SG.hu

Fokozza a reklámblokkolók elleni háborút a YouTube

A reklámblokkoló bővítmények korábbi szűk körben bevezetett tiltása globálissá válik, mert a hirdetések a legnagyobb bevételi forrásuk.

Egyes YouTube-felhasználók mostantól egy felszólítást látnak, ha reklámblokkolóval ellátott böngészővel akarnak meg videókat nézni. Az üzenet szerint "a reklámblokkolók megsértik a YouTube szolgáltatási feltételeit", és arra ösztönzi a felhasználókat, hogy vagy engedélyezzék a hirdetéseket a YouTube-on, vagy fizessenek elő a YouTube Premium szolgáltatásra. Bár kivételek máig előfordulhatnak, de az utóbbi időben egyre több felhasználó számolt be a felszólítás megjelenéséről. A The Verge beszámolója szerint azok, akik látják a felszólítást néha így is folytatni tudják a videók nézését, de egyik munkatársuk számára a YouTube most már szinte minden alkalommal teljesen blokkolja őket.

A Google megerősítette a YouTube reklámblokkolóinak visszaszorítását. "A reklámblokkolók használata sérti a YouTube szolgáltatási feltételeit. Globális erőfeszítést indítottunk, hogy a reklámblokkolókkal rendelkező nézőket arra ösztönözzük, hogy engedélyezzék a hirdetéseket a YouTube-on, vagy próbálják ki a YouTube Premiumot a reklámmentes élményért. A hirdetések világszerte támogatják az alkotók sokszínű ökoszisztémáját, és milliárdok számára teszik lehetővé, hogy hozzáférjenek kedvenc tartalmaikhoz a YouTube-on. Ha Ön továbbra is reklámblokkolót használ, akkor blokkolhatjuk a videolejátszást."

A YouTube szolgáltatási feltételei szerint a felhasználók nem "módosíthatják" a szolgáltatást, illetve "nem kerülhetik meg, nem tilthatják le, nem vehetnek részt csalárd módon a szolgáltatás bármely részének megkerülésében vagy más módon nem zavarhatják azt (vagy nem kísérelhetik meg ezek bármelyikét), beleértve a biztonsággal kapcsolatos funkciókat vagy olyan funkciókat, amelyek (a) megakadályozzák vagy korlátozzák a tartalom másolását vagy egyéb felhasználását, vagy (b) korlátozzák a szolgáltatás vagy a tartalom használatát".

Júniusban indított a Google egy kísérletet világszerte, amely arra ösztönözte a reklámblokkolókkal rendelkező nézőket, hogy engedélyezzék a hirdetéseket a YouTube-on, vagy próbálják ki a YouTube Premiumot". Most úgy tűnik, hogy az erőfeszítést kiterjesztették. A bejelentése óta az olyan reklámblokkolók, mint az Adblock Plus, keresik a módját, hogy továbbra is kiszolgálják a YouTube-felhasználókat, de ez egyre nehezebb lesz, ahogy a Google bekeményít. "Tudjuk, mennyire fontos a felhasználóink számára, hogy ingyenesen hozzáférjenek a reklámmentes YouTube-élményhez" - olvasható az Adblock Plus október 13-i blogbejegyzésében.

Egyre több a közösségi médiában megjelenő felháborodott YouTube-felhasználó, olyan kritikákra hivatkozva, mint a "nevetséges" mennyiségű, köztük sértő és "tolakodó" hirdetések, a hirdetésekkel szembeni egyszerű ellenszenv, valamint az a tény, hogy szponzoráció esetén még a YouTube Premium előfizetőknek reklámokat kell nézniük. A YouTube elsődleges bevételi forrása azonban a reklám, és a Google hajlandó mindent megtenni azért, hogy ez a pénz továbbra is befolyjon, még akkor is, ha ez felbosszantja a felhasználókat. Hamarosan 30 másodperces, nem átugorható hirdetések megjelenése várható a szolgáltatást tévékészüléken nézve, de a vállalat azzal is kísérletezik, hogy a "hirdetések kihagyása" gombot valahogy jobban elrejtse.

A Google abban reménykedik, hogy a reklámoktól idegenkedők a YouTube Premiumra váltanak majd, aminek az árát történetesen épp júliusban emelték meg. A felhasználók előfizetésre való rábírása körüli kísérletek közé tartozott, hogy pénzt kértek a 4K videók megtekintéséhez és a kihagyhatatlan hirdetések átugrásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • StoneCold7 #60
    Na mi van, nem tudsz érvelni? Ennyi? Troll...
    Egyik hozzászólásod sem tartalmaz semmi érvet az ellen akiknek írsz, legalább csendben elvonulnál akkor, ha már ennyire nincs igazad és beégtél.
    Na mindegy, én nem etetek idióta trollt aki nem képes érvelni, teljesen felesleges rád billentyűt pazarolni.
  • militavia #59
    Téged sem az eszedért szerethetnek, az fix.
  • StoneCold7 #58
    Borzasztó olvasni azt a sok sületlenséget amit összehordasz ráadásul a lehető legprosztóbb stílusban. Próbálod osztani a nem létező észt, de csak te egyedül nem vagy képes megnyilvánulni normális stílusban, és amikor valaki érvel ellened egyből behisztizel és személyeskedsz. Roppant komolyanvehető a mondandód. Nincs itt moderátor ezen a fórumon?

    Az a legnagyobb kérdés, hogy te miért hisztizel minden egyes kommentre akik azt mondjak, hogy nem fizetnek? Te tényleg erre vered magad, hogy egy multi milliárdos monopol cégnek fizetsz kvázi feleslegesen? Ez igen öcsém! Ez már valami.

    A youtube hoz meg annyit, hogy a Paul Street (vagy úgy tetszik Azahriah) legalább megmondta, hogy az egész videózást ki lehet hozni kábé 40k huf ból + számítógépből. Neki mikor még ilyen 16 éves körül volt már fixen volt 200-300k havi bevétele (ez olyan 2017 körül lehetett) pedig akkor még elég kis csatorna volt, ezt elmondta nem rég a streamjében.
    Szóval utána lehet számolni... Az meg, hogy egyes arcok milliókat költenek háttérre meg minden szarra az már teljesen egyéni dolog, az az ő bajuk, másnak egy nappali is bőven elég magas szinten is, mert a tartalom a lényeg normál esetben nem a f*szrázás.

    De mindig vannak hülyék... Azahriának is mikor streamel vannak akik több ezreket adományoznak, miközben olyan gazdag a gyerek, mint az összes rajongója összesen egész életében kb. de azért tolják neki, pedig ő is mondta, hogy minek, meg inkább elküldi majd valami alapítványnak.
    Egyes embereknek rohadtul mindegy miért, csak valakinek küldhessenek pénzt, mert ettől többnek érzik magukat meg "támogatnak", közben meg lószart nem támogatnak, ha valaki támogatni akar, akkor betegeknek meg szegényeknek adjon, ne milliomos/milliárdosoknak már baszki. Aztán csodálkozunk, hogy az olló ennyire szétnyílik, meg nincs középosztály? pff
    Utoljára szerkesztette: StoneCold7, 2023.11.05. 11:58:33
  • manypet #57
    Egyrészt ahogy írtam is, az, hogy a saját gépemre mit telepítek, az szerintem csak rám tartozik, mint ahogy az, hogy te mit raksz a tiedre, az meg csak rád. Ebből érdemes kiindulni. Más gépébe belenyúlni nem igazán etikus.

    Másrészt nem szopatnak vele senkit. Maximum a YT-ot, de valójában azt sem. Ugyanis attól, hogy a reklámot nem látja az illető, még megnézi a tartalmat. Azaz pl. növeli a látogatottságot. Plusz segít az adott célcsoport belövésében, hiszen a reklámot nem néző látogatótól is sokat tud a YT.

    Harmadrészt ha a YT-nak vagy másnak nem tetszene ez így, akkor minden tartalommegtekintés fizetős lenne. Mert megoldható az is. Belépsz az oldalra regisztráció és fizetés után, és látod a tartalmat. Ezt már az internet hőskorában is csinálták. A YT meg a többiek azért nem csinálják, mert így jobban megéri nekik. De simán lehetne. És akkor hiába az adblocker. Ja, vagy úgy a kutya sem nézné a YT-ot? Igen. Egyszerűen a neten az emberek 'ingyen' akarnak mindent, mert a net annak idején így indult. A legtöbb tartalom ingyenes volt. És ez segítette elő a gyors fejlődését, ami nélkül YT sem lenne. Ugyanakkor pont a cikkben lévő példán is jól látszik, hogy a net elindult egy fizetős irányba. Nyilván nem minden része, de egyes részei igen. És ha minden jól megy, ki fog alakulni egy, a többség számára elfogadható fizetési megoldási modell. Valószínűleg úgy, hogy lesz, ami tényleg ingyenes, azaz amit jótékony emberek raknak fel, lesz, ami reklámmal fizetős, meg lesz, ami közvetlenül fizetős. És ez így jó.

    Ja és ne feledjük, hogy a YT mögött álló Google honnan szerzi a pénzét:
    TARTALOMLOPÁSBÓL!
    Én a kezdetektől fenn vagyok a neten. De nem láttam annak idején azt, hogy a Google nevezetű keresőcég engedélyt kért volna bárkitől is, hogy az adott illető weboldalán lévő tartalmat lemásolja a saját gépére, majd abból pénzt tarháljon. Pláne nem láttam arra vonatkozó engedélykérést, hogy mondjuk egy 'mi a linux' keresőkifejezésre egy másik weboldal tartalmát leszedje, és azt a saját weblapjának a tetejére kirakja, mintha az információ tőle származna.
    Tehát ha már lopásnál meg hasonlóknál tartunk, én előbb inkább a Google háza táján kapirgálnék először.
  • manypet #56
    Így már teljesen érthető. Alighanem valóban félreértettem.
  • Bruce_Willis #55
    "A 0 befektetés része meg jól mutatja, hogy szart gyártottál te életedben"

    Valóban semmit...
    Igen, mondjuk lehet hogy kellett egy mikrofon már az első videóikhoz is, és később egy webkamera.

    Sajnos te nem látsz tovább a "csúcs stúdiótól"
    Vissza kéne tekinteni a múltba. A befektetett időt, minőséget, és a hozzá tartozó bevételt kellene megvizsgálni, de szerintem ha 10 oldalon keresztül magyaráznám el neked, és levezetném, te akkor is egyet hajtanál, hogy mennyi befektetéssel jár, jajj szegények.

    The VR-t nem nézek egyáltalán, csak ők voltak a legjobb példa.
    A minap belenéztem egy KAP által készített interjúba.. hát..
    Nagyjából a semmiről szólt a beszélgetés.
    Na ezért éri meg őket támogatni. :P

    Ott van pl. Magyarósi, aki egy értelmes faszi, de gyakran neki is a semmiről szólnak a videói. De megcsinálja mert tudja hogy így is megnézik több százezren, mert jól adja elő magát.
    Nekem erre nincs időm. Nem is nézek meg csak kb havonta 1-2-őt belőle.
    No, de most már rád sem szánok több időt, csak a téma érdekel.
    Az én szememben pont a hozzád hasonló Bólogató Jánosok miatt fordul ki ez a világ önmagából. Már a kiskutya is tud pénzt keresni a youtube-on.
    Pedig abból az Unfield gyerekből is micsoda jó segédmunkás lehetett volna.
    Ez van. Ingyenélők világát éljük.

    szerk.:
    jajj, miket írok, hisz én vagyok az ingyenélő reklámblokkolós. :DD
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2023.11.04. 15:31:43
  • militavia #54
    Hóóóóóóóóóóó, a rövid videóknál ez nem áll meg, a hosszúakat meg nézők 90%-a nem nézi végig.
    Egy podacastban közölték, hogy az órás videóiknál kb. 15-20 percig nézi az átlag.
    A 0 befektetés része meg jól mutatja, hogy szart gyártottál te életedben, de tartalmat azt nem.
    Én mondjuk nem nézem őket, de te itt általánosságban beszélsz, mintha a VR lenne az átlag.

    Én YT prémiumon kívül nem nagyon fizetek semmit - Netflix van tervben - de támogatok több alkotót Patreon és Donably segítségével.
    Mert akarom, hogy csinálják, amit csinálnak.

    Nem játszom semmilyen szerencsejátékot.
    Asszonnyal egyszer vettünk lottót, egyből lett egy 2-es, visszahozta árát, azóta se vettem semmit. XD
  • Bruce_Willis #53
    Ez a komcsizás mindent visz. :D
    Na jó, mondjuk meglepetést nem okoztál, eddig is tudtam kivel van dolgom.

    Megy a számolás, ja. Elég hamar elérték a srácok a 2-3 százezres megtekintéseket, és ha jól számolom, az videónként cirka 200-250 ezret jelentett nekik akkoriban is amikor még hurkapálcára szigszallagozták a mobiltelefont.

    Nulla befektetéssel nem rossz mellékállás. 1 videónyi káromkodást összevagdosni pedig meg volt kb. 1 éjszaka alatt.
    Nem megsérteni akarom őket, csak hogy érzékeld, mennyi munkával, mennyi költséggel kerestek ennyit. Az a baj hogy az orrodtól nem látsz. A mai büdzsé teljesen más, mert többet is dolgoznak, és többet is keresnek.
    Abból van nekik stúdiójuk (ha jól tudom egy panel lakás Debrecenben) amit ezzel kerestek.
    Jól csinálták, meg is érdemlik. És a véleményem ezek után sem változott, hogy tőled megtudtam a számokat. Ergo, simán jól keresnek ők Patreon nélkül is.

    Megoldjuk okosba, ja.. Az O365-öt, a Figmát, az Affinity designert, 3D szoftvereket és még számtalan hasznos szoftvert is okosban oldok meg...

    Amúgy szerintem hasznos tagja vagy a társadalomnak. A sok szarságra is elő kell fizetni valakinek hogy az működjön.
    Köszönöm. Tényleg nagyon hálás vagyok emiatt, hogy az én részemet is leadózod. Lottót se felejts el venni majd.
    Ja, és a sportfogadás.. azt ki ne hagyd!

    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2023.11.04. 14:55:19
  • militavia #52
    Nem cseszegetek senkit. De, ha nem fizet, akkor nézzen reklámot.
    Az, hogy itt egyesek verik a faszukat, hogy ők mekkora szellemóriások, mert csak a hülye nem használt adblockert...
    Azért ingyenes, mert a reklámok működtetik. Ha 100% lenne a blokkoló használat, akkor vagy előfizetéses rendszer lenne - lásd Netflix, ott nincs is reklám - vagy nem lenne YT. Mert pénzből működik az is.

    Ne húzzad már az ívet, én is tartalomgyártó vagyok, de csak hobbiból. A szorzás még megy? Mondom 2-3 USD/ 1000 néző. Kb. ez a magyar realitás.
    Na ebből kéne EV-ként megélni úgy, hogy költségeik is vannak. Számolgass. Szerinted miért van shot és miért vannak jelen twitchen is?
    A minőségi tartalmat gyártó, de mellékállásban gyártónak, ha nem szívszerelme a dolog, akkor csak a Patreon mellett éri meg. A YT bevétel az kerekítési hiba.

    Ezért aztán egy percig nem szégyelltem soha hogy AdBlockert használok. (Hajrá mindenki! )
    Szíved joga fennhangon hirdetni, hogy ezt csinálod, de hogy még ezt követendő példának tekinted, azért az vicces.
    Az igazi komcsi, okosba megódjuk mentalitása. Persze a megoldás az, hogy addig tart, ameddig a más pénze viszi.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.11.04. 14:17:49
  • Bruce_Willis #51
    Fölösleges ostobaságokat összehordani, és újfent bizonygatni a hozzá nem értésedet. Látszik hogy soha nem voltál vállalkozó.
    Senki nem írt itt tárgyi javakról. Ha elolvastad volna figyelmesen, nem írtam oda hogy hány millióért vesz széket a fodrász, példának okáért..

    Egyedül a kezdeti infrastruktúráról van itt szó. A TheVR srácok is a saját szobájukban vették fel a videókat, gondolom egy krumplival, és senkinek nem fizettek sem bérleti díjat, sem adót, sem könyvelési költséget. Egy szóval, nekik talált pénz, hogy teljesen INGYEN elérhetik emberek százezreit. A youtubenak egy fillért sem kellett fizetniük ezért.
    Mert a youtube mindenki számára INGYENES!
    Felfogtad már miről van itt szó?
    Te csak senkit ne cseszegess azért mert nem fizet elő prémiumra!
    Milyen jogon teszed ezt?

    Ha te abban hiszel hogy összeomlik a rendszer, ha nem fizetünk, és a TheVR nem tudja fenntartani magát Patreon nélkül, a szíved joga, és utalj nekik minél többet.
    Csak az itt lévőkkel ne akard elhitetni ezt az ostobaságot.

    A freemium modell lényegét leírtam, de a nevében is benne van.
    Csak hogy számomra a google üzletpolitikája nem szimpatikus. Mondhatni hányok tőle.
    Így aztán soha nem fogok előfizetni prémiumra. És gondolom ezzel vagyunk még így páran.
    Az google általános agresszivitása nem szülhet mást jó érzésű emberekben, mint ellenszenvet.
    Ezért aztán egy percig nem szégyelltem soha hogy AdBlockert használok. (Hajrá mindenki! )
    Egy vadidegen senki szarrágózását pedig pont leszarom.


    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2023.11.04. 12:07:54