Gyurkity Péter

Megsemmisí­tették az Intel-hacker elleni ítéletet

Több mint 13 évbe került, ám végül mégis megsemmisítették az Intel biztonsági rendszerét feltörő hacker ellen hozott bírósági ítéletet. A mostani döntés azt jelenti, hogy a bűncselekmény meg sem történt.

Az érdekes fejleményről maga az egykori elítélt, Randall Schwartz számolt be, aki immár mentesült minden korábbi büntetést alól. A név nem biztos, hogy mindenkinek ismerős, hiszen a férfit még 1993-ban vették őrizetbe, és két évvel később ítélték el, amiért behatolt a processzorgyártó hálózatába. Schwartz szerint a döntés nem volt elfogadható, mivel károkozás nem állt szándékában, és erre nem is került sor, a célja mindössze a bizonyítás volt.

Az Intelnek bedolgozó szakember a szuperszámítógépes részleg hálózatába hatolt be, miután a stílusosan "Crack" névre keresztelt programmal megszerezte néhány egykori kollégája titkos belépőkódját. Legfőbb célja annak bebizonyítása volt, hogy távozását követően a Supercomputer Systems Division (SSD) biztonsági szintje alaposan leromlott, éppen ezért pedig hiba volt a szerződés felbontása. A sikeres manővert követően azonban a hatóságok letartóztatták, a bírósági pert követően pedig alapos büntetést szabtak ki rá.

Ez többek között magába foglalta a 68 ezer dolláros kártérítés megfizetését, öt év próbaidőt, 480 óra közmunkát, valamint 90 napos felfüggesztett börtönt. A fellebbezés igencsak elhúzódott, majd 1999-ben végül elvetették a kártérítést, ám a bűncselekmény elkövetése miatt a férfi nem talált munkát és nem hagyhatta el az Államokat. Februárban azonban az oregoni bíróság a korábbi döntés teljes eltörlése mellett foglalt állást, ami egyben azt is jelenti, hogy "elfelejtik" a tett elkövetését, Schwartz előélete ismét tiszta lesz, mintha meg sem történt volna az eset.

Az Intel egyelőre nem foglalt állást az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #8
    Ez kb az, mint a napokban olvastam vmilyen hírkeresőn, hogy 2000 kalóz dvd-t lefoglaltak, okozott kár a filmforgalmazóknak 200 millió huf. Kérdem én, ha még nem adták el a dvd-ket, akkor hogyan lehetne már okozott kár? Akkor lenne, ha azt az emberek megvették volna a kalóztól, és nem a hivatalos boltban.
  • lokko #7
    a védelmi vonal részét képezi az aktív emberi kontroll is, ha az egész védelmet teszteled, szó nélkül törsz be, de nem okozol semmi kárt, csak feltöltesz egy dokumentumot, hogy hogyan tetted ... a szépséghiba az, hogy a betörés közben gyakran károkat (fennakadást) szenved el az üzemben lévő rendszer
  • homeless #6
    Mondjuk egy új biztonsági rendszer? Meg pl az az időszak amíg álltak a szerverek?
  • Wittgen #5
    Azért kíváncsi lennék, hogy mi lehet a 68e dolláros kár, amit okozott. Lehet, hogy szó szerint tört be az intel hálózatára pajszerrel és lángvágóval
  • irkab1rka #4
    Muhahaha, mintha mis sem történt volna... Ez aranyos.

    lokko: persze hülyeséget beszélsz. Nézz utána az etikus hack-nak, meg annak, hogy kikkel és mikor kell beszélned előtte. Olyan nincs, hogy teszteled egy idegen cég/személy security-jét. Az maga az attack. Ha ő köt veled szerződést erre a feladatara, akkor meg meg van kötve a kezed, hgoy mit csinálhatsz, mit nem, milyen adatokat hozhatsz el, azokat hogy tárolod, stb.

    És nyugi, ha szól a security cég, hogy jönnek (nem neked, a főnököd főnökének), akkor ugyanúgy fognak jönni, mintha nem szóltak volna. És ugyanúgy bent lesznek a gépeden 20 perc mulva, mintha szóltak volna ;)
  • szombi #3
    és visszakapja az éveit? és a közmunka árát?
  • lokko #2
    A betörési szándékot, ha teszteled rendszert, nem jelentheted be előre, azzal erősen rontanád az esélyeidet, ami nem reprezentálná, hogy egy előre be nem jelentett betörési kísérlet, milyen hatékony lehetne ...
  • Aspirin #1
    Most akkor ült a tag vagy nem? Mert vannak akik 20-25 évet vagy még tööbet is lenyomnak rács mögött sokkal ártatlanabbul. Megjegyzem, ha valaki ilyesmit akar csinálni - és nem rossz szándékkal, akkor előre bejelenti! Akkor is ha az AMD-hez tör be :D