hivatalos számokat. Összegzésükben megállapítják, hogy az első tízben szereplő rendszerek átlagfogyasztása 1,32 megawatt körül mozog, az első 50 tagjai esetében ez 908 kilowatt, míg a teljes listára vetítve az átlagos érték 257 kilowatt (az oldalon itt megawattot írnak, ami valószínűleg tévedés).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ThomasTheKoRner #13
    Miért?
    Lassan már az NV kártyákhoz is ez lesz a minimum requirements.
  • Tetsuo #12
    A Roadrunner 1edul tobb mint 2 Megat fogyaszt!! Az szep :P
  • Petka #11
  • ffxi #10
    Hát ez köznyelven van megírva?
  • Tripax #9
    Akkor most az van hogy nem értem?
  • scs17 #8
  • mikloss #7
  • flashpointer #6
  • BCS pixel #5
  • 2504 #4
    szép szines képek:D