Specker Balázs

Aradi NASA-hacker a vádlottak padján

Egy aradi férfit vádolnak több mint 150 amerikai állami számítógép feltörésével. A Los Angeles-i ügyészségi iroda állítása szerint a 26 éves román állampolgár a WhiteHat Team nevet viselő hackercsoport fejeként végezte ldásos tevékenységét.

A csapat vélhetően pusztán a hírnév kedvéért hatolt be a világ legbiztonságosabbnak tartott rendszereibe - értesült a CNet. "Faur a jelek szeirnt a hivatali gépekbe történő betörést követően a feltört gépek képernyőin dicsekedett tettével" - áll az ügyészség közleményében. A bandavezért összeesküvéssel és kilenc rendbeli számítógépes behatolással vádolják. A hírek szerint amennyiben minden vádpontban bűnösnek találják, úgy 54 év szabadságvesztés is várhat rá. Az ítélethozatal évekig is elhúzódhat.

"Következő lépésként kiadatását kérjük Romániától. Ugyan az USA és Románia között van kiadatási egyezmény, ám ez a folyamat akár két évig is eltarthat. Az pedig hosszú idő" - foglalta össze a helyzetet Brian Hoffstadt, az ügyben eljáró ügyész. A feltört számítógépek között a NASA sugárhajtás-kutató központjának, a Goddard Űrrepülőközpontjának, a Sandia Nemzeti Laboratóriumának, valamint az USA Haditengerészeti Obszervatóriumának gépei is megtalálhatóak voltak - írj az Inquirer.

A támadást szenvedő PC-k űrrepülőgépekről gyűjtöttek és dolgoztak fel adatokat. A betörések miatt újra kellett építeni a rendszereket, így a tudósok és mérnökök arra kényszerültek, hogy manuálisan kommunikáljanak az űrrepülőkkel. Ez 1,36 millió dollár veszteséget okozott a NASA-nak, és majd 100 ezer dollárt az Energetikai Minisztériumnak, illetve a haditengerészetnek. A közelmúltban egyébként többen is a vádlottak padjára kerültek NASA-gépek feltörése miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archkoven #9
    "150 gépért 54év? szerintem egy gyerekgyilkos nem kap ennyit...sztem ha vki megerőszakol 10 nőt és lelövi az anyját nem kap ennyit"
    -az USA-ban akár egyetlen gyilkosságért tényleges életfogytiglant kaphatsz, sőt van ahol ki is végezhetnek, de még Magyarországon is kaphatsz tényleges életfogytiglant. Tíz ember meglöléséért tuti kapnál is.
  • ostroml #8
    Lásd a filmet Kapj el, ha tudsz!
    És ez tuti igy van !!!!
  • PíszLávJuniti #7
    Valamit tudhatnak :)
  • PíszLávJuniti #6
    Valamit tudhatnak :)
  • Darth Sith #5
    " A hírek szerint amennyiben minden vádpontban bűnösnek találják, úgy 54 év szabadságvesztés is várhat rá"
    150 gépért 54év? szerintem egy gyerekgyilkos nem kap ennyit... tény kapjon büntetést, mert ez törvény ellenes meg minden, de azért mindennek megvan a maga határa... Sztem ha vki megerőszakol 10 nőt és lelövi az anyját nem kap ennyit...
  • Morden23 #4
    Nekem azt nehezebb elhinni, hogy a jormányügynökségek arra várnak, hogy valami fasz feltörje a rendszerüket, és akkor jól beszervezik :)

    Amúgy ha mégis, és a komának van esze, akkor beszervezteti magát, és ennyi.
  • Hawaii #3
    Kiadjak az USA-nak, ahol majd valaszthat, hogy letolti a bortonbunteteset, vagy nem hivatalosan beszervezik valamelyik kormanyugynokseg technikusanak rovid porazra fogva. :) Legalabbis nehezemre esik elhinni, hogy csak ugy veszni hagynak a tehetseges emberi eroforrasokat.
  • Morden23 #2
    Ezt valószínűleg úgy értették, hogy több embert is meggyanúsítottak a NASA-gépek feltörésével.
  • endiboy #1
    "A közelmúltban egyébként többen is a vádlottak padjára kerültek NASA-gépek feltörése miatt."

    akkor tuti jó a security