SG.hu

Egy rakat új processzort jelentett be az Intel

Az Intel általában arra használja a CES-t, hogy kiegészítse az előző évben bevezetett processzorcsaládjait, és ez idén sem változott. A vállalat a 14. generációs Core asztali CPU-k széles választékát jelentette be, továbbá néhány új 14. generációs Core CPU jött a csúcskategóriás játéklaptopokhoz, valamint az első nem Ultra lapkákat, amelyek az új "Core 3/5/7" márkanevet viselik. De összességében a társaság még zavaróbbá tette az elnevezési rendszerét azok számára, akik tudni szeretnék, hogy valójában milyen processzort kapnak.

Kezdve az asztali lapkákkal: az Intel tavaly ősszel kiadott, túlhajtásra alkalmas K-sorozatú lapkáihoz hasonlóan az új, 14. generációs asztali CPU-k is többnyire a tavalyi 13. generációs változatok enyhe továbbfejlesztései. Mindegyik továbbra is a Raptor Lake CPU-architektúrán alapul, és a viszonylag csekély változások azt jelentik, hogy ezek a chipek egy BIOS-frissítés után mindegyike beilleszthető a meglévő, 600-as és 700-as sorozatú lapkakészleteken alapuló LGA1700-as alaplapokba. Ez azt is jelenti, hogy az Intel rendszerek DDR5 helyett továbbra is a költségvetés-barát DDR4 memóriával építhetők (bár a DDR5 továbbra is támogatott, hivatalosan legfeljebb DDR5-5600-as sebességgel, de az XMP túlhajtás révén ennél nagyobb sebesség is elérhető).

Az árképzés marad a 13. generációval azonos. A csúcskategóriás i9-14900 549 dollár, az i7-14700 384 dollár, az i5-14400 pedig 221 dollár, hogy csak néhány reprezentatív példát említsünk. A termékcsaládban jön az első asztali Intel processzor (nagy-P-vel). Az Intel Processor márkajelzés a Pentium és a Celeron márkajelzést váltja fel, és az Intel Processor 300 lényegében a Celeron megfelelője, két P-maggal, E-mag nélkül és Turbo Boost támogatás nélkül.


Mint általában, a társaság most is kiadta az i9, i7, i5 és i3 chipek integrált grafika nélküli F-sorozatú változatait - ezek körülbelül 25 dollárral olcsóbbak. A T-sorozatú lapkák alacsonyabb alapértelmezett teljesítményhatárral is elérhetők, bár ezek valószínűleg főként az OEM-gyártók, például a HP, a Dell és a Lenovo kisebb asztali PC-iben fognak megjelenni. (A lelkes rajongók megvásárolhatnak egy hagyományos, nem T-sorozatú chipet, és manuálisan is beállíthatják a teljesítménykorlátokat, ha némi sebességet feláldoznak egy hűvösebb és csendesebb chipért). A K-sorozatú lapkákkal ellentétben ezek az asztali chipek mindegyike az Intel Laminar CPU-hűtőjének valamelyik változatával érkezik. A Core i9 egy Laminar RH1 hűtőt kap, amely nagyobb, mint a standard RM1, és néhány kék RGB fényt is belerakott. Az összes többi chip - az i7-től az Intel processzorig - a Laminar RM1-et kapja.


Végül az Intel öt új HX-sorozatú 14. generációs Core processzort mutatott be a laptopok számára. Ezek a lapkák mind ugyanazt a szilíciumot használják, mint az Intel asztali lapkái, és 55 Wattos teljesítmény-határértékkel rendelkeznek, ami a nagy és erős high-end játéklaptopokra és munkaállomásokra korlátozza őket. Az asztali CPU-khoz hasonlóan az i5 és i9 szintek nagyrészt megegyeznek a 13. generációs HX-sorozatú CPU-kkal, azonos magszámmal és gyorsítótárral, de valamivel magasabb maximális órajelekkel. A Core i7-14700HX azonban további négy E-magot kap, így összesen 8 P-magot és 12 E-magot.

Az Intel októberben azt mondta, hogy ragaszkodik a 14. generációs márkajelzéshez az új asztali CPU-k esetében, annak ellenére, hogy azok nagyon hasonlítanak a 13. generációs chipekhez - mind ugyanazt az alapul szolgáló Raptor Lake architektúrát használják, amely a 12. generációs Alder Lake kisebb frissítése. Ezt kiterjesztették a HX-sorozatú laptop chipekre is, mert ezek mindig is olyan asztali szilíciumot jelöltek, amelyet laptopos használatra csomagoltak át. Viszont az új Series 1 Core 7, Core 5 és Core 3 chipek is a Raptor Lake technológiára épülnek, nem pedig az Intel által egy hónapja bejelentett Core Ultra CPU-kban használt teljesen új Meteor Lake architektúrájára. A Core 7 150U, a Core 5 120U és a Core 3 100U minden kulcsfontosságú jellemzője megegyezik a tavalyi 13. generációs U-sorozatú processzorokéval, beleértve a CPU-magok számát (két P-mag és chiptől függően 4 vagy 8 E-mag), a RAM-támogatást, a GPU-t és az energiafelhasználást. Hiányoznak az olyan új Meteor Lake funkciók is, mint a beépített NPU és az Intel Arc grafika.


A különbség annyi, hogy az 1-es sorozatú lapkáknál növelték az órajelet és nyugdíjazták az Intel Iris Xe integrált GPU márkajelzést. Ezeken egyszerűen csak "Intel Graphics" szerepel, és az Intel nem jelzi, hogy változott-e a grafikus végrehajtó egységek száma. Ettől eltekintve úgy tűnik, hogy nagyjából annyira különböznek az Intel 13. generációs CPU-itól, mint a 14. generációs Core termékcsalád többi processzora, vagyis "nem nagyon".

Mindez nem jelenti azt, hogy az 1. sorozatú Core chipek botrányosak vagy példátlanok lennének; időnként az Intel és más cégek kiadják a régi chipek minimálisan módosított változatait. De az, hogy bejelentünk egy jelentős generációs váltást, majd az új márkajelzést visszatartjuk néhány terméktől, mert azok túlságosan hasonlítanak a régebbiekhez, majd az új márkajelzést alkalmazzuk más termékeken, amelyek ugyanúgy hasonlítanak a régebbiekhez, zavarba ejtő. Leginkább az Ultra felirat különíti el teljesen új chipeket a régiektől. Az új Core márkajelzéssel ellátott chipek még ebben a negyedévben megérkeznek a laptopokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • reptile1313 #1
    par dolog erdekel:
    PCIe lanek szama
    max orajel
    PONT AZ NINCS BENNE, vagy lehet benne van de NEM FOGOM EZERT AZ EGESZET ELOLVASNI