Franczy

Az Apple áremelést nem másolják le a PC gyártók

Habár az Apple Computer sokak meglepetésére szerdán bejelentette, hogy a növekvő alkatrész árak miatt 100 dollárral növeli az iMac számítógépek árát, szakértők szerint nem valószínű, hogy a PC-k gyártásával foglalkozó cégek lemásolnák az Apple-t, vagyis a személyi számítógépek piacán a közeljövőben nem várható jelentősebb áremelkedés. A felhasználók szempontjából mindenképpen örvendetes, hogy a lapos LCD monitorok, illetve a memóriamodulok piacán immár több hónapja tapasztalható folyamatos áremelkedés ellenére a számítógépek gyártásával foglalkozó cégek mostanság nem hogy emelik, hanem sok esetben inkább csökkentik konfigurációik árait. Egyes gyártókkal azonban nem árt vigyázni, ugyanis a korábbiakhoz hasonló áron, illetve olcsóbban kapható számítógépek sok esetben csökkentett memóriamennyiséggel és kisebb kapacitású merevlemezzel rendelkeznek.

"Az Apple Computer termékskáláján mindenki megtalálhatja a számára és pénztárcája számára leginkább megfelelő számítógépet, azonban gondolom nem árulok el túl nagy titkot azzal, hogy az Apple Computer a PC gyártóktól eltérően relatíve kevés modellt forgalmaz. A személyi számítógépek gyártásával foglalkozó cégek mindenképpen kedvezőbb helyzetben vannak, mint mi, ugyanis sokaknak fel sem tűnik, ha ezen gyártók itt, vagy ott néha egy kicsit lecsippentenek egy-egy modelljükből. A mi piaci stratégiánk lényege, hogy felhasználóink számára folyamatosan hasonló képességű és szolgáltatási körű modelleket kínálunk, vagyis az Apple Computer felszereltség szempontjából úgymond nem trükközhet. Éppen ezért a növekvő alkatrészárak következében elkerülhetetlen volt, hogy a napokban megemeljük az iMac számítógépek árát" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Greg Joswak, az Apple Computer hardver részlegének termékmenedzsere.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az Intel, illetve AMD processzoros személyi számítógépek piacán a gyártók nagyon könnyen képesek rendkívül olcsó belépőszintű konfigurációkat összeállítani, és az ilyen modellek révén sokkal könnyebben átvészelhető egy rendkívül rossz eladási mutatókat hozó gazdasági lassulás. Az Apple Computer ugyanezt nem képes megtenni, és a nem éppen olcsóságukról híres Apple számítógépek iránt a rossz gazdasági körülmények közepette megcsappan az érdeklődés. Általánosságban egyébként elmondható, hogy egy Apple iMac körülbelül 200-300 dollárral kerül többe egy nagyjából hasonló tudású márkás személyi számítógépnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #2
    na, egy hónappal tovább kell gyűjtenem...