Berta Sándor

Szexuális bűnözői adatbázis Hessenben is

Újabb német szövetségi tartomány vezetői határozták el, hogy a jövőben minden eddiginél szigorúbban ellenőrzik a szexuális bűncselekmények elkövetőit és gyanúsítottjait.

Jürgen Banzer hesseni igazságügyi és Volker Bouffier belügyminiszter bejelentették, hogy a német tartományban a jövőben a szexuális bűnözők külön adatbázisát hozzák létre. Hessenben erre a célra az ARGUS nevű rendszert fogják alkalmazni.

"Az ARGUS-projekt az eddiginél jobban megvédi a lakosságot a veszélyes szexuális bűnözőktől és egyúttal azt a világos üzenetet közvetíti a bűncselekmények elkövetőinek, hogy a büntetésük letöltése után is számítaniuk kell rendszeres ellenőrzésekre. A program első lépéseként összekötjük a hesseni rendőrség, az igazságügyi szervek és a büntetés-végrehajtási intézetek rendszereit, javítva az információcsere gyorsaságán és ezzel minden fél hozzáférhet a fontos adatokhoz" - közölte a két miniszter.

"A visszaeső szexuális bűnözők különösen nagy veszélyt jelentenek az állampolgárok számára. Mi ezt a kockázatot minden lehetséges törvényes eszközzel csökkenteni akarjuk. Az informatikai fejlesztéseken túl emellett idén 23 új pártfogói irodát nyitottunk" - hangsúlyozta Jürgen Banzer. "Elsődleges feladatunk megelőzni, hogy bárki áldozattá váljon. Éppen ezért hoztunk létre egy központi ellenőrzési irodát (ZÜRS). Itt minden elkövetőről minden lehetséges adatot tárolunk, legyen szó a veszélyességi profiljáról, az előéletéről vagy a tartózkodási helyéről. A rendszerbe minden olyan személy bekerül, aki visszaeső vagy akinél fennáll a szexuális bűncselekmények ismételt elkövetésének veszélye. A feladatok között szerepel a rendszeres információgyűjtés, például a friss fotók beszerzése, ujjlenyomat- és DNS-minták vétele vagy a szúrópróbaszerű lakásellenőrzések" - tette hozzá Volker Bouffier.

A szakemberek a különböző esetekben egyedi intézkedéseket javasolhatnak, amelyek célja minden esetben az ismételt bűnelkövetés megakadályozása és a visszaesési hajlam csökkentése. "Bárki, aki kikerül a börtönből, komoly és hosszú távú ellenőrzésre számíthat, amelynek része a rendszeres kapcsolattartási kötelezettség és minden esetben ellenőrzik, hogy például egy pedofil még véletlenül se lakhasson vagy dolgozhasson egy iskola vagy óvoda közelében" - szögezte le végül a hesseni igazságügyi és belügyminiszter. A szexuális bűnözőket veszélyességük alapján külön kategóriákba sorolják és már fél évvel a szabadonbocsátásuk előtt megkezdődik az ellenőrzésük, amely olyan kérdésekre terjed ki, hogy hol akarnak lakni, mivel akarnak foglalkozni stb.

"Pozitívan állok a dologhoz, de ugyanakkor természetesen ellenőrizni fogom az új rendszert és azt, hogy valóban betartják-e rendőrök és az igazságügyi szakemberek a törvényeket. Azt például már a jövő héten tanulmányozni fogom, hogy valóban csak szexuális bűnözők adatait tartalmazza-e a rendszer. Ezenkívül nem merülhet fel olyan ötlet sem, hogy ezeket az embereket, úgy mint az Egyesült Államokban, online pellengérre állítsák. Szerencsére ezt komolyan sosem tervezték és remélhetőleg soha nem is kerül szóba" - nyilatkozta Michael Ronellenfitsch hesseni adatvédelmi biztos.

Korábban egyébként Bajorországban, Alsó-Szászországban, valamint nemrég Brandenburgban hoztak létre szexuális bűnözői adatbázisokat és hasonló nyilvántartás kiépítését tervezi Ausztria is. A három német tartományban azonban Hessentől eltérően nem az ARGUS, hanem a HEADS rendszert használják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!