SG.hu

Össztűz alá került egy francia lobbista, aki gyengíteni akarta az EU MI-törvényét

A francia szenátorok bírálták a kormány álláspontját a mesterséges intelligenciáról szóló törvényről folytatott tárgyalásokon, különösen a szerzői jogvédelem hiányát és egy állítólagos összeférhetetlenséggel rendelkező lobbista, Cédric O. volt digitális államtitkár befolyását kárhoztatták.

Az uniós mesterséges intelligenciáról szóló törvény a világ első mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozása lesz. Az olyan mesterséges intelligenciamodellek megjelenése óta, mint például a ChatGPT mesterséges intelligenciarendszer által használt GPT-4, az uniós döntéshozók e nagy teljesítményű alapmodellek szabályozásán dolgoznak. A több éve tartó tárgyalások novemberi véghajrájában azonban Franciaország (Németország és Olaszország társaságában) arra kérte az EU Tanácsának spanyol elnökségét, hogy ne legyenek szigorú szabályok a legerősebb, a társadalomra legnagyobb hatást gyakorló modellekre. Válaszul az Európai Parlament tisztviselői kisétáltak az ülésről, jelezve, hogy az alapmodellek kihagyása a törvényből nem elfogadható. Az alapmodellekre vonatkozó bármilyen szabályozás elleni harc élén a Mistral, egy francia mesterséges intelligenciával foglalkozó startup cég állt, amelynek lobbizását Cedric O, Franciaország korábbi digitális államtitkára támogatta, azzal érvelve, hogy az MI-törvény megölheti a vállalatot.

"Tudjuk, hogy Cédric O és a Mistral befolyásolta a francia kormány álláspontját az Európai Bizottság mesterséges intelligenciát szabályozó törvényjavaslatával kapcsolatban, és megpróbálta azt gyengíteni" - szólalt fel Catherine Morin-Desailly centrista szenátor az azonnali kérdések órájában. "A sajtó beszámolt a volt digitális miniszter, Cédric O. látványos meggazdagodásáról, belépett a Mistral nevű cégbe, ahol amerikai cégek és befektetési alapok érdekei jeleskednek. Ez a pénzügyi művelet megdöbbenést kelt az Ön által létrehozott, a mesterséges intelligenciával foglalkozó kormányközi bizottságban, miniszterelnök asszony" - folytatta.

A vádakat a hivatalban lévő digitális miniszter, Jean-Noël Barrot hevesen cáfolta: "A közélet átláthatóságáért felelős főhatóság biztosítja, hogy a korábbi kormánytagok között ne legyen összeférhetetlenség". Barrot visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Franciaország magánérdekek szószólója lett volna, azzal érvelve, hogy a kormány: "a szokásoknak megfelelően meghallgatott minden érdekelt felet, és kizárólag a közérdekre, mint vezérlő elvre támaszkodott". A hivatalos kormányzati álláspontot megismételve Barrot azt mondta, hogy Bruno Le Maire gazdasági miniszterrel összhangban: "Drasztikusan kiálltunk a mesterséges intelligencia európai innovációja mellett, mert lemaradtunk a Big Tech mögött, és a mesterséges intelligencia területén előrébb kell járnunk". Végül azzal érvelt, hogy ez jót tenne a kreatív iparnak, mert "a technológiai dominancia megelőzi a gazdasági és politikai dominanciát", és kifejtette, hogy az európai MI-bajnokok létrehozása "a legjobb védelmet jelenti majd, amelyet polgárainknak, szerzőinknek, művészeinknek, újságíróinknak nyújthatunk".

Barrot-t mégis bírálta egy szenátusi meghallgatáson Pascal Rogard, a Színházi Szerzők és Zeneszerzők Társaságának igazgatója, aki szerint "Franciaország Jean-Noël Barrot közvetítésével nem támogatta sem a kultúrát, sem az alkotóipart, sem a szerzői jogokat". Morin-Desailly ezután elmondta, hogy megkérdőjelezi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos francia álláspontot, amely szerinte az amerikai nagy technológiai cégek álláspontjához igazodik. "A bajt a neves Cédric O kavarta, aki a mesterséges intelligenciával foglalkozó kormányközi bizottságban ül, és még mindig nagy befolyással rendelkezik, különösen a köztársasági elnöknél" - jelentette ki Morin-Desailly. Morin-Desaillyhoz más szenátorok is csatlakoztak, akik bírálták a francia álláspontot.

Tekintettel O kormányon belüli befolyásos pozíciójára, a Közélet Átláthatóságáért Felelős Főhatóság úgy döntött, hogy három évre megtiltja O-nak, hogy lobbizzon a kormánynál, vagy részvényeket birtokoljon a technológiai szektor vállalataiban. A Capital szerint azonban O a tanácsadó ügynökségén keresztül részvényeket vásárolt a Mistral AI-ban. A Capital kimutatta, hogy O 176,1 eurót fektetett be, ami a cég legutóbbi, decemberi befektetési körének köszönhetően most 23 millió euróra értékelődik. (17 610 részvényt vásárolt, darabját 0,01 euróért, melyből a társalapítók a legutóbbi finanszírozási körben már el is adtak néhányat.) Ezen túlmenően O szeptember óta tagja a generatív mesterséges intelligenciával foglalkozó bizottságnak, amely a kormánynak ad tanácsot a mesterséges intelligenciával kapcsolatos álláspontjáról.

"Az a tény, hogy a főhatóság arra kérte Cédric O-t, hogy jelentse be az összes technológiai iparágban lévő befektetési részesedését, kérdéseket vet fel a Mistralban és következésképpen a generatív mesterséges intelligenciával foglalkozó bizottságban való részesedésével kapcsolatban. Cédric O etikai helyzetét egyszer és mindenkorra fel kell vetni és meg kell oldani" - reagált Philippe Latombe centrista képviselő. "O nem jelentette be a Mistral AI-t a közélet átláthatóságáért felelős főhatóságnak. Mégis, már korábban figyelmeztették őt, hogy nem szabadna az Atos vagy más technológiai cégeknél alkalmazásban állnia. A tények elég súlyosak, hogy maga Breton biztos is felfigyeljen rá, aki szerint ez minden volt, csak nem a közérdek" - zárta Morin-Desailly.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #1
    Van egy új terület, ahol valami isteni csoda folytán az EUban is megjelent pár versenyképes cég úgyhogy gyorsan ki kell őket nyirni. Jó lesz nekünk az amerikai meg kínai, ne innivátorkidodjanak itt nekünk.