JohnnyCage

Egyre veszélyesebb féregprogramok megjelenése várható

A magukat a felhasználó beavatkozása nélkül terjeszteni képes féregprogramok egyre gyorsabbak, kisebbek, és veszélyesebbek lesznek, közölték egyes biztonsági szakértők a napokban.

Elméletileg olyan féregprogram is elképzelhető, amely akár 15 másodperc alatt bejárja a Világhálót, és megfertőzi az összes védtelen számítógépet, mondta Jonathan Wignall, a Data and Network Security Council bizottság elnöke a napokban. Hasonlóan nagy veszélyt jelenthet ugyanakkor egy olyan féreg, amely olyan lassan terjed, hogy senkinek nem tűnik fel, majd később lecsap a már megfertőzött rendszerekre, tette hozzá Wignall.

A szakértők szerint a féregprogramok azért veszélyesebbek a hagyományos vírusoknál, mert a felhasználó beavatkozása nélkül is képesek terjedni, további rendszereket megfertőzni.

Az internetes férgek leggyakrabban e-mailen keresztül terjednek. Ilyen volt a Melissa 1999-ben, és a Love vírus 2000-ben. A másik fő változat egy bizonyos szoftver biztonsági hibáját használja ki, mint például a Windows hibákra épülő Code Red, és Nimda 2001-ben.

A szakértők szerint igen veszélyesek lehetnek a társférgek is, amelyek egymást terjesztik tovább az olyan, különböző platformokon, mint például a Windows és a Unix. Ilyen féregprogamokkal ezidáig azonban csak elvétve lehetett találkozni, állítják a szakértők.

A férgek egy viszonylag új generációja a P2P fájlcsere hálózatokat használja a terjedésre. "Ezek a férgek akár folyamatos kapcsolatban is állhatnak egymással a hálózaton, és rendszeresen frissíthetik magukat, hogy ellenálljanak az antivírus szoftvereknek" - mondta Wignall.

A szakértő szerint olyan, központilag irányított féregprogramokra is számítani kell, amelyek "felosztják" egymás között a célba vett internetes címeket, így még gyorsabban és hatékonyabban terjedhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    én tudom a végét is... olyan féregprogramok várhatóak amik már a járókeretes nagymamákat és a fekvőrendőröket is felhasználják hogy terjedhessenek persze ha megveszed a legszebb legújabb parasztNETTERvakító szájmantek intörnet szekuriti peccses döluksz megamitakarsz szisztemet akkor már csak 100búl "csak" 1 jön be és vágja gallyra az egészet...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    jujujujujujuj