SG.hu

Bajban a YouTube, túl népszerűek a rövid videók

A YouTube néhány veterán munkatársa szerint a Shorts tönkreteheti a YouTube-ot, és nem elég, hogy a TikTokkal kell harcolniuk a látogatókért, a rövid videók trendjének erősődése alááshatja a cég hirdetési üzletágát.

A YouTube vezető munkatársai aggódnak amiatt, hogy a TikTok versenytársának létrehozott Shorts felfalhatja a hosszú formátumú tartalmakat, amelyek közel két évtizede biztosítják a videóplatform bevételeit. A YouTube hirdetési bevételei három egymást követő negyedévben is csökkenő tendenciát mutatnak éves szinten. Ugyan mindent megpróbálnak, hogy valahogy több reklámpénzt sajtoljanak ki a Shortsból, de ez eléggé lehetetlen küldetés. A hosszú formátumú tartalmakban egy videón belül több hirdetés jeleníthető meg, de mivel a rövid formátumú tartalmak fokozatosan átveszik az uralmat a nézők között, maguk a tartalomkészítők is ebbe az irányba mennek el és kevesebb hosszú videót töltenek fel.

A hagyományos videók iránti nézői érdeklődés hiányát annak is tulajdoníthatjuk, hogy a rövidfilmek fogyasztása nagyon egyszerű: rövidebb ideig tartó figyelmet igényelnek, és videónként kevesebb időt kell rájuk fordítani. Az alkotók szerint a rövidfilmek jobban kötődnek a közönséghez, ami szintén segíti az elköteleződést. Ráadásul a rövidfilmek eleve a mobilok képernyőjére készültek, így a következő klip csak egy ujjmozdulatnyira van. A YouTube egyik munkatársa a hagyományos YouTube-videókat egy könyv olvasásához hasonlította, amelyhez koncentrált figyelemre és sok időre van szükség. A YouTube munkatársai elismerik, hogy a TikTok márkajelzéssel ellátott, keresztbe posztolt tartalmakat leminősítik. A YouTube megpróbálta népszerűsíteni a Shorts-tartalmakat olyan platformokon is, ahol ez nem volt optimális, például a tévén.


A mobilra optimalizált kialakításnak nagy része van a sikerben

A rövidfilmeket soha nem arra tervezték, hogy a hagyományos YouTube-tartalmakkal versenyezzenek, és ez a reklámbevételek megosztásán is meglátszik - a YouTube a hagyományos videókból származó reklámbevételek 55%-ával, míg a rövidfilmeknél csak alacsonyabb, 45%-os részével jutalmazza az alkotókat. Az alkotók azonban a márkaszerződésekből is oroszlánrészt kapnak, így a márkáknak beleszólásuk van abba, hogy mely tartalmi formát szeretnék népszerűsíteni. Emellett a hosszabb videók készítése nagyobb erőfeszítést igényel az alkotók számára, mivel több időt igényel a kutatás, a felvétel, a szerkesztés és a feltöltés. Maga a YouTube is hozzájárult a kialakult helyzethez, hiszen minden eszközt megadott az alkotóknak a rövidfilmek készítéséhez.

A legnagyobb probléma tehát hogy a Shorts nagyon népszerű, ezért a YouTube-nak akár tetszik akár nem, támogatnia kell. Emiatt a jövőben olyan funkciók hozzáadása várható, mint az MI által készített összefoglalók és a sportösszefoglalók kiemelései, de a Google más üzletágainak is kompromisszumokat kell kötnie, hogy más iparágak is elégedettek legyenek és támogassák a szolgáltatást. Ez azt is jelenti, hogy be kell fektetni a Shorts alkotóiba, és ösztönözni kell őket arra, hogy exkluzív tartalmakat készítsenek a YouTube szolgáltatása számára. A cégnek két lehetősége van, vagy a rövid tartalmak agresszív monetizálása vagy önálló alkalmazássá történő átalakításuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #6
    Ugye nem kell sajnálnom őket, mert majd kitalálnak valamit, hogy még több reklámmal loccsancsanak' képbe minden pillanatban?
  • takysoft #5
    Az a fránya piaci helyzet...

    Alapvetően kénytelen voltak reklám nélküli shorts bevezetésére, erre nyomás volt. Mert van ingyenes alternatíva.

    Most kezdjem el sajnálni őket, hogy ebben nincsnek monopolhelyzetben, és nem tudják ezt is tönkrekúrni, mint az ingyenes videókat? :D
  • kvp #3
    "Engem az zavar, hogy nem lehet a rövid videókban tekerni! Egyszerűen agyrém számomra hogy visszafelé "fejlődünk"."

    Lehet, csak a gyari szoftver letiltja. Ha kimasolod az url-jebol a video id-t es berakod egy normal video url-jebe a video id helyere, akkor a normal lejatszoban tolti be. Ott megallithato, tekerheto, stb. Rendes klienssel hasznalva meg le is lehet tolteni egy kattintassal barmelyik videot. (elofizetes nelkul)

    "Nem tudom ez visszafejlodes-e, de az, hogy jot nem jelent, az biztos."

    Tobb ember van aki nem szeret olvasni mint amennyi igen. Ez termeszetes a felhasznaloi bazis novekedesevel. Anno csak a mernokok, a tudosok es a felsooktatasban resztvevo diakok hasznaltak az internetet, ma mar barki hozzafer. Egyszeruen a letszam bovulesevel csokken az atlagos IQ a net felhasznalok kozott, ezert a tomeg kiszolgalasahoz egyre egyszerubb szintet kell megcelozni. Sokat ront a helyzeten az, hogy egyes alkalmazasok (pl. tiktok) direkt a gyerekek lebutitasara epulnek, de ez szandekos a kinai allam reszerol. A youtube meg oket masolja (sikeresen).
  • Nabateus #3
    “A hosszu videok egy konyvhoz hasonloak”
    Olvasni pedig, a mai rohano vilagban, a feszenges nelkul figyelni csak ket percig kepes emberek mar nem igen szoktak.
    Nem tudom ez visszafejlodes-e, de az, hogy jot nem jelent, az biztos.
  • nlght #2
    Jó meglátás!

    Engem az zavar, hogy nem lehet a rövid videókban tekerni! Egyszerűen agyrém számomra hogy visszafelé "fejlődünk".
  • kvp #1
    A youtube elkezdte elore sorolni a rovid videokat, annyira, hogy a hosszu formatum keszitoi rakenyszerultek, hogy a nagyobb videokat rovidekkel nepszerusitsek. Raadasul a rovidek kozott nem jonnek a reklamok, tehat kisebb az eselye, hogy az emberek kilepnek egy reklam miatt. Mindezek mellett a hagyomanyos hosszu formatum keszitoit elkezdtek ellehetetleniteni, inkabb a fizetos kereskedelmi valamint a nagyobb cegek altal gyartott tartalmak fele terelve a nezoket. Akik persze erre elvandorlassal reagaltak, ingyenes kis alkotoi hosszu formatumu tartalom hianyaban maradva a rovid tartalmaknal.

    Elertek amit akartak, az emberek a rovid tartalmakat nezik inkabb, mert ezek az elerhetobbek es ezeket nepszerusiti a rendszer is. Raadasul ez lehetove tette, hogy a tiktok tartalmait atontsek a youtube rendszerebe, gyakorlatilag belefolytva a nezheto tartalmakat a kinaiak altal propagandacelokra tamogatott videok ozonevel. Versenyezni akartak a tiktokkal, de csak annak csinaltak meg nagyobb reklamot es annak a tartalmai kerultek at az o platformjukra is, mindez gyakorlatilag reklambevetelek generalasa nelkul.

    Szerintem a labda most a youtube azaz az alphabet oldalan pattog...

    ps: Az agressziv monetizalas azt jelenti, hogy 30-60 masodperc rovid tartalom utan jonne 1-2x15 masodperc reklam, ezzel 33%-66% vagy 50-50% reklam-tartalom arany alakulna ki. Szerintem ettol az emberek nagyon gyoran atmennenek a tiktok-ra, ahol ugyanaz a tartalom, de nincs reklam. Persze akkor meg mindig be lehet tiltatni a tiktok-ot politikai eszkozokkel...