Berta Sándor

Hollandia köszöni, nem kér az európai hackerkonferenciából

A What the Hack a legnagyobb európai hackerkonferenciának számít, ám ez sem hatotta meg a hollandiai Boxtel település polgármesterét, aki kijelentette: nem hajlandó engedélyezni a konferencia megrendezését.

Új helyszínt kell keresniük a What the Hack nevű rendezvény szervezőinek. A polgármester azért nem hajlandó engedélyezni azt, mert szavaival élve a What the Hack "veszélyeztetné a biztonságot és a rendet". Rop Gonggrijp, a konferencia főszervezője azonban még bízik abban, hogy sikerül megállapodniuk a boxteli városvezetőkkel. A szakember szerint az egész probléma oda vezethető vissza, hogy a polgármesternek téves elképzelései vannak arról, hogy mi is történik egy ilyen hackerkonferencián. Gonggrijp rámutatott arra, hogy 1989 óta - azaz mióta minden 4. évben megrendezik a What the Hack-et - még soha nem történt semmilyen "káros esemény", sem a valódi életben, sem pedig online.

Andy Müller-Magun, a német Chaos Computer Club (CCC) nevű szervezet vezetője is meglepőnek tartja a boxteliek döntését. Szerinte lehet, hogy sokan még mindig azt hiszik, hogy egy ilyen rendezvényen a hackerek azért gyűlnek össze, hogy illegális módon, idegen számítógépekbe törjenek be.

Amennyiben nem születik megállapodás, akkor a világ minden részéről mintegy 3000 résztvevőt váró szervezők jogi lépéseket kezdeményeznek a város vezetői ellen. Véleményük szerint az olyan témák, mint az "állampolgárokat felügyelő állam", "a biometriai igazolványok és RFID-chipek növekvő veszélyei", "a szoftverszabadalmak hatása Európára", "hogyan védjük meg az adatainkat az idegenektől", a "vezeték nélküli internet-hozzáférési lehetőségek a harmadik világ országaiban" vagy a "számítógépes biztonság különböző aspektusai" nem nevezhetők a "közbiztonságot és a közrendet veszélyeztetőnek".

A rendezvényre a Boxtel melletti Liempde rendezvény- és kempingterületen kerülne sor idén július 28-a és 31-e között. A szervezők alternatív helyszínről még nem gondoskodtak.

Magyarországon 2003-ban Tatabánya adott otthont az első magyar hackerkonferenciának, méghozzá július 5-én és 6-án. A hiánypótló, nonprofit rendezvény történelmi mérföldkőnek számított a hazai informatikában. A Hacktivity névre keresztelt rendezvény egyik célja az volt, hogy olyan informatikai alapfogalmakat tisztázzon, amelyeket ma Magyarországon egyáltalán nem, vagy rosszul értelmeznek. A másik fontos célkitűzés pedig egy olyan szubkultúra megismertetése volt a felhasználókkal, amely minden fejlett országban jelen van, elősegítve az adott ország informatikai kultúrájának fejlődését.

Az első Hacktivity-t 2004. augusztus 14-én és 15-én követte a második, Hacktivity 2.0 nevű rendezvény is, amelyet a budapesti Gutenberg Muvelodési Központban rendeztek meg. A témák között éppúgy megtalálható volt az informatikai biztonság, mint a biztonság és az intelligens kártyák kapcsolata, a biometria, a kéziszámítógépek biztonsága, a spamek, a vírusok, az IPv6, a hálózatok és az IP gerinchálózatok biztonsága, a titkosítások, a kódfejtés. Összességében elmondható, hogy mára Magyarországon a Hacktivity egy olyan rendezvénnyé vált, amelyen bátran megjelennek a számítógépes biztonsági cégek is.


A www.hacktivity.hu internetes oldalon a szervezők így írnak a konferenciáról: a Hacktivity célja, hogy fiataloknak is elérhetővé tegyen olyan színvonalas szakmai előadásokat, amelyeket eddig csak ún. "döntéshozó" típusú szakemberek hallhattak, mindezt pedig egy kötetlen, laza, ugyanakkor szakmailag nívós találkozó keretein belül. A Hacktivity szervezői hisznek abban, hogy az informatikai biztonság újdonságainak,veszélyeinek megismerése legalább annyira az átlag felhasználókra tartozik, mint az előbb említett cégvezetőkre.

Idén is lesz Hacktivity, a hivatalos oldalra nemrég került fel a 2005-ös esemény hivatalos versenykiírása, melynek helyszíne ismét Budapest lesz, az időpont pedig várhatóan 2005 szeptembere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #11
    Hát, azért az EU sok disznóságot megállított már. Ez tény. Vagy csak a magyarokhoz viszonyítva?
    Na mindegy, nem ez a lényeg. Ehhez a holland balhéhoz azért az EU-nak nem sok köze volt.
  • BlackRose #10
    OK, te elolvastad és szerinted rendben van, meg én is ezt mondom, de viszont a nép zöme (mindegy, hogy Franciák vagy xyz) elsem olvassa és meg sem tudja érteni, ezért alapjából baromság e kérdésben népszavazást tartani, mi fog történni, ha nem fogadják el, a következmények katasztrofálissak lesznek, (már most is jócskán gyengül az EUR éppen ez miatt), a politikusok legalább annyira bölcsek kellene, hogy legyenek és felelőssek, hogy ilyen dolgokat előrelássanak és ne olyan útat próbáljanak járni mindenáron ami zsákutcába is vezethet. Még egy pelda (igaz, hogy off topic) pl. Magyarországi elnökválasztás, a törvényben az a HIBA, hogy a végén egyszerű többséggel is megválasztható az államelnök, oda vezet, hogy a többséget élvező oldal (és most én itt telyessen neutrális szemszögből nézem) egyszerűen ezt szemelőtt tartva mindjárt ezt az utat válassza, ezért nincs megegyezés, és ez félbevágja az országot, legyűri a kisebbségi felet, pedig a demokrácia együttműködést jelent nem pedig leszavazást. De hát miért is lehetne itt a pártokat hibáztatni, hiszen a törvény ad ilyen mehanizmust a kezükbe, bolondok lennének nem kihasználni, na ez a baj az EU-ban is a törvények nem elégé teherbírók, és az meg, hogy neked (és nem csak neked) kivülről minden igazságosnak és korrupciómentesnek tűnik az csak látszat, a végeredmény pedig ilyen dolgokhoz vazet mint ez a Hollandiai, betiltanak valakit csak azért mert nem értik meg a dolgokat, nacionalista meg fasiszta az aki nem úgyanúgy gondolkodik mint a többség, az EU egy egyelműséghez vezet és ez az ami nekem nem tetszik. A hatalom ha már van meg kell legyen osztva a parlament a bíróságok és a végrehajtó (kormány között), nem pedig bizotságokban kell, hogy legyen, de még jobb ha a rendszert irányító felek megeggyeznek, kompromisszumokat kötnek nem pedig hatalmat gzakorolnak, de sajnos ez ebben a rendszerben elérhetetlen. Na mindegy, politika off, nem is érdekes ez a duma itt, ettől úgy sem engedélyezik a What the Hack-ot, pedig erre én azt mondanám What the F...
  • dikki*yysw #9
    amúgy elcsesztem, ez nem a breakpoint, ez a the gathering :) de az is hasonló...

    scene-partyik, scene.org -on lehet olvasgatni róluk. én (bár tudtam, hogy létezik) csak nemrég (egy éve) fedeztem fel magamnak a demoscenet, és időről időre végignézek egy rakás demót, introt a krémjéből. sokszor nem találom az állam, lásd kkrieger, de van nagyon jó magyar csoport is (conspiracy).
    hejj, ha köztetek lehetnék.. :) de sztem én ha akarnám, se tudnám megtanulni dx9-es effektek 64kbyte-ba való befeszegetését :)
  • Caro #8
    Azé' ez meredek. Hollandiában lehet az utcán füvezni, de egy ilyet nem engednek...
    Az EUról: az EU egyenlőre még egy igazságos, és viszonylag korrupciómentes szervezet. Igaz, hogy ezt bonyolult törvényrendszerrel érik el, de egyenlőre működik. Sokkal egyszerűbben is meg lehetne persze csinálni.
    De az tényleg nem tetszik, hogy az EB dirigál. Az EP-nek kéne nagyobb hatalmat adni. Igaz, közvetetten az EB-t is mi választjuk, mert azok az országok kormányaiból kerülnek ki, és a kormányokat mi választjuk, de mondjuk ott sok szemétség megy. Lásd szoftverszabadalmak.
    Én viszont olvastam az alkotmányt, és nem tudom a franciáknak mi nem tetszik benne. Szerintem nagyon szépre sikerült.
  • EarthQuake #7
    A breakpoint, talán a legnagyobb és a legjobb programozók 1ik talákozója, akik magunkat a demoscene tagjainak tartják. Demokat, introkat és egyéb dolgokat írni a rendezvény alatt és persze minden mást ami a demoscene kúltúrához tartozik.

    http://www.demoscene.hu
    http://scene.org
  • BlackRose #6
    Welcome to "1984", nekem nem tetszik ez az egéssz EU ügy, betiltani valamit csak azért mert nem értünk egyet, azt hittem, hogy valaki addig nem hibás míg rá nem bizonyítható, most meg már csak azért mert valaki hacker (ami véletlenül sem azt jelenti, hogy bűnöző), már be van tiltva. Na de mindegy, nézem, hogy milyen hülye emberek vezetik az EU-t... pl. behoztak a rendszerbe egy olyan ellemet amely akár az EU megszünéséhez is vezethet (igen ha nem fogadják el az EU alkotmányt a Franciák akkor az is megtörténhet), pedig senki sem erőszakolta rá a vezetőkre, hogy egy olyan dolgot akarjanak elfogadtatni a néppel amit a nép nem akar elfogadni, én ezt egyenessen tapasztalat és bölcsesség hiánynak nevezem, az ilyenfajta 1984-hez vezető politika és lépések meg napról napra minnél tübb dolog betíltása szerintem egy nagyon rossz irány, most a diktátor már nem Hitler vagy Stalin, hanem a különböző bizottságok, és ezért sokkal nehezebb lesz változást hozni ha elmérgesedik a dolog. Ezért szerintem most még időben támogatni kell a pozitív hackereket, mert ők lesznek az utolsó védelem amikor a nagy testvér a fejünk fölé hatalmaskodik.
  • Picador #5
    Mi ez a breakpoint?
  • testerlnx #4
    Az emberi butaság mérhetetlen, nem értem, hogy a polgármesternek miért nem magyarázta el senki az ismerősei közül, hogy mi ez a rendezvény, ha már ennyire nem ért a témához, de azért mégis "véleménye" van.
  • maozedong #3
    magyarországi kicsit kisebb :)

    de fasz ez a holland fickó.
  • Lacc #2
    Nem lehet semmi ez a breakpoint. Ezt hol rendezik?