MTI

A hackerek profilrajza

Olaszországban működik egy társaság, amely az eddig legnagyobb felmérést végzi a hackerek világáról. Programjuk neve: Hpp - hacker's profiling project.

A program vezetője Raoul Chiesa, ő volt az első itáliai számítógépbetyár, akit egy ízben le is tartóztattak az olasz nemzeti bank informatikai rendszerébe való behatolásért. Jelenleg egy biztonsági társaságot irányít - írja a La Repubblica című olasz napilap. Első lépésként egy honlapon keresztül kérdőívet küldtek a világ minden tájára mintegy 600 hackernek. Chiesa tapasztalatai szerint alapvetően kilenc kategóriát lehet megkülönböztetni motivációk, célok, kor és magatartás szerint. Ezek között az etikus, a romboló, a zsoldos, az ipari kém és a katonai profil a legjellemzőbb.

Van aki már 9-10 éves korában profi ezen a téren, de vannak a számítógépbetyárok között 50-60 évesek is. A hackerré válást kezdetben a kíváncsiság motiválja. Egy új rendszer megismerése, felhasználása erősen vonzó, de később rossz irányba fajulhat. Chiesa úgy látja, hogy az idegen számítógépek biztonsági rendszerét feltörő személyek "ifjú és tiszta lendülete gyengül, viszont növekszik a bűnözésben játszott szerepük". "Ma már bérelni lehet hackert illegális célokra, ipari kémkedésre, banki vagy személyi adatok megszerzésére. Szerencsére azonban vannak még etikus hackerek is, akik segítenek leleplezni az előbbi kategóriába soroltakat is" - mondja a szakértő.

A hacker-etika kezdetben egy sor egyszerű és világos szabályt tartalmazott: nem károsítjuk az informatikai rendszert, amelybe behatolunk, nem okozunk gazdasági kárt a magánhasználónak, nem keverjük bele a dologba a pénzt és a politikát. Évek múlásával azonban ezek a szabályok "rugalmasabbakká" váltak, részben a technológia fejlődése, részben pedig a hazai és nemzetközi bűnözés nyomása miatt. "Ma lehet találni olyan 15 éves gyereket, aki szemrebbenés nélkül elfogad 5 ezer euró készpénzt, hogy megtámadja a megbízó konkurenciáját".

A kérdőívekre adott válaszokból az is kiderül, hogy a hackerek nem nagyon tartanak a törvényi következményektől. Mit is kockáztatnak valójában? "Törvények már vannak a világ legtöbb országában, de nem hatnak igazán visszatartó erőként" - mondja Chiesa. Olaszországban minimum 2-3 évi börtönt és borsos pénzbüntetést kaphatnak. Az Egyesült Államokban számítógéptől, internet-használattól tilthatják el őket bizonyos időre. Kínában vagy Szingapúrban egyes esetekben halál vár rájuk. Ennek ellenére "valamiféle extázis és függőség miatt" nem hagyják abba.

A lap kérdésére a szakember elmagyarázta a katonai hacker fogalmát is. "Az első Öbölháború idején, a 90-es évek elején kezdett működni, amikor egyes országok kormányai elindítottak egy információs háborút. Ma a háborúkat egyre inkább a számítógépes információ felhasználásával vívják. Így jöttek létre ezek a különleges egységek, amelyekben gyakran megtaláljuk a volt hackert, akit törvényesen foglalkoztatnak a katonai jellegű speciális alakulatokban."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #15
    "akik már akkor programok feltörésével foglalkoztak, ami teljesen más jellegű dolog, amikor még nem is létezett az internet"
    Internet 1969 óta (ARPANet) van, a [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Eric_S._Raymond#Hacker]"hacker"[/url] kifejezést ilyen értelemben talán 1976 óta jelent meg a köztudatban. A kereskedelmi szoftverek jelentős elterjedése - ezzel a payware erőteljesebb megjelenése a home computer-ek elterjedésére (és Bill Gates 1976-os nyilt leveléhez) - a 70-es évek végére, 80-as évek végére tehető.

    Ergó crackerre a 80-as évek előtt nem igazán volt szükség - mert nem volt szükség másolásvédelemre se (mert vagy célszoftverek voltak, vagy számítógépes szakújságokból pötyögted be a Basic-kódot), és a kereskedelmi szoftverek sem voltak elterjedve (viszont programozó/informatikai gurukra - hackerre - volt).
  • dez #14
    Jaj, itt is ez a hülyeség: "Az alapvető különbség: a hackerek építenek, míg a crackerek rombolnak." Hát persze. A hacker annyit tesz, "szaki", szakember. Aztán hogy ezt mire használja, jóra vagy rosszra, az már más kérdés. Ezért vannak jó (White Hat, azaz "fehérkalapos") hackerek, és rossz (Black Hat, "feketekalapos") hackerek. Meg ugye a hackerek szokása "tesztelni" a netes védelmeket... De ha véletlenségből nem csak "teszteli" valaki, hanem pl. el is hoz onnan egystmást, akkor az rögtön átvedlik crackerré ugye, ami igazából egész mást jelent. Ez képmutatás. Idegesíti a hackereket, ha emlegetik őket betörésekkel kapcsolatban? Hát a crackereket (akik már akkor programok feltörésével foglalkoztak, ami teljesen más jellegű dolog, amikor még nem is létezett az internet) is idegesíti, hogy a kedves hackerek (akiknek amúgy fingjuk sincs egy program feltöréséhez) mindent rájuk akarnak kenni.
  • eax #13
    Ezt olvasd el: hacker howto
  • Balumann #12
    Én még mindig nem értem a különbséget a hacker és cracker között. Crackerek azok, akik programokat meg játékokat törnek fel, vagy veszik ki a védelmet belőlük, a hacker meg inkább neten keresztül töröget (egyszerűen fogalmazva :D), nem? Ha valami ilyesmi különbség van, akkor mind a 2 lehet rossz, és jó is, és lehet, hogy ami rossz avlakinek még jó is :D
    /például aki feltöri az ilyeneket, mint iwiw, meg ilyesmi, az hacker -> akkor ő a jó? És az aki feltöri a játékokat az olyanoknak akiknek nincs pénzük, azok a rosszak?
    ...sztem nem, de ez relatív.
  • eax #11
    hacker != fel tud torni oldalakat. Az ellenkezojehez kozelebb all. (A legtobb szoke bolcseszcsaj, aki mar fogott a kezeben billentyuzetet, kb. 10 ora alatt megtanithato, hogy nagy vonalakban tudja, hogy pl. mi az az sql injection, vagy az xss, ennyi ismerettel tobb ezer oldal van a neten, amit fel lehet torni. De ettol meg nagyon nem lesz az illeto hacker).
  • eax #10
    "Van aki már 9-10 éves korában profi ezen a téren"
    Nono, azert a script kiddie-ket nem kellene belekeverni a dologba. Komolytalanna teszi az egeszet.
  • bardocz #9
    anyi hogy nem én én hülye vagyok hozzá
  • bardocz #8
    pedig van olyan aki 9 évesen fel tud törni oldalakat de példát nem írok ^^
  • sathinel #7
    "etikus, a romboló, a zsoldos, az ipari kém és a katonai a legjellemzőbb"
    Lol mint falami akciófilm.

    A hackerek dolgoznak sokszor a bankok rendszerének a bevizsgálásán is. Ki mást bíznál meg azzal hogy mérje fel a védelmed? De pl a SUN évente milliós kárplat szenved el hackerektől, és alkalmaz is pár csoportot belőlük, akik tesztelik a rendszereiket, illetve gyűlytik az infót hogy lehet bejutni. Na ez a helyes megoldás nem lelövöldözni mindenkit akinek nem tetszik a feje.....
  • AtomHeart #6
    "Első lépésként egy honlapon keresztül kérdőívet küldtek a világ minden tájára mintegy 600 hackernek. "

    "Van aki már 9-10 éves korában profi ezen a téren" - na en eddig olvastam el a cikket.