JohnnyCage

Tovább emelkedik a DRAM memóriák ára

A DRAM forgalmazók előjelzései szerint az elkövetkezendő hetekben a memóriachipek nagykereskedelmi ára a piacon kialakult hiány következtében tovább fog emelkedni.

A 128 Mbites PC133 SDRAM chipek nagykereskedelmi ára az elmúlt napokban megközelítette az 5 dollárt, ami a tavalyi év minimális árszintjének több, mint kétszerese, mondta Andrew Griffin, a Merrill Lynch & Co. Inc. piackutató cég egyik elemzője. A 128 Mbites SDRAM chipek szerződéses ára 4,00 - 4,50 dollárról várhatóan 4,75 - 5,00 dollárra fog emelkedni az elkövetkezendő napokban, miközben a 128 Mbites DDR-SDRAM chipek szerződéses ára 4,50 - 4,75 dollárról 5,25 - 5,50 dollárra változik, közölte Eric Ross, a New York-i Thomas Weisel Partners LLC elemzője.

Most, hogy az OEM számítógépgyártók kiürítették DRAM készleteiket, és a PC-k iránti kereslet újból fellendülni látszik, a rendelések egyre növekednek, mondta Tom Quinn, a világ legnagyobb DRAM gyártójaként ismert Dél-Koreai Samsung Electronics Inc. amerikai leányvállalatának elnökhelyettese. "Az idei évben a DRAM termelés várakozásaink szerint mintegy 40 - 45 százalékkal fog emelkedni az eladott modulok összesített tárolókapacitását illetően. Ezzel ellenben a kereslet ugyancsak összesített tárolókapacitásban kifejezve akár 55 - 65 százalékkal is emelkedhet ugyanezen idő alatt" - tette hozzá a vezető.

A gyártók várakozásoknál gyorsabb átállása a DDR-SDRAM -okra ráadásul további áremeléseket okozhat a hagyományos SDRAM memóriák körében. A DDR-SDRAM gyártókapacitás növelésével egyidőben az SDRAM-ok gyártókapacitása csökken, ami az utóbbi megoldások hiányát okozhatja, mondják az elemzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WiLDoR #12
    Sorry, nem írtam, de a 15-20% csak a memóriákra értendő, másra nem, félreértés ne essék...
  • WiLDoR #11
    Hát mit ne mondjak, ha nekem most lenne P4-es configra pénzem, akkor RDRAM-os rendszert vennék, mert /ma még mindig jobb telesítményre képes, mint a DDR-es rendszer és a két ramtípus ára között mára csak 15-20% (4-5 ezer HUF) az árkülönbség. Igaz, hogy RDRAM-nak nem igazán van jövője (bár ki tudja), de az elkövetkezendő 1 évre biztos jobb befektetés, mint a DDR.
    Az meg gondolom evidens, hogy P4-es rendszer SDRAM nem való, mert eléggé hazavágja teljesítményt.
    Szóval szerintem még nem kéne eltemetni az RDRAM-ot....
  • Supergamer #8
    Nekem 18 honap jott ki (kerekitve) a grafikonomon.Bar ez csak 98-tol mostanaig.
  • Laci73 #4
    Mármint ennyivel (10-20 százalék) lesz olcsóbb a DDR moduloknál.
  • Laci73 #3
    Ne felejtsük el hogy a Samsung szintén érdekelt a Rambus piacon is. És a Rambus (mit ad isten) egyre olcsóbb. Nekem nagyon úgytűnik hogy megpróbálják kiszorítani a DDR és SDR Ramokat a piacról, hogy végre eladhassák a Rambust. Szerintem áprilisra már 10-20% al olcsóbb lesz a 128Mb-os és 256Mb-os Rambus modul.
  • JTBM #2
    2-3 éves ciklusban mozog. Túltermelés -> kapacítás csökkentés -> Hiány -> Kapacítás növelés -> Túltermelés