Dojcsák Dániel

Jön a 3G szupergyors utódja

A világ mobiltelefon iparának 26 legnagyobb szereplője már most összefogott és aláírt egy megállapodást egy újabb, gyorsabb vezeték nélküli technológia kifejlesztésének érdekében.

A cégek között ott van a Vodafone, NTT DoCoMo, NEC, Siemens, Alcatel, illetve 21 másik cég. A konzorcium célja, hogy kifejlesszenek egy új szabványt a mobil adatátvitelre, mégpedig egy olyat, ami a jelenleg is gyerekcipőben járó leggyorsabb 3G-nél (UMTS) is kb. tízszer gyorsabb. A még fejlesztés előtt álló technológiát Super 3G-nek nevezik, melyet 2007 magasságában kívánnak befejezni, 2009-re pedig már a kereskedelmi forgalomban is elterjedt használatra számítanak. Az új szabvány a 3G által nem elérhető szolgáltatásokat teszi lehetővé, mégpedig a nagy felbontású videósugárzás elérhetőségét és a teljes film gyors letöltést.

Érdemes persze megjegyezni, hogy a legtöbb 3G-t üzemeltető mobil szolgáltató még egyáltatlán nem tudott profitot termelni a nagysebességű vezetéknélküli hálózatból, pedig némelyikük milliárdokat költött a licenszelésre és újabb milliárdokat a hálózatkiépítésre. Az új szabvány, a Super 3G-re való átálláshoz a japán Nihon Keizai Shimbun napilap értesülései szerint egyedül a DoCoMónak 959 millió dollárra lenne szüksége.

A közeljövőt tekintve viszont az Egyesült Királyságbeli mmO2 december elején egy szuper gyors 3G hálózat elindítását ígérte 2005-re. Ez a HSDPA (nagy sebességű csomag elérés) és az IMS (Multimédia szolgáltatás internet protokoll) technológiák segítségével 3,6 Mbps letöltési sebesség eléréséhez lesz elegendő, ami 14,4 Mbs-ra növelhető, amennyiben készülnek erre képes készülékek.

A szolgáltató állítása szerint a felhasználók képesek lesznek videoklippek, filmek és számítógépes játékok letöltésére háromszor gyorsabban, mint más 3G technikával. A szolgáltatást első körben csak a laptoppal és egy speciális vezetéknélküli csatolóval rendelkező ügyfelek vehetik majd igénybe. Elsőként a kicsi Man szigetén tesztelik majd élesben a szolgáltatást ez év nyarán, majd Írországban, az Egyesült Királyságban és Németországban is továbbfejlesztik a meglevő hálózatokat. Az mmO2 emellett próbálkozik egy mobil TV szolgáltatás beindításával is, melyet jelenleg még csak két prototípus készülékkel lehet fogni (egy Nokia és egy Samsung).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    Szerintem soha nem fog megszűnni, csak háttérbe szorul.
  • TeszteloPontHu #10
    Mármint a földi analóg sugárzás.
  • aDannyBoy #9
    Első körben nem is mobilokon lesz, hanem csak laptop / palm..stb.. olvasd végig :)
  • Mice #8
    " a földi sugárzás meg is fog szünni" na erre befizetek :)
  • HUmanEmber41st #7
    Inkább fejlesszenek ki 1 kártyát Pocket PC-re, vagy PALM-ra. Ott eleve adott a "nagyképernyő", meg mailt is könnyebb írni, mint mobilon. Csak kíváncsi lennék a magyar 3G előfizetési díjára... 300 vagy 30 ezer ??
  • Cat #6
    csaképpen egy 3Gnél gyorsabb rendszeren digitális tvadás lenne, melyben (amellett hogy jobb minőségű) nagy lehetőségek vannak
    továbbá idővel (talán egy évtized?) a földi sugárzás meg is fog szünni
  • Xantia #5
    'mmO2 emellett próbálkozik egy mobil TV szolgáltatás beindításával is'

    mi a fene az a mobil TV? Hát viszek magammal egy TV-t, kihúzom az antennát és bekapcsolom. Minek ehhez Super 3G szolgáltatás. Ezt már az 50-es években is tudta a technika - bár akkoriban hordozható TV nem volt.
  • dduma #4
    Na ja. És miért nem használ senki ilyet? Miért nem? A halál wapozna, vagy webezne amikor rendes percdíjat kell érte fizetni. Jó tom gprs, de azzal sem vok sokkal hátrébb. Egy - egy kiadós irc-zés is lezabálja a kártyát rendesen. Videoküldés? Klippküldés? El birom képzelni. Küldj át 50 megát, kilobájtonként 60 forintért..
  • aDannyBoy #3
    Nudom, hogy ez operátor függő-e, de Vodafone nál a vodás telókban alapból benne van a vitamaxos liveos és előfizus változat is, ha pedig nincs benne, akkor smsben el tudják küldeni a beállításokat (amit a telefon alkalmazni tud azonnal)
  • DOT #2
    Inkább azt fejlesztenék ki, hogy ne kelljen szopni az mms, wap, gprs beállításokkal, hanem működön olyan egyszerűen, mint a telefonálás. Az én telcsimen egy mms beállítás 22 lépés és vagy 5 helyen kell piszkálni. Ez egy Z600. Tennap szenvedtem egy 6610-el, azon egyáltalán nem indult el (10 lépés). Pannonéknál máig nincs beállítás a K700-hoz. Pfff.