Gyurkity Péter

Az interneten kereshetünk rá a nemi erőszakot elkövető amerikaiakra

Az Amerikai Igazságügyi Minisztérium egy olyan weboldal létrehozását tervezi, amely az összes Egyesült Államokbeli nemi erőszakot elkövető személy adatait tartalmazza, megkönnyítve ezzel a felhasználók kereséseit.

Az internetes oldalt szövetségi forrásokból finanszíroznák, és az egyes államok önkéntes alapon bocsáthatják rendelkezésre saját adatbázisaikat, amelyek az ott élő, regisztrált elkövetők elérhetőségét tartalmazzák. Számos államban jelenleg is működtetnek ilyen szolgáltatást, és a világhálón bármikor kideríthetjük a nemi erőszakot elkövető személyek címét, akár város, irányítószám, vagy egyéb kritériumok alapján. Példa erre Kalifornia állam weboldala, amely mintegy 63 ezer személy adatait tartalmazza - 33 500 fő esetében a pontos címet is megtudhatjuk, míg a maradék 30 ezer elkövetőnél "mindössze" az irányítószámot, illetve a város nevét deríthetjük ki. Az oldal ugyanakkor mintegy 22 ezer személyről nem ad felvilágosítást, mivel az ő adataikhoz csak hivatalos személyek férhetnek hozzá.

Az elmúlt években Oregon kivételével minden állam közzétette adatbázisát - különösen a gyermekekkel szemben erőszakoskodó személyekről - igaz, némi eltérés tapasztalható abban a tekintetben, hogy mennyi információhoz férhetünk hozzá. Az egységesítés a keresést egyszerűsítené le, de kétségtelen, hogy egy ilyen központosított weboldal újabb kérdéseket vet fel.


"Az új technológia révén az állampolgárok és a hatósági személyek hozzáférhetnek az ismert elkövetők adataihoz" - jelentette ki nyilatkozatában Alberto Gonzales, az Egyesült Államok főügyésze. Elmondása szerint az oldal mintegy 60 napon belül útjára indul, és kezdetben legalább 20 állam együttműködésére számítanak. Terveik szerint augusztusra ez a szám 48-ra nő, igaz, minden egyes állam szabadon dönthet afelől, hogy engedi-e saját adatbázisának közös használatát. Az új szolgáltatás keretein belül - csak úgy, mint a jelenleg működő weboldalakon - név, irányítószám, városnév, vagy akár megye alapján is rákereshetünk a regisztrált támadókra.

Természetesen egy ilyen oldal beindítása kiválthatja azok aggodalmát, aki a személyiségi jogok védelmének fontosságát hangsúlyozzák. Nem szabad elfelejtenünk, hogy még a nemi erőszakot elkövetők is rendelkeznek jogokkal, és adataik közzététele előre nem látott bonyodalmakat, vagy akár újabb bűncselekményeket (bosszú, leszámolás) is előidézhet. A minisztérium mindenesetre igen eltökélt az ügyben, és a jelek szerint a terv hamarosan valóra válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LowEnd #25
    Teljesen igazad...
    ...lenne.

    de sajnos nincs. Ugyanis ha téged megvádolnak (a nemi erőszak alapvetően egy kétszereplős bűntény, ezt ne feledd!), nem egyik állítás áll a másikkal szemben, hanem a sértett konkrét vádja, és a "nemi erőszaktevő" magyarázkodása.

    Találgathatsz melyiknek van nagyobb súlya.

    A jelenlegi büntetőjogtanárom (dr. Busch Béla) azon kevés bíró közé tartozott, aki megpróbált objektíven ítélkezni, nem dühödt vérbíró módjára osztani a kurtavasat.

    Ő mesélte el:
    Csajszi bejelenti: nemi erőszak, ez és ez tette.
    Csávó: tényleg volt kufircolás, de szó sincs erőszakról.

    A csávót EL KELLETT (volna) meszelni.

    B.B. kiküldött mindenkit a tárgyakóteremből, csak a csajt nem, "na halljuk, hogy is volt valójában?", a csajszi elsírta, hogy tényleg nem volt erőszak, csak az anyja nyomatta, hogy mindenképpen tegyen feljelentést.

    Szerinted hány bíró foglalkozott volna ilyen jellegű bizonyítással, ahelyett, hogy egyszerűen lezárta volna az ügyet (8-10 év!)? nem sokan...

    Más eset tőle:
    Szintén nemi erőszakot jelentett egy csajszi, kissé zavaros tényállással.
    Ravasz kereszkérdések:
    B B: ki volt alul?
    nőci: én.
    B B: nem volt nagyon hideg a föld?
    nőci: Leterítettem a kabátomat.
    :-)))

    Még sok ilyen van.

    Nem akarom magamra uszítani az Eszter alapítvány szüfrazsettjeit, de a mondanivalóm lényege:

    Akit megvádolnak (!) nemi erőszakos bűncselekménnyel, gyakorlatilag semmi esélye védekezni. Szerencséje lehet. Esetleg.

    Visszatérve a topichoz: szeretnél ÁRTATLANUL felkerülni egy olyan listára, ahol korábbi áldozatok idegösszeomlás szélén álló családja keresi a bűnbakokat?
  • TeszteloPontHu #24
    Szvsz nem ilyen egyszerű ez. Egy állítás áll szemben egy másikkal. Tehát az erőszakot bizonyítani kell valahogy, nem elég azt mondani, hogy megerőszakoltak.
  • Commandante #23
    Ja, a lista viszont baromság. Tisztára mint az átkosban: "ki jelent fel kit hamarabb?"
  • Commandante #22
    >>aki már visszaeső azt a Macsakafogó c. filmben elhangzottak szerint kellene kezelni: ""Csak semmi felesleges felhajtás! Követ a nyakukra és a folyóba velük..""

    Ha valamelyik családtagommal ilyen történne (de ne történjen!), én egyszerűen megnyomorítanám az illetőt. Tolószékből, vakon nem lesz visszaeső. És egy csepp lelkiismeret furdallásom sem lenne miatta. Éljen a zéró tolerancia!
  • arschsg #21
    LOL
  • arschsg #20
  • Alfa Of NS #19
    Magyar bunozokrol mar van lista a neten:

    Bűnözők listája, 2005
  • comet #18
    Amcsiknál kicsit más a helyzet. Elég ha 18 alatti, abban az esetben a szülei bármit megtehetnek úgy hogy a gyereket meg se kérdezik az ügyben, se tanúvallomás se semmi és máris nemi erőszakoskodó ha mondjuk 18 évesen lefekszel a kicsit fiatalabb 17 éves barátnőddel...
  • comet #17
    Ez hülyeség. Személyesen ismerek egy olyan amcsi srácot aki most 21, de nem tud munkát találni mert azért kapott "nemi erőszak"-os megbélyegzést mert 18 éves korában a három hónapos korkülönbséggel fiatalabb, 17 éves barátnőjének anyja feljelentette a rendőrségen. A rendszer a szar és megint az amcsik kitaláltak egy iszonyat primitív rendszert. Aki tényleg nemi erőszakot követett el azt vagy rehabilitálni kellene vagy bezárva tartani, nem egy weboldalra kitenni, hogy hol lakik, az nem old meg semmit.
  • Asperot #16
    Ez egy elég buta ötlet.
    Az hogy a rendőrség hozzáfér az ok. (remélem eddig is így volt) de mit tud kezdeni ezzel az információval egy mezei állampolgár? Csúnyán néz, összesúg, esetleg beszól. Eddig törvényes, de eddig csak azt sikerült elérni hogy tönkretették még a szomszédok életét is, akik folyamatos stressz alatt lesik hogy vajon mit csinál az utca réme. Kell ez?

    Esetleg jön egy szülő akinek valami beteg állat letámadta a gyermekét. (érthető módón de) kattant állapotban leles pár címet és kitáraz pár tagon aki rajta volt a listán. Mondjuk hárommal. Egy jogosan listás. Egy tévedésből listán lévő. A harmadik legyen az a családapa aki a véletlenül letöltött pedoképek miatt került fel a listára (10-es hozzászólás) Kell ez?

    Akiről kiderül, hogy ilyet elkövet be a börtönbe, hogy neki kelljen a szappant szedegetni.
    Elzárni jó mélyre a napot se lássa többet!!! Ez Kell!