Kruza Richárd

Hogyan törjük fel a MySpace-t?

Két hacker áprilisban naponta egy MySpace programhibát szeretne közzétenni. Ez a hónap szerintük a közösségi rendszer hibáinak hónapja lesz. A cég még nem kommentálta a bejelentést.

A "Mondo Armando" és "Müstaschio" álnév alatt működő hackerek nem kívánják személyazonosságukat feltárni, de áprilisban induló "projektjük" során naponta legalább egy MySpace programhibát szeretnének közzétenni. Ez a hónap szerintük "a MySpace programhibák hónapja lesz."

A két blogot is író programozó szerint "Nem az a célunk, hogy a MySpace-t kitegyük annak, hogy a spam-ek és visszaélések gyűjtőhelye legyen (hiszen már amúgy is az), hanem arra szeretnénk felhívni a figyelmet, micsoda veszélyt jelent egy ilyen monokultúrális jellegű, különösen népszerű weboldal az ennyire különböző szinten hozzáértő felhasználók számára." - olvashatjuk bejegyzésükben.

Egyesek szerint persze csak valami viccről van szó. A hackerek szerint viszont - akik április 1-én kezdik meg tevékenységüket és parókában és napszemüvegben jelentek meg weboldalukon - azt állítják, szó sincs viccről. A MySpace szóvivője egyébként eddig még nem kommentálta a bejelentést.

Vicc vagy nem, mindenesetre tanulságos dolgot állítanak a hekkerek, hiszen a MySpace valóban tele van hibákkal és gyakoriak az illegális behatolások. Például már 2005-ben, egy Samy Kamkar nevű illető létrehozta az első önállóan terjedő MySpace férgét. A programocska néhány órán belül 1 millió felhasználó profiljába rakta be minden megkérdezés nélkül Samy-t mint barátot azzal a szöveggel, hogy "De a legfontosabb, hogy Samy az én hősöm". A továbbterjedést csak úgy tudta megakadályozni a MySpace, hogy egy időre le kellett állítani a komplett weboldalt. Kamkar később elismerte bűnösségét, három év felfüggesztett börtönbüntetésre és 90 nap közmunkára itélték.

Tizennégy hónappal később újabb probléma merült fel, a Quickspace worm megfertőzte a weboldalon található Quicktime videókat. Ha a felhasználók a videókat Internet Explorer-ben vagy Firefox-ban játszották le, profiljukon egyrészt meg lettek fertőzve a videóanyagok, másrészt át lettek szerkesztve a linkeken a hivatkozások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zserrbo #11
    Na igen. velm már vagy 1 tucatszor előfordult, hogy az msn-enemen fent lévő emberek nevében kaptak "fekérést", hogy az adataimat elérhetővé tegyem neki vagy valami hasonlót. A lényeg, hogy mindig 2 kérést küldek és mivel nem vagyok fennt a myspace-ne így regelnem kellett volna. Miután nem tettem és elutasítottam, mert hülyeségnek tartom az egészet megkérdeztem a kérések küldőit, vagyis akik nevében jött. Ugyanis nem ők küldték hanem a rendszer. Még az is előfordúlt (1x néztm, lehet a többivel is), hogy mikor megnéztem a küldő adatait a MySpacen ott voltak, pedig ő nem regelt . Nekem ami M$ cucc az alapból bűzlik már, így 2x jobban megnézem, hogy mit használok tőlük és hogyan.
  • Emmegki #10
    És a google adsense is a szorgos hackereknek fizet? Akkor jó sok helyen kell hypeolniuk magukat...
  • Emmegki #9
    Egy deface után le szokott esni az üzemeltetőknek.
  • Atomy #8
    iwiw előnye hogy néha belépni se tudsz nemhogy feltörni :)
  • fourgee #7
    Sajnos "Samy-hősök" iwiw-en is vannak, csak szerencsére a bejelölésen kívül mást nem tudnak tenni. Jelenleg is négyen várakoznak, és akárhogy nézem, qrvára nem ismerem őket. :)
  • M0rph3u5 #6
    te komolyan azt hiszed, ha először privátban szólnak a myspace-éknek, akkor majd szorgosan kijavítják??? ez a nap vicce...
  • mogyi925 #5
    Hehe. Inkább úgy fogalmazok, próbálták javítani...
  • mogyi925 #4
    Szerintem ugyanezt el lehetne játszani majdnem minden hasonló weboldallal. Kezdjük mindjárt az SG-vel: November 26-án küldtem róla levelt a [email protected] címre, hogy akkora lyuk tátong a fórummotorban, mint egy ház (pontosan leírtam a hiba kihasználását és a javítási lehetőségeket is). Azóta se válaszoltak. Bár most nézem, lehet, hogy javították.
  • csorfab #3
    Hogy rákaptak a "Hackerek" erre a MO*B témára... Szánalmas
  • KekszNET #2
    A myspace annyira durva h minap kaptam egy havertol egy spamet (a rendszeren belul), egybol irtam is neki hogy ezt minek kuldi tovabb, mikor mondta hogy most latja eloszor es vmi automatikusan kuldi helyette.

    Reklamtomkeleg az egesz, es buta html scriptek lerakata.
    Meg szar maguktol elindulo videok es zenek :( borzalma.