SG.hu

Az IMF vezetője szerint az MI a munka­vállalókat fenyegeti

A Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, Dr. Kristalina Georgieva arra figyelmeztetett, hogy a globális munkaerőpiacot „cunami” éri el, ahogy a vállalkozások elkezdik alkalmazni az MI-technológiákat.

Georgieva a Zürichi Egyetemhez tartozó Svájci Nemzetközi Tanulmányok Intézete által szervezett rendezvényen Thomas Jordan professzorral, a Svájci Nemzeti Bank igazgatótanácsának elnökével beszélgetett. Közlése szerint ez egy lassan mozgó cunami, melynek hatása a technológiát övező hype ellenére még nem igazán érezhető. Az azonban biztos, hogy úton van, amit a GitHub Copilotjához hasonló MI-asszisztensek által megszüntetett pozíciókat mélabúsan szemlélő junior programozók is tanúsítanak. "Nagyon kevés időnk van arra, hogy az embereket és a vállalkozásokat felkészítsük erre" - mondta.

Georgieva a zürichi rendezvényen elmondta, hogy a mesterséges intelligencia valószínűleg a munkahelyek közel felére (40 százalékára) lesz hatással világszerte, a fejlett gazdaságokban, például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban pedig a munkahelyek több mint felére (60 százalékára), ezzel megismételte egy idén megjelent blogbejegyzését. "Hatalmas termelékenységnövekedést hozhat, ha jól kezeljük, de több félretájékoztatáshoz és természetesen nagyobb egyenlőtlenséghez is vezethet a társadalmunkban” - mondta.


Georgieva szerint a világgazdaság az elmúlt években hajlamosabbá vált a sokkhatásokra, és a 2020-as globális világjárványt, valamint az ukrajnai háborút említette. Bár további sokkokra számít, különösen az éghajlati válság miatt, a gazdaság továbbra is figyelemre méltóan ellenálló - mondta. "Nem vagyunk globális recesszióban" - mondta Georgieva. "Tavaly attól tartottunk, hogy a legtöbb gazdaság recesszióba csúszik, de ez nem történt meg. Az infláció, amely nagyon erős erővel sújtott bennünket, szinte mindenhol csökkenőben van."

A technológia világában manapság nehéz megkerülni a mesterséges intelligenciát, bár továbbra is fontos megérteni, hogy mit tud és mit nem, és milyen tudás áll az úgynevezett „intelligencia” mögött. David Autor közgazdász szerint a munkahelyek elvételével kapcsolatos aggodalmak helytelenek, és hogy a generatív MI, mint segédeszköz megjelenése növelheti a munkaerő termelékenységét a lassuló népességnövekedési ütemű gazdaságokban. "Mivel a mesterséges intelligencia képes az információkat és szabályokat a megszerzett tapasztalatokkal összeszőni a döntéshozatal támogatására, lehetővé teheti, hogy a szükséges alapképzettséggel bíró munkavállalók szélesebb köre végezzen olyan nagyobb felelősséggel bíró döntéshozatali feladatokat, melyeket jelenleg elit szakemberek, például orvosok, ügyvédek, szoftvermérnökök és egyetemi professzorok látnak el”.

Az IMF szerint a fejlett gazdaság munkahelyeinek 60 százalékát érintheti az MI-technológia, és ennek mintegy fele profitálhat belőle. A másik fele azonban teljesen megszűnhet. A Georgieva által készített számok nem újak, a megfogalmazás azonban - „szökőár” - rávilágít arra, hogy mi történhet az elkövetkező hónapokban és években.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CommieSlayer #14
    "Pont ezért találták ki a globális minimum adót."
    Rossz érzés volt a parazitáknak, hogy a gazdatestek átmentek másik országba, ahol kevesebbet loptak tőlük. Jobb ha nincs választásuk.
  • zola2000 #14
    Hogy "mit teszünk ha az egyik cég másik országban nem adózik?"
    Pont ezért találták ki a globális minimum adót.

    Én mondjuk ha túl sok munkahelyet vesz el az MI, akkor először még nem "alapjövedelmet" adnék hanem mondjuk hosszabb munkanélküli segélyt/képzési támogatást, hogy át lehessen embereket képezni olyan helyekre amit az MI nem tud. Ha tényleg nem lesz ilyen, utána lehet alapjövedelmet adni.
  • ZenMillitia #13
    Szerintem ha valakinek van egy otlete, inkabb megvalositja sajat maga, es nem adja oda egy multinak havi 1 millaert a tudasat.
    Sokkal konnyebb ceget inditania annak, akinek van egy otlete, hiszen a robot melot automatizalni tudja, ill. eleg magas szinvonalon minden teren tanacsot tud kerni a ChatGPTtol. Sokkal gyorsabban tanul stb.
    Szoval szerintem, a multiknak ez kevesebb jot hoz, mint az embereknek.
  • ZenMillitia #12
    Bocs, de nem olvastam el amit irtal, ilyenekkel nem kommunikalok ketiranyuan, akik kivetitik a negativ hisztijuket a nagyvilagra,mert mihaszna crybabyk sorry, ennel van jobb dolgom is. De biztataskent, az elso szot elolvastam a kommentedbol ( a nevedet).

    A kornyezetemben is vannak ilyenek, akik egybites inaktiv amobak, es hisztiznek az MI miatt. Az alacsony intelligencia kvintesszenciaja.
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2024.05.17. 13:44:43
  • kvp #11
    Szerintem ha mar az IMF-nel is aggodnak, akkor tenyleg gond lehet. Persze nem amiatt aggodnak, hogy az MI-vel tobb penzt tudnak keresni a nagytokesek, hanem azon, hogy olyan gyors lesz a technologiavaltas, hogy annak tarsadalmi kovetkezmenyei miatt fellazadnak a munkasok es a francia forradalom mintajara valtjak le a nagytokeseket.

    Szoval amikor egy technologiai valtas annyira nagy tarsadalmi hatassal rendelkezhet, hogy emiatt mar az eletuket feltik a nagytokesek es kepviseloik, akkor tenyleg radikalis valtozasrol van szo.

    A megoldas persze nem az lesz, hogy akkor keruljuk el a valtozast, hanem megprobaljak valahogy kezelni, hogy a lakossag megse lazadjon fel es csokkentse a magassaguk egy fejnyivel. A nyilatkozatok miatt ugy nez ki, hogy egyelore nem nagyon tudjak mit lehetne tenni...
  • CommieSlayer #10
    Igen, de most még könnyebb és lassan már befektetők sem kellenek, mert ha van elég tudásod hozzá ma percek alatt pár dollárból megmozgathatsz olyan hatalmas infrastruktúrákat, amiket régen sok év munka és sokmillió dollár volt összehozni. A hatalmon levő paraziták ez miatt egyre jobban féltik a hatalmukat.
  • cateran #9
    "Elmondom mi a bajuk: az,hogy az MI segitsegevel tehetseges emberek is nagyon gyorsan innovativ dolgokat kepesek letenni az asztalra, es ok a PRba ontott penzzel, meg a jogi trukkokkel, szabadalmi trollkodassal mar nem kepesek ezt kompenzalni.
    Azaz penzt es hatalmat vesztenek. Hajra, tisztesseges kis es nagyemberek."

    Wut? Az internetnek és digitális technológiáknak köszönhetően soha ennyire nem volt könnyű innovatív dolgokkal előrukkolni és pénzt, befektetőket keresni hozzá.....
  • tom_pika #8
    "tehetseges emberek is nagyon gyorsan innovativ dolgokat kepesek letenni az asztalra"

    Már a rólam alkotott véleményed is gyerekes lélekre vall, de a világ működéséről alkotott képed se sokkal összetettebb.
    Szerinted azok a bizonyos pénzes multik nem tudják magukhoz édesgetni azt a pár embert, aki elég tehetséges ahhoz, hogy az MI-vel tényleg valami újat alkossanak? Szerinted úgy veszíthetnek hatalmat, hogy a javak egyszer csak egyenletesebben lesznek elosztva a világban? Elképesztő naivitás. No de boldogok a lelki szegények, ezt tudjuk.
  • tom_pika #7
    Nagyeszű Mester! Te aki ismeretlenül bugyutázol le más polgárokat, és ismeretlenül vonnád meg tőlük a szavazati jogot. Széles látóköröddel, és végtelen bölcsességeddel mondd meg nekünk kérlek, hogy mit várhatunk az MI-től az elkövetkező 30 évben.
    Fejtsd ki kérlek, hogy mi biztosítja, hogy ez az új technológia ne ismételten csak egy szűk réteget emeljen még magasabbra.

    (Megjegyzés: szerencsére a szavazatom semmivel sem ér kevesebbet, mint a tied. Rossz érzés?)
  • ZenMillitia #6
    Tudatlan vagy, szuklatokoru es bugyuta. szavaznod sem szabadna.