SG.hu

Kanadai nikkelbányát vett a Samsung

A Samsung akkumulátoros egysége megtalálta a megoldást a kütyükbe és autókba pakolt termékekhez szükséges nyersanyagok beszerzésére: nikkelbányát vesz Kanadában.

A Samsung SDI 18,5 millió dollár értékben vásárolt részvényeket a Canada Nickeltől, az ügyletet várhatóan január végén zárják le a torontói tőzsde jóváhagyásától függően. A megállapodás részeként a Samsungnak opciós joga van arra, hogy 100,5 millió dollárért legfeljebb 10 százalékos részesedést vásároljon egy tervezett új bányában. Ez a részesedés a bánya élettartama alatt kitermelt nikkel-kobalt tizedére való jogosultsággal jár. A termelés további 20 százaléka 15 évig megvásárolható, ha erről kölcsönösen megállapodnak.

A bánya jelenleg "Crawford Project" néven ismert, Ontario tartományban, Timminsben található, és a várakozások szerint a világ második legnagyobb nikkelkészletét fogják ott megcsapolni. Próbafúrások alapján 2,1 milliárd tonnányi nikkel-szulfid van a földben, 0,24%-os nikkeltartalommal, azaz várhatóan 842 000 tonna fémet fognak előállítani, amihez 1,6 négyzetkilométeres területen több száz méter mélyre kell ásni. A hagyományos külszíni fejtés várhatóan 25 évig fog zajlani, a kitermelés elindulása 2027 végére várható.


Erdő Timmins mellett - ebből pár év múlva egy holdbéli táj válik

A beruházók között szerepel a brit Anglo American bányászati óriáscég és a kanadai Agnico Eagle Mines Ltd. is. "Nagy örömünkre szolgál, hogy a Samsung SDI-t befektetőként és a Canada Nickel projektpartnereként üdvözölhetjük" - nyilatkozta Mark Selby, a Canada Nickel vezérigazgatója. "A Crawford Nickel Sulphide Project előrehaladása során létfontosságú, hogy olyan vállalatokkal alakítsunk ki hosszú távú partnerséget, amelyek valóban megértik, hogy ez a termelés mennyire fontos az elektromos járművek ellátási láncai számára Észak-Amerikában és Európában.".

A Samsung SDI újratölthető akkumulátorokat gyárt és forgalmaz, amelyeket elektromos járművekben, informatikában, energiatároló rendszerekben (ESS), valamint félvezetőkben és kijelzőkben használnak. Legutóbbi negyedéves jelentésében 10,8 százalékos éves szintű bevételnövekedésről számoltak be, amelyet "az autóipari akkumulátorok erős értékesítése hajtott előre". Az akkumulátorgyártó egység több üzem építésére kötelezte el magát Észak-Amerikában, így a kanadai nyersanyagforrás meglehetősen kényelmes. Ezzel szemben a kínai vállalatok - köztük a fémipari óriás Tsingshan - évek óta nagy összegeket fektetnek be indonéziai üzemekbe.

Az ING Research szerint a nikkel jelenleg alulteljesít, köszönhetően az indonéziai kitermelés iránti lelkesedésének. Az ázsiai ország rendelkezik a világ legnagyobb tartalékával, bár ennek nagy része alacsony minőségű anyag, és többségük kínai tulajdonban van. A kínálati oldal többlete 2023-ban 45 százalékkal nyomta le az árakat. "Úgy véljük, hogy ez az alulteljesítés valószínűleg folytatódik, legalábbis rövid távon, a gyenge makrogazdasági adatok és a tartós piaci többlet közepette" - állapította meg az ING. Indonézia a nikkelpiacot nagyjából ugyanúgy szeretné ellenőrizni, mint ahogy az OPEC egyesíti erőit a nyersolaj mozgásának szabályozására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!