Gyurkity Péter

MP3-lejátszóval törtek fel bankautomatákat

Két és fél év börtönbüntetésre ítéltek egy brit férfit, aki saját MP3-lejátszóját használta több bankautomata feltörésére, a hitelkártyák adatainak lemásolására. A csalásokra véletlenül derült fény.

A beszámolók szerint a 41 éves, manchesteri illetőségű Maxwell Parsons jó ideje használta saját módszerét különböző, szabadon álló ATM pénzfelvevő automaták feltörésére. Azon masinákat figyelte ki áldozatául, amelyeknél a hátsó oldal is szabadon hozzáférhető volt, mivel itt csatlakoztatta MP3-lejátszóját, amelyet azután az adatok leolvasására használt. A férfi több mint 200 ezer font (csaknem 80 millió forint) értékben költött mások kontójára.

A szabadon álló, tehát nem falba beépített ATM-berendezések főleg üzletekben, bárokban találhatók meg. Parsons ezeknél a hátsó oldalon csatlakoztatta hordozható lejátszóját, amelynek segítségével leolvasta a telefonvonalakon a bank felé továbbított kártyaadatokat. Az adatok birtokában saját otthonában hamis (másolt) bankkártyákat állított elő, amelyekkel azután szabadon költekezett. A rendőrség információi szerint mindössze 14 ezer fontnyi kézpénzhez jutott, a többit elvásárolta. A férfi először tagadta a bűncselekmények elkövetését, később azonban beismerő vallomást tett.

Az eset érdekessége, hogy a rendőrség teljesen véletlenül, egy közlekedési kihágás kapcsán jutott el a férfi otthonához, és az itt található illegális felszereléshez.

Az igazoltatáskor Parsons autójában megtalálták az éppen aktuális hamis bankkártyát, otthonában pedig a már említett berendezéseket, ami bőven elegendő volt a nyomozás elindításához és gyors lezárásához. A bíróság végül 32 hónap börtönre ítélte a férfit, aki beismerte, hogy saját tulajdonában voltak a hamis bankkártyák, a sokszorosító berendezés, valamint hogy ő követte el a csalást és a bizalmas adatok eltulajdonítását.

A rendőrség gyanúja szerint Parsons nem egyedül tevékenykedett, hanem legalább egy bűntársa is volt, erre vonatkozóan azonban nincs információjuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #47
    Tudom, tudom, a XIX.sz.-ban leragadt fizikai világképedhez ez nem túlzottan passzol... :P
    De ilyen alapon az alagúthatáson alapuló félvezetők, nemsokára boltokban lévő SED képernyős tévék, vagy az ugyancsak kvantumfizikai effekteken alapuló szén nanocsöves megoldások is mesék.
    Hát, ennyi mese közepette már biztos elálmosodtál, jó éjszakát! :D
  • wanek #46
    Mese mese meskete...
  • dez #45
    Nya, akkor mondok valamit. Egy rosszcsont állam megteheti, hogy titkos kutatási program keretében épít egy kellő számú qubites kvantumszámítógépet, ami pillanatok alatt megtalálja a kulcsot. :)
    Ez lényegében bármikor bekövetkezhet. Már léteznek is néhány qubites kísérleti gépek, de az még nem sokmindenre használható, csak kísérletezésre. A továbbhaladás szinte csak a ráfordított összegek kérdése.
    Éppen ezért fejlesztik gőzerővel az ugyancsak kvantumeffektusok által védett és titkosított adatátvitelt is, sőt már vannak is megoldások.
    Gondolom, majd tanultok erről is. Szép is lenne, ha nem.
  • Tetsuo #44
    Xar a cikk.
  • juzosch #43
    Ezt tanulom, tehát biztosíthatlak, hogy jól ki van találva:)
    És ez a jól kitaláltság azt jelenti, hogy még egy nagy erőforrásokkal rendelkező támadónak (pl egy rakás zombigéppel) is minimum 10000 évíg tartana, de inkább jóval többe. Tehát gyakorlatilag lehetetlen.
    Mindez persze akkor igaz, ha normálisan implementálták. De mint írtam, ez nem mindig így van (pl a GSM rendszer). Ezen kívül lehet, hogy van benne gyengeség, de ezt profi matematikusok és kriptográfusok ezrei több éves elemzése nem fedte fel, így bízhatunk benne, hogy egy tolvaj csak nem találja ki. Ráadásul az ilyen gyengeségek általában azt jeletnik, hogy nem 10, hanem csak 5 ezer év kell a töréshez:)

    Egyébként létezik titkosítás amit lehetetlen feltörni, csak dárga és bonyolult a megvalósítása.
  • juzosch #42
    Persze ha megvan a kulcs, akkor lőve az egész, de mivel még maga a tulaj sem jogosult a kulcs ismeretére, szerver oldalon meg kb hadsereg vigyázza, szal feltehetjük, h nincs.
  • dez #41
    Írtam, hogy biztos jól ki van találva. De nem lehetetlen, csak nagyon nehéz.
  • dez #40
    Úgy értettem, ha megvan a kulcs. :)
  • juzosch #39
    De épphogy örökre magában tartja. Jól megtervezett chipkártyából kiolvasni a kulcsot drága mulattság. Közepesebb államoknak talán már van elegendő forrása hozzá:)
  • juzosch #38
    Tehát pontosabban. A központ küld egy véletlenszámot akár nyílt csatornán. (véletlen->előre nem kiszámolható). A kártya a saját kulcsával elvégez egy nem invertálható műveletet ezzel a számmal, és az eredményt visszaküldi szintén nyíltan. A központ saját maga is elvégzi a számítást, és összehasonlítja.

    Egy jól megtervezett kártya esetén kb milliárdos nagyságrendű ilyen kommunikációt kéne megfigyelni, hogy valamire következtethessen.

    Érdekesség, hogy a SIM-kártya egy tipikusan elbaszott chipkártya, már 150e üzenetből kiolvasható a kulcs. Azaz ha valaki birtokába kerül, akkor elég gyorsan megvan:) De a GSM közimserten elszúrt protokoll biztonsági szempontból, rendes tervezéssel ez elkerülhető.