Gyurkity Péter

Új domének érkezhetnek 2008-ban

Az ICANN új kezdeményezés keretében szeretné kibővíteni a rendelkezésre álló domének számát, mégpedig az internetezők véleményére alapozva. Az ígéret szerint jövő év közepére felbukkanhatnak az új családtagok.

A doménrendszert felügyelő, amerikai vezetésű szervezet új stratégiát hirdetett meg az általános célú új elsőszintű domének elfogadásával és bevezetésével kapcsolatosan. Eszerint a közeljövőben ismét elküldhetjük kérelmeinket az új tartományok létrehozásáról, amelyet egy gyorsított eljárásban vizsgálnak meg. Pozitív válasz esetén a beadványok eredményeként akár 1 éven belül, vagyis a következő nyáron megjelenhetnek az új domének.

Az eljárás jelentős változás az eddigi gyakorlathoz képest, hiszen például a 2000-et követő időszakban alig néhány alkalommal vezettek be valóban általános használatra szánt elsőszintű domént. Ilyen volt 2000-ben az .info és a .biz, míg 2004-ben olyan jelölteket fogadtak el, amelyek inkább egy-egy régióhoz, vagy iparághoz voltak köthetők, mint a .travel és az .asia. Most az ígéretek szerint megnyitják a kapukat az újabb általános célú domének előtt, arról azonban egyelőre nem szolgáltak részletekkel, hogy pontosan milyen úton-módon kérhetjük ezek bevezetését.

Az ICANN Generic Names Supporting Organization nevű bizottsága magát az eljárást vizsgálja. A bizottság ajánlását követően az új procedúrát az év végére fogadhatják el, a beadványok elbírálását pedig a következő év elején kezdhetik meg. Ezzel igyekeznek választ adni azon kritikákra, miszerint a szervezet túlságosan lassan bővíti ki a jelenlegi rendszert és nem hajlandó alkalmazkodni az interneten jelen lévő magánszemélyek és vállalatok szerteágazó igényeihez.

2008 júliusa és augusztusa között tehát jelentős mértékben kibővülhet az elsőszintű domének köre, már csak arra a kérdésre kell választ kapnunk, hogy mely új jelölteket fogják elfogadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Griphons #8
    hehe... sztem az kicsit más lapra tartozik. Végül is már kétszer (vagy háromszor?) megbukott a kérelem. Nem szeretné egy ország sem felvállalni, hogy támogatja az internetes pornóipart, főként az amcsik nem. (pedig a könnyűdrogokat is felvállalták jópáran)
  • Mr Gumby #7
    Csak egyetlen szerény kérés:
    .xxx

    Olyan nehéz lenne elfogadni?
  • lexor #6
    ja még valami szerintem a földön egyedüli nemzet vagyunk aki papír alapon regisztrál ismét büszkék lehetünk........hajrá magyarok........
  • lexor #5
    azért tart 1 évig a bevezetés amiért az isztnek a.hu regisztrációja 2hétig lol nem ismerik a számítógépet csak a tollat és a papírt......
  • ssdb #4
    van benne valami... sztem is fölös ez az egész így már
  • Cat #3
    igen, érzem hogy erre van szükségük az embereknek :)

    Én más szempontból nem értem ezt az egész szarakodást: van tucatnyi alap (com, net, org, info stb.), száznyi nemzeti (.hu, .fr .de), akkor minek még? Na meg ha már jönnek újak, akkor miért nem szüntetjük meg az egész szabályozott rendszert a fenébe, és bárki regisztrálhat bármit? A végén ugyis oda fogunk kilyukadni...
  • peterx #2
    mit lehet 1 évig bevezetni valamit ha mondjuk elfogadnak egy beadványt? sztem max 1 hét alatt meglehet csinálni ezek meg mit szarakodnak?
  • ROTFLMAO #1
    .isgay :-D

    es akkor lehetne regelni: gyurcsany.isgay, orban.isgay meg kinek mi teccik, pl: billgates.isgay