SG.hu

Egymilliós monitort mutatott be az EIZO

Az EIZO bemutatta hardveres kalibrációval ellátott szélesvásznú ColorEdge CG301W 30" monitorját.

A high-end monitorokra jellemző széles színgamuttal, 12 bites hardveres kalibrációval és picture-by-picture funkcióval rendelkező ColorEdge CG301W-at a cég professzionális grafikai munkákhoz, mint például digitális fotók szerkesztéséhez vagy virtuális próbanyomat készítéséhez ajánlja. A monitor széles gamutú LCD panelt tartalmaz, mely az NTSC színtér 100%-át, valamint az Adobe RGB színtér 97%-át képes reprodukálni. Ez a széles gamut nélkülözhetetlen virtuális próbanyomatok készítéséhez, mivel az Adobe RGB ISO-coated vagy az US Web-coated nyomtatásban is használatos színprofilokat alkalmazza.

Az EIZO a ColorEdge CG301W minden egyes egységét Japánban lévő gyárában kalibrálja, amely során 0-255-ig minden színtónust megmérnek a 2.2-es gammaív eléréséhez. A megbízható színkép érdekében a kijelző hardveres kalibrációval is rendelkezik, így nem a számítógép grafikus kártyája, hanem maga a monitor kalibrált. Ez biztosítja, hogy egyetlen színtónus sem tűnik el a kalibráció során.

Az EIZO ColorNavigator alkalmazása, amely lehetővé teszi a fényerő, a white point és a gamma értékeinek beállítását, a monitorokhoz jár. A ColorNavigator egy olyan mérőeszközt használ, amely közvetlenül hasznosítja a monitor 12-bites look-up table-jét, lehetővé téve az öt percnél kevesebb idő alatti hardveres kalibrációt. A kalibráció befejeződése után a beállítások az ICC profilban elmenthetőek. Az alkalmazás az X-Rite által gyártott Eye-One, a DTP94, a DTP94B és a MonacoOPTIX szoftvereket támogatja. A ColorNavigator-nek köszönhetően a CG301W más monitorok színtulajdonságait is felülmúlja, hiszen általa a monitor pontosan képes reprodukálni, hogy jelennek meg a színek a keskenyebb sRGB színtérben, amely fotók készítésekor vagy más eszközökhöz való színigazításkor használatos; míg más széles gamutú monitorok erre általában nem képesek.

A 2560 × 1600 natív felbontású, 16:10 képarányú monitorok a kettős DVI-I bemeneteknek köszönhetően két PC-re is csatlakoztathatóak. A picture-by-picture funkció két egyenlő részre osztja a képernyőt, ezáltal egy 1200 × 1600 natív felbontású, központi káva nélküli monitort kapunk. Az adatok két különböző, akár Windows-t futtató, akár Macintosh számítógépről is érkezhetnek, amely által egyszerre két feladat is végezhető, ide-oda lépegetés nélkül. Az egyik input 2560 × 1600 natív felbontásig kettős, míg a másik 1920 × 1200 natív felbontásig egyes kapcsolódási pontot biztosít képek megjelenítéséhez. Az egyes input támogatja a szélessávú digitális tartalomvédelmet (high bandwidth digital content protection - HDCP) tartalmak HDCP-vel felszerelt eszközökön történő megnyitására.

A ColorEdge CG301W az EIZO legújabb alkalmazás-specifikus integrált áramkörével (application specific integrated circuit - ASIC) felszerelt. Az ASIC 12-bites look-up table-lel rendelkezik, amely 68 milliárd színt képes megjeleníteni, ezek közül is a leginkább megfelelő 16,7 milliót kiválasztva. A készülékek 16-bites belső számítási pontossággal rendelkeznek a szürkeárnyalatok zavartalan megjelenítéséhez, így láthatóvá téve a képek sötét részén található részleteket. Az ASIC ezen kívül Digitális Homogenitás-Kiegyenlítő funkciót (Digital Uniformity Equalizer - DUE) is tartalmaz, amely kijavítja az LCD panelekre jellemző fényerő és króma-homogenitási hibákat, amelyek miatt megjelenő objektumok a képernyő közepe felé fényesebbnek tűnnek, mint a széleken.

A kijelző fényereje 250 cd/m2, kontrasztaránya 850:1-hez, vízszintes/függőleges látószöge 178 fok. Válaszideje 6 ms, állványa dönthető, forgatható. Az egy feltöltési és két letöltési porttal rendelkező USB 2.0 hubot 5 év garancia egészíti ki. A kijelző EIZO Hungary által közölt ajánlott ára 900 000 + ÁFA, azaz jóval egymillió forint felett van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #3
    Ez egy tévedés! Sőt, nem is egy.

    Amit írsz, az az TN+film paneltípusra igaz, ami olcsóbb monitorokban van.

    Az úgynevezett xVA-sok (MVA, PVA, S-PVA, stb.), illetve az IPS, S-IPS, AS-IPS panelesekben más irányban fordulnak el a folyadékkristály-molekulák, sőt minden szubpixel kétfelé is van osztva, amikben ellentétes irányban fordulnak el. Így nagy szögtartományban egyenletes a kép.

    Nem kell ahhoz 1 millió forint, hogy ilyen panellel szerelt monitort vegyél, sőt, ezek közül az olcsóbbak csak némileg drágábbak, mint a TN-esek. A cikkbeli Eizo monitor a legek legje, azért ilyen drága.
  • endrev #2
    A TFT-monitoroknak mindig is az a hibája van, hogy pontosan szemből és középről nézve a középső pixelsor jól jeleníti meg a színt, meg felette a sötétebb, alatta a világosabb felé tolódik el, a polarizáció miatt, mivel más szögből látjuk a kép tetejét mint az alját. (Nem úgy, ahogy a cikk írja.)

    Elég bosszantó, hogy ezt kiküszöbölni csak egy egymillió forintos monitor képes... Pedig technikailag nem lenne olyan komplikált, de ha 2008-ban egy grafikus legalább hozzávetőlegesen helyes színt szeretne látni anélkül, hogy mást látna a monitor tetején mint a monitor alján, egy CRT-monitor röntgensugarában kell ülnie... :S
  • szombi #1
    EIZO rulez!!!