Berta Sándor

9 évet kapott egy amerikai hacker

A 21 éves fiatalember az egyesült államokbeli Michiganből származik és az már most biztos, hogy 30 éves koráig megoldódtak a lakás- és ellátásgondjai, lévén kénytelen lesz börtönbe vonulni.

Minden bizonnyal nem így képzelte el az idei évi karácsonyát Brian Salcedo. A fiatal férfi bűne: hackerkedett és rajtakapták. Bizonyára még nem az foglalkoztatja leginkább az úriembert, hogy milyen volt a karácsonyi vagy lesz az újévi menü a számára kijelölt büntetésvégrehajtási intézetben. Talán el sem hiszi, fel sem fogta még, hogy börtönben kell eltöltenie a következő majdnem tíz évet. Brian Salcedo még szerencsésnek is mondhatja magát, hiszen akár súlyosabb ítéletet is kiszabhatott volna rá az ügyében eljáró bíróság, és viszonylag enyhe ítélettel megúszta.

A fiatalember egy kollégájával megpróbált a Rowes üzletlánc detroiti boltjának vezeték nélküli (WLAN) rendszerének egy biztonsági rését kihasználva hozzájutni a kereskedőcég több ügyfelének személyes adataihoz. A két jómadarat főként a kiválasztott személyek bank- és hitelkártya-adatai érdekelték. A tettestárs megúszta az ügyet 26 hónapnyi, 2 évre felfüggesztett börtönbüntetéssel, Salcedo azonban már nem volt ilyen szerencsés.

Az akció azzal kezdődött, hogy a két hackerpalánta az autójukkal és a laptopjukkal felszerelkezve elkezdtek körbe furikázni a városban, abban reménykedve, hogy találnak nem kellően védett WLAN-hálózatokat. Igyekezetüket siker koronázta, a Rowes üzletlánc detroiti boltjánál eltökélték, megnézik mi hasznos lapul a központi rendszerben és néhány más városban található boltban. Végül két üzletben úgy módosították a bank- és hitelkártyás fizetést felügyelő és irányító szoftvert, hogy az eltárolta a beolvasott ügyfelek személyes adatait és a hitel- vagy bankkártyájuk számát.

A fiúk már épp kezdtek volna örülni, amikor lecsapott rájuk az FBI. Salcedo gondban volt, hiszen próbaidősként volt szabadlábon, így akár 12-15 éves börtönbüntetést is kaphatott volna. Mivel azonban a fiatalember segített a hatóságoknak és rámutatott a rendszer gyenge pontjaira, az ügyben eljáró bíró szíve is megenyhült. Szintén büntetéscsökkentő tényező volt, hogy a két fiú nem okozott tényleges kárt. Ettől függetlenül azonban a bírónak a legnagyobb becsült kárral kellett számolnia, ami ebben az esetben több, mint 2,5 millió dollár volt, vagyis akár ennyi pénzt is lophatott volna a két hacker.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mechorg #62
    Jo-jo, nem mondtam hogy nincs igazad...
  • wulfgar #61
    nem, de en azokat a bunoket kurv*ra elitelem. aki olyat tesz nem ember!
  • mechorg #60
    Masnaposan sokszor szabsz ki halalbuntetest? : )
  • wulfgar #59
    vazer:) a konyebben nem azt jelenti h tobbet kapjon hanem h max par evet... masnapos vagyok meg mindig sory
  • wulfgar #58
    es az kimaradt hogy ezt sokkal de sokkal konyebben buntetni az ilyesmit.
  • wulfgar #57
    Eloppjak, eloppjak. Biztosito fizet akitol lopnak.(legalabbis szerintem), de most nem ez a lenyeg. Az az igazsag hogy ejszaka az ember nem mehet le nyugodtan az utcara mer leszrujak, agyonverik es kiraboljak. Nemieroszak, gyilkossagok stb. Millioszor sulyosabb buncselekmenyek. Ezek ellen tegyenek vmi. LEszarnam ha ellopnak az osszes penzem, csak majd a gyerekem ne erje kar, vagy barmi tortenjen valamelyik csaladtagommal. Alapbol azokat akik rabolnak, gyilkolnak, eroszakolnak a sajat kezemmel folytanam meg. Halalbuntetes kene ide!
  • mrzool #56
    Ebből a cikkből talán választ kapsz a kérdéseidre: http://www.virushirado.hu/hirek_tart.php?id=351
  • Munch #55
    A másik: ha van egy wlanos notebookja valakinek, amiben mondjuk be van állítva, hogy próbáljon hálózattal lefedett területet keresni, akkor már azt azonnal követi az FBI? :D
  • Munch #54
    Nem sántít ez a történet egy kicsit?
    Hogy kapták rajta őket?
    És főleg: Honnan tudta az fbi, hogy ezek wlanra akarnak éppen betörni? :D
    Eléggé nevetséges, még azt is el tudom képzelni, hogy egy kitalált történet az egész.
    Nagyon sántít.
  • Garfield #53
    Vazze, a hekker-krekker baromságon lovaglóknak egy példa, hogy szerintem mi a különbség kettejük közt:

    hekker: betör a lakásodba és hagy egy cetlit, hogy szar a zár
    krekker: betör a lakásodba és kipakolja.

    Szerény véleményem szerint mindkettő takarodjon az anyjába.

    További jó lovagolást az "okosügyesszépbátor hekker, csúnyagonoszalattomos krekker" dumán.